7.6 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOamenii legii vor fi mai bine protejati

Oamenii legii vor fi mai bine protejati

Guvernul Romaniei a aprobat in sedinta de joi o hotarire privind stabilirea conditiilor de acordare a asistentei medicale si psihologice, medicamentelor si protezelor pentru politisti. Conform comunicatului Ministerului Informatiilor Publice, politistii au dreptul, gratuit, la asistenta medicala si psihologica, medicamente si proteze, in conditiile prezentei hotariri si ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.150/2002 privind organizarea si functionarea sistemului national de asigurari sociale. In cadrul sistemului de asigurari de sanatate specific apararii nationale, ordinii publice, sigurantei nationale si autoritatii judecatoresti, membrii familiei politistului beneficiaza gratuit de asistenta medicala si medicamente, prin reteaua medicala proprie Ministerului de Interne.

Cheltuielile necesare pentru acordarea asistentei medicale si psihologice si a medicamentelor gratuite se suporta din fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, conform prevederilor contractului-cadru pentru asigurarile sociale de sanatate. Cuantumul contributiei personale din contravaloarea medicamentelor si serviciilor medicale prevazute in Normele de aplicare ale contractului-cadru este suportat din fondurile bugetare aflate la dispozitia Ministerului de Interne, care au prevazuta aceasta destinatie.

Asistenta medicala profilactica si curativa in situatii speciale si in misiuni specifice, asistenta medicala curativa la locul de munca, asistenta medicala in boli profesionale sau in accidente de munca, alte servicii medicale care nu sint prevazute in contractul-cadru pentru asigurarile sociale de sanatate se asigura gratuit prin structurile medicale specializate din cadrul retelei sanitare proprii Ministerului de Interne.

Politistul are dreptul, pe baza recomandarilor medicale de specialitate, la bilete de tratament si recuperare medicala, care se acorda gratuit numai in cazul internarii in una din unitatile de recuperare – reabilitare aflate in relatie contractuala cu Casa Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti, denumita in continuare CASAOPSNAJ.

Expertizarea medicala in vederea evaluarii capacitatii de munca a politistului se face prin comisiile de specialitate de pe linga spitalele din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, cu avizul Comisiei Centrale de Expertiza Medicala si Evaluare a Capacitatii de Munca. Acesta functioneaza la nivelul Directiei Medicale a Ministerului de Interne, in baza prevederilor legislatiei specifice in vigoare si a ordinului ministrului de interne.

In vederea corectarii deficientelor organice sau functionale, aparute in timp ce isi exercita profesia, politistul are dreptul, pe baza recomandarilor medicale de specialitate, la proteze gratuite. Daca acestea au aparut ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale, contravaloarea protezelor necesare pentru corectarea acestor deficiente se suporta integral din bugetul institutiei.

In cazurile in care politistul sufera de afectiuni contractate in perioada exercitarii profesiei, pe baza documentatiei intocmite de Directia Medicala a Ministerului de Interne si a avizului Ministerului Sanatatii si Familiei, conform carora afectiunile nu pot fi tratate in tara, acesta are dreptul la tratament medical in strainatate, in baza reglementarilor legale in vigoare.

Asistenta psihologica a politistilor consta intr-un ansamblu de programe si masuri, concepute in mod unitar, menite sa asigure capacitatea optima a individului din punct de vedere al parametrilor psihici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS