Acasă Actualitate Stiri pe scurt

Stiri pe scurt

Iacubov si Nicolae au fost scutiti de datorii mai mari decit bugetul invatamintului superior

O intilnire intre studentii pedisti doljeni si Razvan Nicolescu, presedintele Organizatiei Studentilor Democrati din Romania, asistent universitar la Politehnica din Bucuresti, a avut loc ieri, la Craiova. Discutiile s-au axat pe problemele pe care le intimpina studentii. „Este cunoscut ca in majoritatea cazurilor nivelul de pregatire a studentilor a scazut in raport cu alte perioade. Problema consta in faptul ca si interesul profesorilor a scazut. Asta si din cauza ca veniturile acestora sint extrem de mici fata de cele ale colegilor lor din Occident. La noi, un profesor trebuie sa predea la mai multe facultati si este normal ca seara, cind ajunge la al nu stiu citelea curs, sa spuna ca este obosit si sa trimita studentii sa-i cumpere cartea si sa invete de acolo. Guvernantii au grija numai de propria lor clientela. Bugetul alocat invatamintului superior pe anul acesta este de 7.000 de miliarde de lei. Statul insa i-a iertat pe Corneliu Iacubov si pe Ioan Nicolae de datorii catre bugetul national in valoare totala de 8.000 de miliarde de lei. Cu suma de care au fost iertati cei doi intr-o singura zi, guvernul putea sa dubleze bugetul alocat invatamintului universitar“, a spus Razvan Nicolescu.

AGROTEX a ajuns la a XII-a editie

Camera de Comert si Industrie Oltenia impreuna cu MAT SA si Fundatia pentru Tineret – Dolj vor organiza, in perioada 10 – 14 mai, a XII-a editie a tirgului national cu participare internationala AGROTEX. Tirgul – situat la Casa Tineretului din Craiova – va avea mai multe sectiuni, profilate pe tractoare, masini, utilaje si echipamente pentru mecanizarea agriculturii, produse agricole, material semincer, produse chimice pentru agricultura si altele. In cadrul acestei manifestari expozitionale va fi organizat, pentru prima oara, un salon destinat in exclusivitate produselor agroalimentare – AGRALIMENT 2003.

„Aceasta idee, de a introduce in cadrul unui tirg un alt tirg mai mic, nu ne apartine noua. Nemtii – de la care incercam sa invatam – au inventat moda asta si au vazut ca da randament. Probabil ca, in viitor, vom organiza un astfel de tirg de sine statator, dar pina va prinde radacini va ramine la stadiul de salon in cadrul AGROTEX“, a spus George Motataianu, directorul manifestarii. La actuala editie vor participa peste 45 de firme din tara sau cu reprezentanta a unor cunoscute companii internationale. Pentru public, accesul va fi liber in ziua inaugurarii – simbata, 10 mai – iar in zilele urmatoare pretul unui bilet va fi de zece mii de lei.

Premii pentru revistele scolare craiovene

Revistele scolare ale unitatilor de invatamint general si liceal din judetul Dolj, care vor participa la etapa nationala, au fost selectate marti de un juriu alcatuit din sapte membri, la sediul inspectoratului. Prin revistele lor, vor fi reprezentate la etapa nationala patru scoli generale si patru licee, toate din Craiova, care au obtinut premiul I la faza judeteana.

La „reviste de tip divertisment“ s-a impus „Info-Flash 36“ de la Scoala „Gheorghe Bibescu“, iar dintre cele cu profil complex, „Armonii 33“ de la Scoala nr. 33, ambele obtinind premiul I. De asemenea, „Luceafarul“ – revista cultural artistica – de la Scoala „Mihai Eminescu“ a obtinut acelasi premiu, iar cunoscuta „24 din 24“ a Scolii „Sfintul Gheorghe“ s-a dovedit a fi cea mai buna revista literara.

Dintre revistele cultural-artistice, premiul I a revenit Colegiului National „Carol I“, prin revista „Ioan Maiorescu“. „Pro Tehnica“, a Grupului Scolar Electroputere – pe profil tehnico-profesional-, a cistigat acelasi premiu I, ca si revista cu profil stiintific „Confluente“ a Grupului Scolar Industrial Constructii Civile. Juriul a decis ca „Vocea T“ de la Colegiul National „Nicolae Titulescu“ sa fie singurul ziar de liceu care va participa la etapa nationala.

2.180 de mehedinteni au solicitat retrocedarea imobilelor confiscate abuziv

Fostii proprietari din Mehedinti mai au la dispozitie sase zile pentru a-si depune actele doveditoare ale dreptului de proprietate si ale calitatii de mostenitor. In Mehedinti, 2.180 de cetateni au solicitat, pina in prezent, retrocedarea imobilelor confiscate abuziv. „Din numarul total de solicitari, 750 au fost inregistrate numai in Drobeta Turnu Severin. Alte 200 de notificari au fost trimise la Primaria Orsova si 450 au fost trimise la Primaria Izvorul Birzii“, a spus Elisabeta Pirvulescu, consilier juridic la Prefectura Mehedinti. Potrivit legii, municipalitatea este competenta sa solutioneze cererile de restituire in natura a imobilelor aflate in administrarea acesteia si de restituire prin masuri reparatorii in echivalent pentru terenurile si constructiile demolate. De asemenea, prefectura acorda masuri reparatorii, prin echivalent sub forma de despagubiri banesti, pentru imobilele cu destinatia de locuinte, daca restituirea in natura nu mai este posibila. Banii vor fi primiti doar din 2005 si doar esalonat, in functie de resursele Fondului special de despagubiri si de nivelul datoriei publice interne. In Drobeta Turnu Severin, cele mai multe cereri de retrocedare privesc imobile ce adapostesc diferite institutii ale statului.

Colegiul „Domnul Tudor“ va fi centru de resurse

Guvernul Romaniei impreuna cu Delegatia Comisiei Europene au finalizat procesul de selectie a unitatilor de invatamint, care vor fi cuprinse in programul de sprijinire a dezvoltarii invatamintului profesional si tehnic, o noua componenta a Programului PHARE pentru „Coeziune Economica si Sociala“. Bugetul alocat este de 21,33 milioane de euro, din care 16 milioane de euro sint fonduri PHARE si 5,33 milioane de euro, contributie de la bugetul de stat. De aceste investitii vor beneficia 100 de scoli si 11 centre de resurse, situate in cele 11 zone de restructurare industriala, cu potential de crestere economica, prevazute in Hotarirea de Guvern nr. 399, din 19 aprilie 2001. In cadrul celor 11 zone-tinta aprobate prin acest act legislativ, la zona sud-vest Oltenia, pentru Mehedinti au fost aprobate Grupul scolar „Decebal“, Grupul Industrial de Constructii-Montaj, ambele din Drobeta Turnu Severin, si Grupul Scolar de Marina Orsova, care vor fi scoli de aplicatie. Acestea vor fi subordonate Colegiul Tehnic „Domnul Tudor“, care va fi centru de resurse pentru Mehedinti, in cadrul aceluiasi program.

119 posturi pentru romii din Olt

119 posturi vacante vor fi scoase la concurs miine, in cadrul Bursei locurilor de munca pentru persoanele de etnie roma din judetul Olt. La Slatina, actiunea se va desfasura in incinta Casei de Cultura a Tineretului, incepind cu ora 9.30. Organizatorii, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca si Camera de Comert si Industrie Olt, au declarat ca din cei 69 de agenti economici contactati, 23 au dat ca sigura participarea lor la tirgul de joburi. Principalele posturi care vor fi scoase la concurs sint de agricultori, viticultori, soferi, zidari, confectioneri textile si muncitori necalificati. Nici unul dintre locurile vacante pentru romi nu presupune studii superioare.

Injunghiata de sot

Mihaela Fenesan, de 46 de ani, din Baile Herculane, a ajuns in seara de 6 mai la Spitalul Judetean Mehedinti dupa ce a fost taiata cu un cutit de catre sotul sau, Ilie Fenesan, de 47 de ani. Intre cei doi exista un conflict legat de partajul unei sume de bani. Medicii au spus ca viata femeii nu a fost pusa in pericol.

Gospodarii si porci incendiati

Doua gospodarii din localitatea gorjeana Bengesti – Ciocadia au ars marti noapte, din cauza unui foc lasat nesupravegheat. Incendiul a izbucnit la gospodaria lui Gheorghe Boruz, unde a fost distrus partial un finar, o copertina si un metru cub de lemne. Flacarile s-au extins si la casa Mariei Voicu, aici arzind 60 de metri patrati din acoperis, doi porci, 200 de kilograme de porumb si cotete pe 30 de metri patrati. Pagubele au fost estimate la peste 50 de milioane de lei.

Avalansa de festivaluri in Tirgu Jiu

Anotimpul cald a deschis apetitul pentru distractie al tirgujienilor, dar si seria festivalurilor. Timp de o luna, tirgujienii vor avea parte de sase sarbatori si festivaluri. Pe 9 mai se va sarbatori Ziua Europei, iar pe 11 mai- Ziua Adolescentului. Tot pe 11 mai, in Poiana Narciselor de linga Tirgu Jiu va avea loc o serbare cimpeneasca prilejuita de Festivalul Narciselor. Din program nu lipsesc concursurile sportive, muzica populara, picnicurile cu mici si bere, degustarile de vinuri si o hora populara. De 1 iunie, primaria va organiza concursuri si spectacole pentru copii, urmind ca pe 5 iunie, intr-un cadru mai oficial si mai putin vesel, sa se marcheze Ziua Eroilor. Punctul culminant al acestei serii va fi sarbatoarea Zilele Orasului, care se va desfasura in perioada 6-8 iunie.

Gazeta de Sud este un ziar independent care are ca scop sprijinirea comunităţii oltenilor şi a valorilor acesteia. În cei 24 de ani de existenţă, a devenit cel mai citit cotidian regional din România.
Exit mobile version