10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreoteasa si-a facut bar ca sa-si tina copiii la scoala

Preoteasa si-a facut bar ca sa-si tina copiii la scoala

Preotul Ion Andreoiu din Bumbesti Jiu este singurul dintre colegii de breasla care are circiuma in curte. Desi barul este proprietatea preotesei, iar oamenii spun ca parintele are un suflet mare si ii ajuta, Mitropolia Olteniei nu a vazut cu ochi buni aceasta afacere a familiei Andreoiu. Se pare ca acesta a fost si motivul pentru care preotul nu a obtinut parohia noii biserici care se construieste la Bumbesti Jiu, Mitropolitul Teofan afirmind ca a „preferat un curent nou in zona“.

Parintele Andreoiu are in curte un bar si un magazin, fapt ce i-a adus mai multe neplaceri de-a lungul timpului, pentru ca regulile bisericesti nu se impaca prea bine cu astfel de lucruri. Desi afacerea este condusa de preoteasa, Ioana Andreoiu, Mitropolia Olteniei nu a putut trece cu vederea faptul ca numele unei fete bisericesti se leaga de un local unde oamenii nu vin ca sa citeasca sau sa se ocupe de alte lucruri imbucuratoare pentru spirit.

Acesta este, se pare, si motivul pentru care parintele Ion Andreoiu nu a obtinut parohia noii biserici care se construieste in oras, desi s-a implicat foarte mult in ridicarea lacasului de cult. Inalt Prea Sfintia Sa Teofan, Mitropolitul Olteniei, a declarat ca a preferat sa aduca un preot tinar la biserica pentru ca se simtea nevoia „unui curent nou in zona“.

„Nu ne pare rau ca au adus pe altcineva“

Despre parintele Andreoiu, oamenii din localitate vorbesc numai de bine, descriindu-l ca pe un om cu suflet mare, care ii ajuta pe cei saraci.

„E cel mai bun om pe care l-am cunoscut. Daca moare careva si nu are bani de inmormintare, il ingroapa gratis. Ii ajuta si pe saraci“, a declarat Dumitra Croitoru, una dintre localnice.

Sotia preotului spune ca toate lucrurile care s-au auzit despre afacerile lui sint minciuni. „Este numai afacerea mea. Sint atitia preoti care au afaceri, dar nu stiu de ce se vorbeste de sotul meu. M-a ajutat doar putin la inceput pentru ca nu am avut carnet de sofer. Apoi nu s-a mai implicat deloc. Nici macar nu trece prin bar sau prin magazin. De 24 de ani nu a luat taxa de cult si nici bani la inmormintari. Sotul meu ia bani de acasa sa achite impozitele. Trebuia sa ma descurc sa-mi cresc copiii, sa-i tin la facultate. A construit o biserica pe vremea lui Ceausescu si tot el s-a implicat si in ridicarea bisericii noi. Nu ne pare rau ca au adus pe altcineva la parohie“, a spus preoteasa Ioana Andreoiu.

„As fi vrut ca preotii sa fie obligati sa-si declare averile“

Mitropolitul Olteniei spune ca in ultimul an s-au luat mai multe masuri disciplinare cu preotii gorjeni care s-au abatut de la regulile bisericesti. Fara a da prea multe amanunte, Inalt Prea Sfintia Sa Teofan a precizat ca in doua-trei cazuri s-a ajuns chiar pina la excluderea din preotie, iar unul dintre preoti a fost transferat disciplinar. „Preotii respectivi nu si-au facut datoria. Afost vorba de probleme de ordin economic in cadrul parohiilor, de nereguli contabilicesti, dar si de incalcarea unor norme morale. De exemplu, un preot nu are voie sa divorteze din initiativa sau din vina lui. Am avut si un asemenea caz. Nu se poate trece cu vederea asa ceva. Ce exemplu da un preot care vorbeste despre importanta familiei, dar el divorteaza?“, a mai spus Mitropolitul Olteniei. Acesta a precizat ca ar fi fost bucuros daca si preotii ar fi intrat sub incidenta legii privind declararea averilor: „As fi vrut ca preotii sa fie obligati sa-si declare averile. S-ar fi inlaturat aceasta imagine ca sint oameni bogati“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS