17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Jurnal de razboi

Primele patrule britanico-irakiene in sudul Irakului

Primele patrule britanico-irakiene au asigurat, duminica ordinea in orasele sudice Basra si Fau, a anuntat cotidianul geman Bild, citind surse militare. Patrulele reunite ale soldatilor britanici si ale politistilor localnici urmeaza sa puna capat haosului si jafurilor care au avut loc pe intreg teritoriul Irakului dupa caderea regimului lui Saddam. „Aceasta este doar o parte din efortul nostru de a restabili normalitatea“, a afirmat un purtator de cuvint al armatei britanice.

Aproximativ 300 de politisti irakieni din Basra si-au reluat activitatea. La inceput vor exista doar forte de ordine britanico-irakiene, mai tirziu responsabilitatea va reveni doar politistilor irakieni, care vor fi supravegheati indeaproape de soldatii britanici. Intr-o ultima faza se preconizeaza ca fortele de ordine irakiene vor controla singure orasul, insa pot fi verificate in orice moment de britanici.

In ceea ce ii priveste pe politistii irakieni selectati acum, nu este vorba de fosti membri ai partidului Baas, ci de „oameni cit se poate de obisnuiti“. In prealabil, au sosit in Basra doi consilieri ai Ministerului Apararii din Marea Britanie, care au coordonat operatiunea de formare a unor noi trupe de politisti.

Potrivit unor surse militare britanice, situatia din Basra se imbunatateste dupa cele citeva zile de haos, in care orasul a fost tinta jafurilor de catre civilii irakieni. Infrastructura, mare parte dintre stopuri si semafoare, incep din nou sa functioneze. Potrivit cotidianului german, populatia incepe din nou sa se aprovizioneze de la pietele locale, iar numarul jafurilor a inceput sa scada.

Trupele americane au ajuns in Tikrit

Mii de puscasi marini americani au patruns, duminica noaptea, in nordul orasului Tikrit, orasul natal al lui Saddam si centrul spiritual al regimului irakian, informeaza cotidianul britanic The Sun.

Oficialii americani au declarat, la inceput, ca nu a existat nici o rezistenta din partea civililor locali si a unitatilor Garzii Republicane irakiene, care au parasit orasul in timpul bombardamentelor trupelor aliate.

Mai tirziu, surse militare americane au precizat ca puscasii marini americani se lupta cu tancurile irakiene la periferia de sud a orasului.

O sursa din cadrul Comandamentului Central american a precizat: „Situatia este sub control. Au fost inregistrate bombardamente, dar nici un fel de rezistenta“.

Liderii irakieni de la Tikrit au spus ca se vor intilni cu oficiali americani pentru a negocia o incetare a focului in zona.

Trupele americane au ocupat palatul prezidential

Trupele americane au ocupat ieri palatul prezidential din orasul Tikrit. Anuntul a fost facut de generalul Vincent Brooks, din cadrul Comandamentului Central american din Qatar.

„Ieri-dimineata, trupele aliate au patruns in Tikrit si au preluat controlul asupra palatului prezidential“, a precizat Brooks. Tikrit, orasul natal al lui Saddam Hussein, situat la 180 de kilometri nord de Bagdad, era pina duminica ultimul mare oras irakian aflat in afara controlului coalitiei. Confruntarile de la Tikrit reprezinta „singurele lupte notabile din ultimele 24 de ore“ din Irak, a adaugat generalul Brooks.

Liniste la Kirkuk, haos la Mosul

Noi forte americane se indreapta spre Kirkuk, un oras devastat in ultimele zile de jafuri si de luptele de gherila intre kurzii irakieni si membri ai triburilor arabe fidele lui Saddam Hussein, a anuntat postul de televiziune EuroNews. Impreuna cu fortele de ordine deja prezente in Basra vor contribui la restabilirea ordinii si linistii in oras. Duminica s-a instaurat o oarecare stare de normalitate, atunci cind intr-una dintre moscheele din oras a fost celebrata prima slujba religioasa din perioada de dupa caderea regimului lui Saddam. Kurzii s-au retras din teritoriu, insa situatia ramine inca tensionata in orasul considerat principalul punct petrolifer al Irakului. Un mare numar de puscasi marini asigura paza rafinariilor, precum si a principalelor cladiri din Basra, printre care se numara si Biroul Guvernatorului.

Total diferita insa este situatia dintr-un alt oras nordic, Mosul, dominat inca de luptele de gherila si de jafuri. Permanent sint adusi la spitale zeci de raniti. Liderii religiosi ii incita pe civili si pe soldati sa opreasca „invazia americana“.

Sute de civili irakieni au dat buzna sa obtina locuri de munca in Basra

O multime de civili irakieni au dat buzna la portile Bazei Militare britanice din Basra, disperati sa isi gaseasca locuri de munca la reconstructia tarii lor, informeaza site-ul Ananova. Vestile ca britanicii cauta mina de lucru s-au raspindit cu rapiditate in rindul populatiei civile din Basra.

Potrivit sursei citate, numarul civililor in cautarea unei slujbe a fost atit de mare, incit a fost nevoie de interventia soldatiilor britanici pentru a opri multimile care dadeau buzna in interiorul bazei militare. Soldatii britanici au spus ca vor recruta 120 de constructori, instalatori, electricieni si traducatori, fiind apoi socati sa vada ca peste 200 de oameni ii asteptau sa se angajeze. Irakienii au inceput ieri munca in vederea restaurarii apei potabile si a energiei electrice la resedintele jefuite in urma cu citeva zile de populatia civila, obtinind pentru serviciile lor intre doi si trei dolari pe zi. Aceasta actiune este vazuta ca un prim pas in reconstructia orasului devastat de razboi si de anii de oprimare ai regimului lui Saddam.

Aproape toate spitalele din Bagdad au fost inchise

Aproape toate spitalele din Bagdad au fost inchise din cauza nenumaratelor jafuri care au avut loc in ultimele zile, au anuntat reprezentanti ai Crucii Rosii Internationale. Membrii organizatiei UNICEF au atras atentia ca lipsa apei potabile ar putea provoca o rapida crestere a cazurilor de boli infectioase.

Primele ajutoare umanitare, constind in alimente si medicamente, au ajuns intre timp in Irak. Organizatiile umanitare au apelat la ajutorul trupelor americane si britanice, cerindu-le sa asigure sosirea in cele mai bune conditii a ajutoarelor, precum si sa puna in sfirsit capat jafurilor. Doar citeva dintre cele 30 de spitale din capitala irakiana mai pot asigura ingrijirea bolnavilor, a afirmat duminica, la Geneva, Nada Doumani, purtatoarea de cuvint a Comitetului International al Crucii Rosii.

Pe linga nenumaratele furturi ale unor bande inarmate, cea mai mare problema este lipsa apei, a luminii si a alimentelor. In timpul primelor intilniri dintre trupele americane si autoritatile locale care asigura alimentarea cu apa a capitalei s-a discutat despre inceperea refacerii structurilor distruse de razboi, precum si despre asigurarea pazei instalatiilor de catre trupele americane.

In acelasi timp, soldatii americani vor fi cei care asigura paza complexului medical „Medical City“, care are o capacitate de 1.400 de paturi. Comitetul International al Crucii Rosii a asigurat aici dotarea unui punct de ajutor in caz de urgenta. Medicii si personalul medical se tem inca sa isi reia activitatea din cauza haosului si a rafalelor de arma de foc care stapinesc inca Bagdadul. Nu mai este posibila nici asigurarea transportului pacientilor, deoarece ambulantele au fost furate, a mai declarat Doumani.

Toate cisternele, cu ajutorul carora Crucea Rosie a asigurat distribuirea apei potabile in oras, au cazut in miinile hotilor. In urma nenumaratelor jafuri care au devastat spitalele, au fost furate mare parte din medicamente, precum si aparatura medicala extrem de importanta.

Soldatul american Jessica Lynch s-a intors acasa

Jessica Lynch, salvata in mod miraculos de fortele americane dupa ce a fost rapita de militari irakieni pe 23 martie la Nasirya, s-a intors in Statele Unite pentru a se reface de pe urma ranilor suferite in conflictul din Irak, informeaza Ananova.

O ambulanta militara a dus-o pe Jessica Lynch din Germania, la Baza Fortelor Aeriene Andrews de linga Washington, impreuna cu familia sa si cu alti soldati raniti pe frontul din Golf. Lynch, de 19 ani, din West Virginia, va urma un tratament de refacere la Centrul Militar al Armatei americane „Walter Reed“. Familia sa a spus, intr-o declaratie scrisa, ca Jessica „are inca dureri, dar are o dispozitie buna. Desi a suferit citeva interventii medicale, este tare. Credem ca isi va redobindi fortele cit de curind“.

Jessica a fost ingrijita la Centrul Medical Regional Landstuhl din Germania, unde a fost adusa cu citeva fracturi la picioare si bratul drept, o rana la cap si fracturi la sira spinarii. Soldatul Jessica Lynch a fost capturat de fortele irakiene dupa ce Divizia de Intretinere 507 a fost prinsa intr-o ambuscada in orasul Nasirya din sudul Irakului. Ea a fost, in mod miraculos, salvata de soldatii americani pe 1 aprilie, dintr-un spital irakian.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS