11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024

jurnal de razboi

Siria detine arme chimice, potrivit Washingtonului

Americanii au „vazut dovezi ale existentei armelor chimice in Siria in urma cu un an“, a declarat luni secretarul american al apararii, Donald Rumsfeld. „Am vazut teste de arme chimice in Siria acum un an“, a spus Rumsfeld in fata jurnalistilor aflati la Pentagon. Cu toate acuzele aduse, Siria a dezmintit in repetate rinduri ca ar detine acest tip de arme. Rumsfeld a mai afirmat ca serviciile secrete stiau ca Siria a permis trecerea pe teritoriul sau a persoanelor inarmate pentru a ajuta regimul irakian si ca irakienilor le fusese ingaduit sa se refugieze in Siria sau sa tranziteze teritoriul sau.

Ministrul israelian al afacerilor externe, Sylvan Sharom, a denuntat „rolul major“ pe care-l joaca Siria in activitatea organizatiilor teroriste. „Sint lucruri care trebuie sa inceteze“, a insistat diplomatul israelian. Inspectorul sef al ONU pentru dezarmarea Irakului, Richard Butler, a sustinut declaratiile americane privind ascunderea in Siria a armelor irakiene de distrugere in masa, afirmind ca a vazut documente in acest sens ale serviciilor de informatii in timp ce conducea inspectiile ONU in Irak din anii 1997 si 1999. Damascul a dezmintit categoric numeroasele acuzatii.

Purtatorul de cuvint al Ministerului de Afacerilor Externe sirian, Bussaina Chaabane, a respins „acuzatiile nefondate“ adresate tarii sale si a pledat pentru un dialog constructiv cu Washington-ul. Secretarul Natiunilor Unite, Kofi Annan, a avertizat ca declaratiile impotriva Siriei destabilizeaza Orientul Apropiat si toate acestea necesita explicatii din partea celor care au lansat acuzatiile.

Lumea araba este ingrijorata de acuzatiile americane impotriva Siriei

La Cairo, Liga Araba si- a exprimat ingrijorarea fata de declaratiile americane la adresa de Siria. Un consilier al presedintelui egiptean Hosni Moubarak a spus ca Washingtonul este tentat „sa vizeze o tara araba dupa alta“. La Moscova un viceministru al afacerilor externe a facut apel la Statele Unite „sa-si retraga acuzatiile“ concertate asupra Siriei. Ministrii afacerilor externe din Uniunea Europeana, reuniti la Luxembourg pentru a discuta despre ce se va intimpla dupa razboiul din Irak, au lansat un apel la moderatie.

La Londra, primul ministru britanic, Tony Blair, a declarat „ca nu exista inca un plan pentru invazia Siriei“ si ca el crede ca Damascul refuza accesul pe teritoriul sau al tuturor persoanelor care vin din Irak. Reuniti in capitala egipteana, ministrii afacerilor externe egiptean si iordanian, Ahmed Maher si Marwan Moasher, au apelat la retragerea trupelor straine din Irak si formarea unui guvern irakian reprezentativ.

Presa franceza acuza America de extinderea razboiului in Orientul Apropiat

Presa franceza a relatat ieri despre amenintarea Washingtonului impotriva Damascului si eventualitatea unei noi operatiuni militare dupa instaurarea linistii asupra regimului lui Saddam Hussein. „Amenintarea Damascului“ este titlul din cotidianul de stinga Liberation. „Si dupa Irak urmeaza Siria?“ se intreaba cotidianul de drepta le Figaro.

Cotidianul comunist L’ Humanite care publica in prima pagina o fotografie a presedintelui sirian Bachar al-Assad, in centrul unei tinte, cu titlul „Bush viseaza la Siria“. „Dupa lectia Bagdadului, cazul Damasc ofera o alta ideologie , o alta ocazie de remodelare a Orientului Apropiat si de asemenea a Israelului“ consemneaza Le Figaro. Cei care arata cu degetul catre Damasc, diplomatii americani, inteleg semnificatia intrebarii de dupa ofensiva care spune: „Dupa razboi care este urmatorul pas?“, scrie Liberation in editorialul de ieri.

Statele Unite fac primii pasi spre formarea unui nou guvern irakian

Statele Unite au facut ieri primii pasi spre formarea unui guvern de tranzitie in Irak printr-o prima intrunire cu oficialitati irakiene la Nassiriya, oras situat in sudul Irakului. General american Jay Garner, insarcinat de Statele Unite sa conduca viitorul guvern interimar, a prezidat aceasta conferinta, la care au fost asteptati aproximativ 60 de lideri irakieni. Cea mai importanta organizatie siita de opozitie din Irak a anuntat ca va boicota aceasta intrunire. „Aceasta reuniune nu va aduce nici un beneficiu poporului irakian“, a declarat luni un reprezentat al Inaltului Consiliu al Revolutiei islamice din Irak.

Intre timp, trupele americane au cucerit si ultima reduta a regimului lui Saddam, orasul natal Tikrit. Pentru prima oara de la inceputul razboiului, potrivit membrilor UNICEF, copiii din Nordul Irakului s-au intors luni la scoala. La conferinta de ieri au fost asteptati printre altii membri ai grupurilor siite si kurde, precum si reprezentanti ai Casei Regale, care a pierdut puterea in 1958. Potrivit unor surse guvernamentale americane, aceasta a fost doar prima dintr-un sir de intruniri, al caror rezultat va fi formarea unui guvern national interimar.„Este vorba de doar citeva saptamini, nu de un interval prea lung de timp“, au precizat aceste surse.

Reprezentantul guvernului britanic care va participa la operatiunea de refacere a Irakului, generalul de brigada Tim Cross, a declarat referindu-se la participantii la aceasta intrunire: „Cred ca ei doresc ca noi sa parasim Irakul cit mai repede posibil. Ei doresc sa fie responsabili pentru propria lor tara“. Marea Britanie este cel mai apropiat aliat al Statelor Unite in razboiul din Irak. Cross a mai afirmat ca instaurarea noului guvern ar putea dura mai mult de sase luni, deoarece totul trebuie reconstruit de la temelii. El a adaugat ca primele livrari de petrol din Irak vor avea loc in aproximativ trei luni.

Britanicii incearca sa salveze vestigiile culturale irakiene

Britanicii intentioneaza sa trimita in Irak o echipa de experti in conservarea vestigiilor, pentru a reface comorile distruse. Mii de piese antice au fost furate si multe situri arheologice au fost distruse in ultimele zile. Arheologi si experti in conservare din Marea Britanie intentioneaza sa ajute la salvarea colectiilor si comorilor irakiene. Directorul Muzeului Britanic, Neil MacGregor, a spus: „Speram ca guvernul britanic si comunitatea internationala sa dea unda verde pentru a ajuta la restaurarea obiectelor distruse.“ Conducerea muzeului a avut intilniri si cu membri ai Natiunilor Unite si UNESCO, pentru a discuta planurile de restaurare.

O declaratie similara a fost facuta de aliati si in al doilea razboi mondial, cind Europa era ocupata de nazisti. Jefuitorii au luat din Bagdad 170.000 de piese antice, datind de mii de ani. Muzeul din Mosul si Libraria Islamica au fost jefuite, iar cea mai veche copie a Coranului a fost arsa.

Sapte prizonieri americani povestesc despre cosmarul celor 21 de zile de inchisoare

Cei sapte prizonieri americani, ale caror imagini au facut inconjurul lumii, au fost luni salvati. In editia sa de ieri, cotidianul american Washington Post informeaza publicul cititor despre cele 21 de zile de cosmar ale acestora. Inca din primele momentele ale arestarii, soldatii americani au fost batuti si loviti cu bastoane, desi multi dintre ei fusesera anterior raniti de focuri de arme. Au fost nevoiti sa doarma pe podea, sa bea ceai neindulcit si sa manince orez. Nu aveau voie nici sa se spele, nici sa iasa sub cerul liber. Fiecare avea propria celula. Acestea erau asezate la o distanta destul de mare una de cealalta, pentru a evita astfel orice dialog intre prizonieri.

Potrivit cotidianului, cel mai groaznic a fost insa acel permanent sentiment de frica in fata mortii. Patrick Miller, unul dintre cei eliberati, a declarat: „Prima mea intrebare dupa ce m-au capturat a fost: «Ma veti ucide?». Ei au spus ca nu.., insa nu i-am crezut.“ Singura femeie dintre cei sapte prizonieri, Shoshana Johnson, a declarat: „Ajunsesem la un punct in care credeam ca ne vor ucide“. Ofiterul David Williams a declarat: „Nu credeam ca imi voi mai vedea vreodata sotia“.

Cind trupele americane s-au apropiat de inchisoarea unde se aflau cei sapte prizonieri, acestia scapasera cu greu in urma bombardamentelor asupra cladirii. Peretii si usile inchisorii fusesera in parte distruse, insa putinii soldati irakieni impiedicau orice tentativa de evadare a celor sapte. Ofiterul Ronald D. Young povesteste: „Puteam sa simtim cum se prabuseste totul in jurul nostru. Eram bastarzii Irakului. Nimeni nu dorea sa aiba de-a face cu noi“.

Faza „fierbinte“ a razboiului din Irak s-a terminat, considera reprezentantii armatei americane

Reprezentantii armatei americane considera ca dupa preluarea orasului Tikrit a luat sfirsit „faza fierbinte“ a razboiului din Irak.

„Interventiile militare de amploare s-au terminat, deoarece trupele terestre irakiene nu mai sint capabile sa actioneze organizat“, a afirmat la Washington generalul american Stanley McChrystal. Acesta a anuntat ca acum incepe o noua faza a operatiunilor militare din Irak: „Acum vor mai exista doar mici, totusi destul de dure, puncte de rezistenta“. Generalul american Tommy Franks a inceput sa retraga din Irak toate trupele de care nu mai are nevoie. In scurt timp se urmareste a fi redus mai ales numarul avioanelor de atac , care au declansat de fapt acum patru saptamini ofensiva impotriva Irakului.

Doua dintre cele cinci portavioane care se afla in zona Golfului, USS Kitty Hawk si USS Constellation, vor fi retrase, a mai anuntat McChrystal. Trupele terestre, nu vor fi inca retrase, generalul Stanley McChrystal precizind ca in Irak vor continua sa soseasca forte aliate suplimentare. Divizia a patra a Infanteriei americane, care este unitatea blindata cea mai moderna a armatei terestre americane, numarind 30.000 de militari, tocmai a intrat in Irak. Fortele militare vor mai avea nevoie „ceva timp“, pentru a stabiliza situatia in Irak, considera generalul american. Intre timp, Pentagonul a anuntat ca numarul victimelor din rindul armatei americane a crescut la 118. Dintre acestia, 105 au murit in lupta sau au fost ucisi „din greseala“ de propriii camarazi, a anuntat Ministerul american al Apararii. Ceilalti 13 au murit in urma unor accidente. Patru soldati americani sint dati inca disparuti.

Soldatii americani au descoperit laboratoare chimice si biologice mobile

Soldatii americani au descoperit 11 laboratoare mobile, a anuntat intr-un interviu acordat postului de televiziune CNN generalul de brigada, Ben Freakley. Potrivit acestuia, soldatii americani au descoperit in apropiere de Kerbala 11 containere, care ar putea fi folosite pentru producerea armelor chimice si biologice. Freakley a mai declarat ca va fi analizat continutul celor 11 containere, descoperite in apropierea unei fabrici de munitie, adaugind ca se pare ca aceste laboratoare mobile au fost achizitionate incepind cu anul 2000, la un pret de aproximativ un milion de dolari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS