13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulori in loc de cuvinte

Culori in loc de cuvinte

Desenele lui i-au uimit pe cei din jur. Alexandru Schiopoiu este in clasa a VIII-a, dar profesorii care i-au vazut picturile spun ca este la nivelul unui student al Facultatii de Arte Plastice. Palmaresul sau este impresionant: numeroase expozitii personale, in Tara Galilor, la Muzeul Olteniei, in sala World Trade Center a Hotelului Sofitel din Bucuresti. Ce este cu adevarat impresionant insa este faptul ca Alexandru sufera de autism. Nu vorbeste, nu comunica, nu se integreaza in colectivitate.

Autismul este o boala caracterizata prin afectarea dezvoltarii creierului. Abilitatile mentale, emotionale si comunicationale ale unei persoane sint afectate grav. Aceasta este descrierea in termeni medicali a bolii de care sufera Alexandru Schiopoiu. Pentru parintii baietelului, ea se traduce in truda si suferinta. Dar si satisfactii. Tratamentul autismului dureaza de obicei o viata si unul dintre scopurile pe care si le propun familia si terapeutii este sa ajute bolnavul sa gaseasca un mod de a se exprima. In cazul lui Alexandru, reusita este deplina. Baiatul deseneaza lucruri despre care nu a vorbit niciodata, dovedind un spirit de observatie iesit din comun, un simt al culorii si o imaginatie debordante.

„Lucrarile lui sint adevarate bijuterii“

„Cine nu cunoaste picturile si grafica lui Alexandru nu stie ca in Scoala Speciala «Sfintul Vasile» din Craiova exista un talent de exceptie. Tematica lucrarilor lui o constituie viata, in general. In picturile lui Alexandru se gaseste un echilibru perfect, o precizie a liniei si a asezarii in pagina. …O intreaga lume. Lucrarile lui sint adevarate bijuterii“, spune Jana Borcan, profesoara lui Alexandru.

Desenele lui Alexandru sint dovada ca el percepe toate lucrurile din jur, le interpreteaza si le prelucreaza in imaginatia lui, chiar daca nu poate sa se exprime verbal si comportamental. Si mai ales sint dovada ca dragostea si atentia deosebita cu care l-au inconjurat familia si cadrele didactice ale scolii speciale pentru surzi si ale Scolii Speciale „Sfintul Vasile“ au dat roade. Alexandru este un caz fericit: el nu vorbeste, ci deseneaza. Nu iubeste in gesturi si cuvinte, dar isi daruieste sufletul transformat in culoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS