Acasă Actualitate Romii au fost cotati slab

Romii au fost cotati slab

GORJ / 12 solicitanti si-au gasit loc de munca

Desi conducerea Partidei Romilor- filiala Gorj a considerat-o un succes, Bursa locurilor de munca pentru romi a fost marcata de reticenta firmelor din judet in a angaja persoane de alta etnie decit cea romana. Din cei 89 de agenti economici contactati de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca(AJOFM) Gorj, numai sapte au fost prezenti ieri la bursa, din totalul de zece care isi anuntasera initial participarea. Peste 120 de cetateni de etnie roma din Tirgu Jiu, Rovinari, Tismana sau Scoarta au venit inca de la primele ore ale diminetii la sediul Partidei Romilor pentru a-si gasi un loc de munca. Dintre acestia, numai 12 au plecat acasa cu certitudinea ca au fost angajati, desi au fost puse la dispozitie aproape 80 de locuri de munca.

Majoritatea slujbelor oferite la bursa au fost in domeniul constructiilor civile si industriale. Au fost oferite patru locuri de inginer proiectant si 26 de muncitor necalificat. La interviuri au fost prezenti si oameni de afaceri de etnie roma, in cautare de angajati. Conducerea AJOFM nu a dorit sa comenteze in vreun fel participarea la bursa a firmelor din judet, spunind ca astfel de actiuni fac parte din strategia de imbunatatire a situatiei romilor. La AJOFM Gorj sint inregistrati numai 125 de someri romi. Nelu Pavel, liderul partidei Romilor Gorj, a spus: „Credeam ca tiganii nu o sa vina. Putem sa schimbam viata a zeci de familii. Vom incerca sa organizam din sase in sase luni o astfel de bursa. Sint multumit de ceea ce a fost.“

OLT / 600 de persoane s-au batut pe 234 de locuri

Vizita in judetul Olt a ministrului muncii si solidaritatii sociale, Marian Sirbu, a inceput ieri-dimineata cu Bursa locurilor de munca pentru romi.

Aceasta s-a desfasurat la Casa Tineretului din Slatina si, pentru prima data in istoria acestor tirguri de slujbe, agentii economici aflati in cautare de personal s-au prezentat la manifestare. Spre deosebire de editiile precedente, patronii si-au ales singuri viitorii colaboratori, nemaifiind inlocuiti de functionarii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Olt. La manifestare au participat peste 400 de romi aflati in cautarea unui loc de munca. „Am patru copii, din care unu’ e la facultate, la Pitesti, si invata bine. Trebuia sa primesca o bursa ca e tigan, da’ nu a mai primit. Vrea sa ramina la facultate, da’… daca pe mine nu ma ajuta nimini, io de un’ sa fac rost de bani ca sa-l mai tin acolo, ca e la particulari?!…“, s-a lamentat Camelia Budica, de 38 de ani, ministrului muncii, obtinind in cele din urma promisiunea ca va fi ajutata.


Oferta de munca de la bursele desfasurate in Slatina, Bals, Caracal si Corabia a fost de 234 de posturi. Potrivit celor declarate de Elena Gheorghe, sefa Serviciului programe ocupare din cadrul AJOFM Olt, cele mai multe posturi vacante au fost in domeniul industriei textile, constructii, industrie si agricultura. „S-au cautat atit muncitori calificati – zidari, lacatusi, dulgheri, electricieni, confectioneri textile, cit si necalificati – gunoieri, muncitori in industria textila si in constructii etc. La bursa s-au prezentat 32 de agenti economici si peste 600 de romi au venit sa-si gaseasca un loc de munca. Au fost selectati pentru a fi intervievati 210 romi, dintre acestia zece fiind angajati pe loc“, a spus Elena Gheorghe.

Dupa Bursa locurilor de munca, ministrul a participat la sedinta Comisiei de Dialog Social a judetului Olt, la care au fost prezenti reprezentantii autoritatilor locale si judetene, un reprezentant al patronatului, respectiv directorul SC ALPROM SA, precum si liderii sindicali a aproximativ zece uniuni si aliante sindicale locale, printre care liderul sindicatelor din industria aluminiului, al sindicatului din SNP Schela de extractie Ciurasti si presedintii filialelor din Olt ale principalelor uniuni sindicale de la nivel national. La intilnire au fost abordate chestiuni legate de legislatia muncii si problemele intimpinate in aplicarea ei. Liderii sindicali au ridicat problema reducerii fiscalitatii si a impozitarii biletelor de tratament. Acestia i-au reprosat ministrului Marian Sirbu lipsa dialogului intre sindicate si minister, invocind faptul ca nu primesc nici un raspuns la diverse rapoarte si sesizari. „Dialogul cu ministerul lasa de dorit. Noi am facut anul trecut un raport cu privire la OUG 79 referitoare la fiscalitate, am facut nu stiu cite drumuri pina la Bucuresti si nu am primit nici un raspuns“, a spus liderul Sindicatelor din industria aluminiului Olt, Cristian Oprescu. In replica, Marian Sirbu a spus ca aceasta ordonanta nu mai este valabila pentru ALRO deoarece fabrica a fost privatizata si ca, astfel, ministerul a rezolvat problema de fond in mod pasiv.

Dupa aceasta intilnire, Marian Sirbu a vizitat ALRO si o alta societate din categoria IMM-urilor, dupa care a avut o intilnire de lucru la sediul Directiei Muncii din Slatina cu reprezentantii institutiilor subordonate ministerului de resort.

MEHEDINTI / Doar noua romi si-au gasit serviciu

Doar noua romi au fost angajati ieri la Bursa locurilor de munca, organizata, in premiera, la sediul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Mehedinti. La manifestare au fost prezenti 12 agenti economici, din cei 13 care isi anuntasera participarea. Celor aproximativ 100 de cetateni de etnie roma le-au fost puse la dispozitie 92 de locuri de munca. De asemenea, semiburse ale locurilor de munca au fost organizate si la Baia de Arama si Vinju Mare, unde au fost oferite 20 de slujbe pentru cetatenii de etnie roma.

„Principalele posturi oferite au fost de muncitor necalificat, silvicultor, confectioner imbracaminte, vinzator, muzicanti, dansatori, adica locuri de munca specifice pentru aceasta etnie. Am avut si un stand separat al Directiei de Munca si Solidaritate Sociala, la care am furnizat informatii pentru persoanele aflate intr-o situatie dificila. Pe tinerii casatoriti, de etnie roma, i-am cuprins in baza noastra de date, pentru a gasi angajatori dispusi sa le ofere un loc de munca“, a spus Iustin Florescu, directorul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Mehedinti.

Numarul mic de locuri de munca aflate la dispozitia cetatenilor de etnie roma a fost pus de reprezentantii AJOFM Mehedinti pe seama reticentei patronilor de a angaja aceasta categorie de persoane.

„Am incercat sa cautam societati care au mai avut locuri de munca destinate romilor, dar nu am prea avut succes. Nici la Strehaia, unde am sperat sa gasim agenti economici dispusi sa angajeze romi, din cauza problemelor pe care le au firmele de acolo, nu am gasit“, a precizat Iustin Florescu.

AJOFM Mehedinti va mai organiza doua burse ale locurilor de munca: pentru persoane cu handicap, pe 6 iunie, si pentru absolventi, pe 26 septembrie. Potrivit Strategiei de imbunatatire a situatiei romilor, personalul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Mehedinti a fost instruit, in vederea facilitarii accesului romilor pe piata muncii, in special a celor care au urmat cursuri de formare profesionala.

Gazeta de Sud este un ziar independent care are ca scop sprijinirea comunităţii oltenilor şi a valorilor acesteia. În cei 24 de ani de existenţă, a devenit cel mai citit cotidian regional din România.
Exit mobile version