Acasă Actualitate Stiri pe scurt

Stiri pe scurt

Gorjeanca sub supraveghere dupa o escala la Hong Kong

Medicii Directiei de Sanatate Publica Gorj au luat in evidenta o femeie, care, in urma cu zece zile, a facut o escala pe Aeroportul din Hong Kong. Dupa ce au primit instiintare de la vama ca o gorjeanca a trecut prin zona cu cele mai multe cazuri de pneumonie atipica, medicii i-au facut femeii o vizita acasa pentru un examen medical. Identitatea acesteia este tinuta secreta, dar reprezentantii DSP spun ca femeia este sanatoasa si nu prezinta nici un simptom. Pentru ca perioada de incubatie a pneumoniei atipice este de 14 zile, gorjeanca a ramas in evidenta medicilor si va mai fi consultata de acestia.

Autoritatile locale se pregatesc de taierea mieilor

Serviciul craiovean de administratie a pietelor a stabilit amplasamentul platformelor de sacrificare si comercializare a animalelor mici – miei si iezi -, in vederea sarbatoririi Pastelui. In apropierea pietelor din Valea Rosie, Chiriac si Craiovita Noua vor fi amenajate trei platforme ingradite, prevazute cu utilitati si cu personal calificat care va verifica provenienta si calitatea carnii comercializate. Cele trei puncte de sacrificare vor fi functionale in perioada 21 – 26 aprilie, iar taxa de sacrificare, stabilita prin hotarire de consiliu local, este de 32.000 de lei pentru un animal taiat.

Unele farmacii mehedintene ar putea ramine fara fonduri

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Mehedinti ar putea retrage, in perioada urmatoare, fondul alocat farmaciilor care acorda preferential medicamente, in regim gratuit si compensat. Potrivit directorului CJAS Mehedinti, medic Gheorghe Bunciu, la alocarea plafoanelor s-a tinut cont de profitul obtinut in 2002 si de respectarea contractului de catre farmacii. „Sint farmacii care elibereaza medicamente numai pentru locuitorii din zona in care sint situate, ceea ce nu este normal. Medicamentele gratuite si compensate trebuie eliberate pentru fiecare caz, in limita plafonului disponibil, pina cind acesta este epuizat“.

Statii de irigat dezmembrate si vindute ca fier vechi

Politistii din comuna Milcov – Olt au descoperit recent o retea de hoti de componente ale sistemelor de irigatii. A fost depistata Elena I., de 30 de ani, din comuna Brebeni, unde locuieste fara forme legale, in timp ce transporta cu o caruta fier vechi la Depozitul SC REMAT SA Slatina. In urma cercetarilor s-a stabilit ca in caruta erau doua corpuri de pompa tip MA 200 si doua tronsoane tip DN 200, in greutate de 150 kg, toate sustrase de la statia de irigat Coteana, apartinind SNIF Olt, sistem Ganeasa – Ipotesti, care in prezent este partial dezafectata. Prejudiciul cauzat prin furtul componentelor se ridica la peste 50 de milioane de lei. Prin extinderea cercetarilor la locuinta concubinului acesteia, Nicolae A., de 42 de ani, tot din Milcov, s-au gasit mai multe piese si subansamble care provin de la cele doua corpuri de pompa. Celor doi li s-au intocmit dosare penale, iar cercetarile continua pentru stabilirea intregii activitati infractionale.

Barbatii din Mehedinti nu renunta la serviciu pentru a-si creste copiii

Nici un barbat din Mehedinti nu este dispus sa renunte la serviciu pentru a-si creste copiii. Statisticile intocmite de Casa Judeteana de Pensii (CJP) Mehedinti arata ca nu au fost incheiate contracte de asigurare in plata cu tatii copiilor, care sa primeasca indemnizatii pentru cresterea celor mici. Directorul CJP Mehedinti, Ion Stanimir, a spus ca singurul caz in care un mehedintean a solicitat acordarea unei indemnizatii pentru cresterea copilului a fost in urma cu aproximativ doi ani. Ion Stanimir nu a exclus posibilitatea sa existe mai multe cazuri de acest gen, dar barbatii sa-si fi luat concediu de paternitate direct de la unitatile la care lucreaza si nu sint raportate la Casa Judeteana de Pensii.

Romii din Gorj nu au avut bani sa-si sarbatoreasca ziua

Ziua Internationala a Romilor a trecut aproape neobservata pentru membrii din Gorj ai acestei etnii. Multi dintre ei nici nu aveau habar ca exista o asemenea sarbatoare. Nelu Pavel, liderul judetean al Partidei Romilor, a declarat ca nu a organizat nimic pentru ca nu a avut fondurile necesare: „Noi sintem saraci, nu avem bani de sarbatori. Pe mine m-au bagat in comisia antisaracie, asa ca este clar cit de bogati sint romii de aici. Poate de anul viitor vom organiza si noi, ca in alte judete, spectacole, concursuri, la care sa vina toti romii“.

Mischie nu refuza nici o mostenire

Presedintele PSD Gorj, Nicolae Mischie, a afirmat, in conferinta de presa a partidului, ca nu va refuza nici o mostenire, in cazul in care vor mai aparea oferte. Saptamina trecuta, o echipa de televiziune a descoperit la Stroiesti un conac in care locuiesc doua verisoare de-ale Lucicai Bicescu, matusa lui Mischie. Aceasta i-a lasat mostenire nepotului ei fosta policlinica cu plata a orasului. Noile matusi ale lui Nicolae Mischie vor ca seful PSD Gorj sa se ocupe de transformarea conacului in muzeu. „Nu stiu ce se intimpla cu conacul respectiv… Eu nu refuz nici o mostenire. Numai timpitii refuza, cei care nu muncesc si nu pot sa se ocupe de o casa“, a mentionat Nicolae Mischie.

„Sa fim in mileniul III si in ceea ce priveste scolile!“

Situatia gasita in mai multe institutii de invatamint din judetul Mehedinti, unde plansele si materialele didactice nu au mai fost schimbate de dinainte de Revolutie, l-a nemultumit pe prefectul Dan Trancota. Acesta a solicitat conducerii Inspectoratului Scolar Judetean Mehedinti sa ia masuri: „Inspectorii scolari de specialitate sa treaca prin toate salile de clasa, sa vada ce este pe pereti. Am gasit planse si materiale de dinainte de 1989. Fac apel la profesori sa aiba in vedere aceste aspecte, sa fim in mileniul trei si in ceea ce priveste scolile! Avem laboratoare ultramoderne de informatica si vedem pe pereti afise din perioada lui Ceausescu“.

Drumul de acces catre Rinca, blocat de troiene

Drumul de acces catre statiunea Rinca-Gorj a avut nevoie de mai multe interventii in ultimele doua zile din cauza viscolului care a dus la formarea unui strat de zapada de peste jumatate de metru. Seful Serviciului Salvamont Gorj spune ca singurii oameni care mai sint acum in Rinca sint cabanierii, in jur de 20 de persoane . „Chiar daca in unele zile accesul este blocat, pentru ei nu sint probleme prea mari pentru ca au rezerve de hrana. Ultima deszapezire s-a facut luni-seara, dar probabil ca viscolul a format un nou strat de zapada si a fost nevoie de o interventie si in cursul zilei de marti“, a spus Sabin Cornoiu. Salvamontistii spun ca foarte putini turisti mai urca la Rinca, desi pirtiile permit inca practicarea sporturilor de iarna.

Distribuirea ingrasamintelor se prelungeste pina in mai

Distribuirea ingrasamintelor gratuite pentru satenii din Gorj se va prelungi pina in luna mai. Conducerea Directiei Agricole Gorj a afirmat ca pina in prezent au fost distribuite 2.458 de tone de ingrasaminte, dintr-un total de 8.472 de tone. In acelasi timp, in urma unei reverificari a cererilor, cantitatea de distribuit a fost redusa la 7.000 de tone. Saptamina trecuta au sosit in Gorj 588 de tone de ingrasaminte, iar in aceasta saptamina se asteapta primirea unei cantitati de aproximativ 1.000 de tone. Reprezentantii Directiei Agricole au precizat ca transportul ingrasamintelor este gratuit numai de la producator pina la depozit.

Cursuri de prim ajutor pentru agentii de circulatie

Filiala locala a Crucii Rosii-filiala Olt a demarat o serie de cursuri de prim ajutor destinate exclusiv agentilor de circulatie. Cursurile se axeaza pe invatarea de catre politistii olteni a manevrelor si termenilor de baza in domeniul resuscitarii victimelor accidentelor de circulatie. Pina in prezent s-au desfasurat asemenea cursuri la Slatina, Bals, Scornicesti si Caracal. In perioada urmatoare vor merge la cursuri si agentii de circulatie din sudul judetului.

Furtul la cintar – o practica frecventa

Furtul la cintar este o practica foarte veche in Craiova si, in ciuda numeroaselor controale efectuate si a amenzilor aplicate de catre inspectorii de la metrologie, fenomenul nu poate fi combatut.

Patronul SC FULGUT EXIM SRL folosea ilegal o balanta electronica pentru cintarirea cafelei. Sigiliul metrologic al balantei a fost rupt cu intentia evidenta de a insela cumparatorii la cintar.

Si acest caz nu este singular. Inspectorii metrologi au aplicat 82 de sanctiuni, in valoare de peste 43 de milioane de lei.

Grenada gasita in gunoiul menajer

Seful Protectiei Civile Olt, maiorul Marin Raduica, a declarat ca week-end-ul trecut citiva cetateni au gasit o grenada in gunoiul menajer de la marginea localitatii Criva de Sus. Ca si celelalte gasite pina acum pe raza judetului Olt, si aceasta era o grenada defensiva din cel de-al doilea razboi mondial si prezenta urme de rugina. Ea a fost transportata la sediul Inspectoratului de Protectie Civila si urmeaza sa fie distrusa pe poligonul de la Milcov.

Prefectul de Mehedinti nu a fost lasat sa intre in scoala fara ecuson

Masurile de siguranta luate in majoritatea unitatilor de invatamint din Mehedinti l-au pus in dificultate si pe prefectul Dan Trancota. Elevii Scolii generale din Simian nu au permis intrarea reprezentantilor prefecturii in incinta unitatii, pina cind nu au anuntat directorul si nu au impartit ecusoane pentru vizitatori. „Am vrut sa vedem cum s-a reabilitat scoala, cu finantare de la Banca Mondiala, dar nu am fost lasati sa intram fara ecusoane. Pe linga faptul ca aveau masuri de securitate sporite, cu care ne-am confruntat si noi, am gasit si lucruri frumoase aici“, a spus Dan Trancota.

Gazeta de Sud este un ziar independent care are ca scop sprijinirea comunităţii oltenilor şi a valorilor acesteia. În cei 24 de ani de existenţă, a devenit cel mai citit cotidian regional din România.
Exit mobile version