16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCriza de singe la Craiova

Criza de singe la Craiova

Centrul Regional de Transfuzie Sanguina Craiova se confrunta cu o criza de singe fara precedent, in special grupele rare, cum sint cele cu RH negativ. Donatorii sint din ce in ce mai putini, iar cererea este din ce in ce mai mare. Situatia este critica si s-a ajuns ca aceia care au nevoie de singe sa fie selectati.

Daca in Craiova ar avea loc un accident soldat cu multi raniti care sa aiba nevoie de transfuzii, rezerva de singe s-ar epuiza imediat.

Dr. Sevastiana Bran, directorul Centrului Regional de Transfuzie Sanguina Craiova, spune ca situatia este disperata si ca oamenii sanatosi ar trebui sa se gindeasca la cei aflati in suferinta si sa vina sa doneze singe:

„Pentru situatiile de urgenta se pastreaza cite o punga de rezerva din fiecare grupa de singe. Iar daca cererea este mai mare, incepem sa facem apel la donatorii fideli, la insotitori sau la centrele limitrofe. Nenorocirea este ca si celelalte centre se confrunta cu aceeasi criza“.

O alta problema este aceea ca sint frecvente cazurile cind insotitorii, in loc sa se ofere voluntar sa doneze singe, apeleaza tot la donatorii fideli sau incearca sa intervina prin pile si cunostinte pentru a obtine o punga de singe.

„Ne-am confruntat cu astfel de situatii. Ei nu inteleg ca atunci cind ai o punga de singe si trei cereri, o primeste cel care are cu adevarat nevoie de ea. Prioritari sint copiii, femeile insarcinate. Iar cei care nu inteleg sint, in general, oamenii cu bani. Asta este realitatea cruda. Vrei, nu vrei, alegi intre un copil si un batrin, intre un caz grav si unul mai putin grav“, a mai spus directorul centrului.

Numarul donatorilor

de singe este in scadere

Donarea de singe are efect benefic asupra organismului. „Tinerii hipertensivi pot evita astfel accidentele vasculare. Dupa fiecare donare, organismul se regenereaza si asta ne ajuta sa avem o sanatate foarte buna“, sustine dr. Sevastiana Bran, care este donator de singe de mai bine de 20 de ani.

Din pacate, despre efectele benefice ale donarii oamenii afla abia cind ajung la centru. Multi oameni se tem sau pur si simplu nu vor sa doneze singe dintr-un motiv sau altul. Conducerea centrului ar trebui sa faca o campanie de informare despre donarea, insa nu are bani pentru asta

In Dolj, sint aproximativ zece mii de donatori. Pentru o unitate de 400 ml de singe, donatorii primesc bonuri de masa in valoare de 200.000 de lei, doua zile libere pentru angajati, reducere de 50% pe mijloacele de transport in comun in orase, consultatie si tratament gratuite in ambulatoriu.

Printre donatorii fideli sint si oameni de conditie modesta, care vin sa doneze singe doar pentru a obtine bonurile valorice, insa si numarul acestora a scazut considerabil.

Persoanele care doresc sa doneze singe trebuie sa aiba intre 18 si 62 de ani si o greutate de minimum 60 de kilograme. Recoltarea se face in fiecare zi, de luni pina vineri, la Centrul Regional de Transfuzie Sanguina Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS