Acasă Actualitate Sistemul hidroenergetic Portile de Fier a produs 200 de miliarde kWh

Sistemul hidroenergetic Portile de Fier a produs 200 de miliarde kWh

• Valoarea reprezinta consumul de energie al Romaniei pe cinci ani • Retehnologizarea hidroagregatelor nu a fost lipsita de evenimente

200 de miliarde kWh este valoarea energiei electrice produse de sistemul hidroenergetic si de navigatie Portile de Fier, de la punerea in functiune a primului hidroagregat. Cifra a fost atinsa la sfirsitul saptaminii trecute, dupa aproape 33 de ani de functionare.

„Energia a fost produsa de cele trei centrale ale noastre, respectiv Portile de Fier I, Portile de Fier II si Gogosu. Acestea au produs energia echivalenta consumului Romanei pe cinci ani. Noi producem, in medie, aproximativ sapte miliarde kWh anual“, a spus Cristian Cazanacli, directorul general al sucursalei HIDROELECTRICA Portile de Fier. Potrivit conducerii sucursalei, aceasta productie s-a obtinut prin optimizarea potentialului hidroenergetic al Dunarii, concomitent cu cresterea sigurantei in functionarea echipamentelor. Pe 12 aprilie, la Hidrocentrala Portile de Fier I va fi lansat rotorul celei de-a patra turbine, toate piesele aflindu-se in prezent pe blocul de montaj.

„Termenul final de repunere in functiune este 3 iulie. Problemele de finantare pentru hidroagregatul nr. 5 sint rezolvate, iar acum se cauta solutii financiare pentru lucrarile la hidroagregatul nr. 6“, a precizat Cristian Cazanacli.

Doua defectiuni la turbina sase au fost reparate in termenul de garantie

HIDROELECTRICA a semnat in 2001, cu firma elvetiana VA TECH, contractul de retehnologizare a Hidrocentralei Portile de Fier, care prevede modernizarea si punerea in functiune a unui agregat, in termen de zece luni.

Procesul de retehnologizare este finantat printr-un credit bancar, cu garantii guvernamentale, obtinut de la Citibank si care se desfasoara pe zece ani, cu o perioada de gratie de doi ani. Returnarea banilor se face din surse proprii, procurate prin vinzarea la export a energiei electrice.

Retehnologizarea pentru fiecare grup costa circa 30 de milioane de franci elvetieni si are ca rezultat cresterea puterii instalate pe agregat la 194,5 MW. In procesul de modernizare au aparut si defectiuni, tinute secrete de conducerea societatii, si care au fost reparate in termenul de garantie, de doi ani, de catre executantul de contract. La turbina nr. 6 au existat deja doua defectiuni.

La controlul efectuat la 8.000 de ore de functionare, s-au constatat urme de cavitatie pe palele turbinei, iar o a doua a constat in griparea capului de distributie. Anul acesta vor demara lucrarile si la Hidrocentrala Portile de Fier II, durata de viata a celor doua centrale urmind a creste cu cel putin 35 de ani.

Exit mobile version