17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFuria apelor loveste din nou Doljul

Furia apelor loveste din nou Doljul

Primavara aceasta este, fara indoiala, una dintre cele mai capricioase din ultimii ani. Dupa ce am scapat cu greu de zapada si de inghet, acum a venit rindul inundatiilor sa ne faca zile amare.
Bilantul inundatiilor de noaptea trecuta este tragic: aproape 400 de case si anexe gospodaresti au fost afectate si mii de hectare de culturi agricole au fost distruse. Timp de citeva ore, mai multe drumuri comunale sau judetene au fost blocate din cauza apelor. Din fericire, nu exista victime omenesti. Evaluarea pagubelor se va putea face abia dupa retragerea apelor.

O zi si doua nopti a plouat fara incetare. Riul Teslui, afluent al Oltului, care trece prin spatele gradinilor oamenilor din satele Mischii, Motoci si Mlecanesti, a iesit din matca si a inundat peste 100 de gospodarii situate pe ambele maluri. Oamenii abia au apucat sa deschida usile la grajduri ca sa iasa vitele si oile. „Am impins vaca afara din grajd, am apucat citeva gaini si le-am aruncat peste gard. Atit am apucat sa fac pentru ca s-au si umplut curtea si grajdul de apa. Ma uitam ca prostul si ma rugam la Dumnezeu sa opreasca potopul“, a spus Gicu Bait, din Mischii – Dolj.

Suvoaiele de apa formate pe dealurile din apropiere au intrat in curtile si casele oamenilor, au inundat fintinile, au distrus grajdurile si au inecat pasarile.

Sicilia Dinca, de 74 de ani, are casa chiar pe malul Tesluiului. „Noaptea, pe la 1.00, s-a pornit asa ca un urlet. Am iesit afara sa vad ce este. Era apa care cobora de pe dealuri si Tesluiul care ajunsese pina la pragul usii. Ce sa mai fac? Am un baiat handicapat de 48 de ani pe care nu puteam sa-l scot din casa. M-am asezat linga el si am incercat sa-l linistesc pentru ca nu era nimic de facut. Macar daca ne ineca apa, ne ineca pe amindoi“, povesteste ingrozita Sicilia Dinca.

Riul Teslui este un pericol pentru localnici

Satenii povestesc ca din 1991 Tesluiul nu a mai iesit din matca. Ei sint nemultumiti pentru ca de atita timp nu s-au indiguit malurile riului. „Este un pericol pentru noi. Cum ploua mai mult de doua zile, deja ne facem griji pentru ca se revarsa apele. Erau vremuri cind stateam mai mult in poduri decit in casa“, povesteste suparat un localnic.

Cornel Pirvu a fost luat prin surprindere de viitura si nu a mai apucat sa iasa din casa. Barbatul statea la fereastra si se uita neputincios la prapadul pe care l-au lasat apele in urma: „Am o camera inundata, beciul este si el plin, la fel si fintina. Gardul a fost culcat la pamint, pasarile au murit inecate in cotet. Vai de capul nostru!“

In aceeasi situatie se gaseste si Aurel Trufasu din Melcanesti: „Nu pot sa ies din casa. Apa este pina la briu aproape, iar in casa balteste. A cazut o soba, bine ca nu a cazut pe copii“.

Apa din fintini este infestata

Populatia este avertizata sa nu bea apa din fintinile inundate deoarece este posibil ca aceasta sa fie infestata cu tot felul de microbi adusi din WC-uri, grajduri, platforme de gunoi.

„Cei care beau apa din fintinile inundate se pot imbolnavi de hepatita, febra tifoida, dizenterie si alte boli digestive. Le recomandam sa consume apa fiarta sau minerala. Dupa ce se retrag apele, fintinile trebuie sleite“, a spus dr. Ion Toma, directorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica Dolj. Mai multe echipe ale DSP sint deja in satele afectate pentru a lua primele masuri care se impun.

Regularizarea cursului riurilor, un proiect prea scump

Cursul riurilor si piraielor din judet ar trebui regularizat pentru a nu se mai produce inundatii ori de cite ori ploua torential timp de mai multe zile. Numai ca pentru asemenea lucrari nu se gasesc niciodata bani. Ionel Ciobotea, secretarul Prefecturii Dolj, a spus ca astfel de lucrari sint foarte costisitoare, peste 50 de milioane de lei pentru un kilometru, si ca deocamdata nu sint fonduri.

Precipitatiile cazute in ultimele 48 de ore au depasit peste 60 de litri pe metru patrat, iar viitura a atins pe alocuri un metru si jumatate. Specialistii in agricultura apreciaza ca suprafete mari de culturi de griu si de porumb vor mai putea fi salvate numai daca viitura se va retrage foarte repede. In unele zone, apele au scos la suprafata semintele de porumb cultivate in urma cu citeva zile. „Daca se mai zvinta pamintul, bagam repede discul, ingropam saminta la loc si salvam cultura. Daca nu, putem considera ca am dat cu banii in vint“, a spus Tudor Ionescu.

Comisiile impotriva dezastrelor din cadrul Prefecturii Dolj sustin ca imediat dupa retragerea apelor vor trece la evaluarea pagubelor. Deocamdata, nimeni nu stie daca se vor acorda sau nu despagubiri celor care au avut de suferit in urma inundatiilor. Cele mai afectate de inundatii au fost satele Mischii, Motoci, Murgasi, Melcanesti, Gaia, Picaturile, Leamna de Sus, Urechesti, Breasta, Scaiesti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS