17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGardul trece peste picioarele mortului

Gardul trece peste picioarele mortului

Doua familii din Schela -Gorj au ajuns sa se certe pe distanta dintre mormintele rudelor ingropate in cimitirul din localitate. Pentru ca Gheorghe Vilcu si-a extins gardul imprejmuitor mult in afara mormintului tatalui, vecinul sau, Marius Beuran, a fost nevoit sa construiasca gardul care inconjoara mormintul bunicului sau chiar peste picioarele mortului. Cazul a ajuns la Ministerul Culturii si la primul-ministru dupa ce Gheorghe Vilcu i-a reclamat pe sefii locali ai Culturii ca nu obliga familia Beuran sa-si „restringa mormintele“.

Scandalul intre cele doua familii a izbucnit in urma cu un an si jumatate, cind Dumitru Beuran, din Schela – Gorj, a decedat. Fiul sau Marius si sotia Geta l-au inmormintat pe acesta linga tatal sau, asa cum i-a fost dorinta. Marius Beuran s-a gindit atunci sa construiasca un gard in jurul celor doua morminte, ale tatalui si bunicului. El a constatat atunci ca vecinul sau, Gheorghe Vilcu, care are mormintele rudelor linga cele ale familiei Beuran, si-a extins gardul si nu a respectat aliniamentul celorlalte morminte din cimitir. In acelasi timp, Vilcu a pretins sa i se lase spatiu sa intre la crucile familiei. Singura posibilitate pentru familia Beuran a ramas aceea de a construi gardul imprejmuitor peste picioarele bunicului, Dumitru Beuran.

La cimitirul din Schela, portile se deschid pe dos

Solutia gasita nu i-a convenit insa lui Vilcu, care a inceput sa faca tot felul de reclamatii in speranta ca il va obliga pe Beuran sa-si desfiinteze gardul. „Familia Vilcu a gasit tot felul de motive ca sa ne reclame, motivind ca mormintul nostru e prea aproape de biserica. Vor de fapt sa ne faca sa ne luam gardul pe motiv ca nu pot intra la mormintele rudelor. Eu le-am lasat cit spatiu am putut si oricum am trecut cu gardul peste picioarele bunicului meu dar tot ei ne reclama. Motivul acestei neintelegeri il constituie faptul ca nu vor sa-si mute poarta de acces pe alta latura, unde nu ar mai exista nici un fel de problema. In plus, au construit poarta in asa fel incit se deschide in afara, adica altfel decit ar fi normal“, a spus Marius Beuran. Familia Vilcu sustine ca Beuran si-a construit ilegal gardul din jurul mormintului. Aurelia Vilcu spune ca ajunge cu greu la mormintul sotului intrucit cele doua garduri sint prea apropiate. Femeia mai spune ca nu poate muta poarta de acces pe o alta latura, pentru ca intrarea la mormint trebuie sa se faca obligatoriu pe linga capul mortului. „Eu am facut gardul acum 30 de ani si atunci nu mi-a zis nimeni nimic. Acum trebuie sa merg intr-o dunga daca vreau sa ajung la mormintul sotului. Cind o sa mor trebuie sa ma treaca peste gard ca sa ma, bage in mormint pentru ca pe poarta nu se poate intra“, a spus Aurelia Vilcu.

„Vilcu ii cere lui Beuran sa-si restringa mortii“

In speranta ca va reusi sa-i determine pe cei din familia Beuran sa-si desfiinteze gardul, Gheorghe Vilcu a facut reclamatii pe motiv ca mormintele acestora sint prea aproape de biserica. „Am mers acolo si i-am spus lui Beuran sa lase distanta intre gard si biserica, iar omul s-a conformat. Cel nemultumit este insa tot Vilcu, desi el este vinovat pentru ca a fost primul care s-a extins cu ingradirea mormintului. Vilcu ii cere acum lui Beuran sa-si restringa mortii ca sa aiba el acces la crucile familiei“, a spus Ion Sanda, inspector-sef al Inspectoratului pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Gorj.

Nemultumit de solutia gasita, Gheorghe Vilcu a continuat sirul reclamatiilor, inclusiv impotriva inspectorului Ion Sanda. „M-a reclamat la Ministerul Culturii, la primul ministru, peste tot. Eu nu pot sa ma apuc sa dezgrop mortii ca sa-i fac lui drum de acces la mormint“, a precizat Ion Sanda.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS