Acasă Actualitate Stiri pe scurt

Stiri pe scurt

Donatie de 49 de masini pentru scolile din Dolj

Ministerul de Interne si Comandamentul National al Jandarmeriei doneaza 49 de autovehicule, in stare buna de functionare, unitatilor scolare din invatamintul preuniversitar doljean. Directorul Inspectoratului Scolar Judetean Dolj, Aristidie Gheorghiu, a demarat o actiune de identificare a scolilor din judet, pentru care aceste autovehicule sint utile. Autovehiculele donate sint: doua autodube de piine, zece autocamioane, noua autoturisme, zece microbuze, doua autosanitare, cinci autobuze, zece autocamionete si un autosasiu. La mai putin de o ora de la sosirea documentului la conducerea inspectoratului au inceput sa apara cereri din partea directorilor de scoli, prima solicitare venind de la conducerea Seminarului Teologic Ortodox din Craiova.

Aristide Gheorghiu spune ca, in urma cu citeva luni, Ministerul Apelor si Protectiei Mediului, prin Agentia Judeteana de Protectie a Mediului Dolj, a avut o actiune similara, insa nu de aceasta anvergura: „Conducerea MApM a transferat fara plata trei autovehicule bune pentru Grupul Scolar Electroputere Craiova, Scoala nr. 2 Filiasi si Grupul scolar agricol Bailesti“.

Mialginul – eliberat doar cu aprobarea Ministerului Sanatatii

Directia de Sanatate Publica Dolj atentioneaza cabinetele medicale de familie si de specialitate care au in baremul de urgenta produsul Mialgin ca, in conformitate cu prevederile Legii nr. 73/1969, trebuie sa posede autorizatie de stupefiante eliberata de Ministerul Sanatatii si Familiei – Directia Generala Farmaceutica. Medicamentul respectiv este un analgezic morfinic, antispasmic. Actiunea acestuia este mai slaba ca a morfinei si nu da dependenta pe care o da aceasta. Durata de actiune a mialginului este de maximum trei ore. Se administreaza numai in cazuri de urgenta si stricta necesitate, intramuscular sau intravenos, dupa caz. Este recomandat pentru dureri intense, neoplasme (cancer), colica renala sau hepatica, pre sau postoperatoriu, pentru scurtarea travaliului sau in situatii de infarct miocardic. Ca reactii adverse, Mialginul poate provoca stari de excitatie grava, midriaza (dilatarea pupilelor), deprimare respiratorie, tahicardie, halucinatii si dezorientare.

Slatinenii rau-platnici nu vor avea apa de Paste

Societatea ACETI Slatina ii va debransa pe cetatenii care nu-si achita datoriile, chiar daca se apropie sarbatoarea Pastelui.

Directorul acestei institutii, Florea Iancu, a declarat ca s-a ajuns la aceasta masura drastica pentru ca, la rindul ei, ACETI este debransata de la energie electrica si sint folosite pentru iluminarea birourilor propriile generatoare. Datoria ACETI catre ELECTRICA se ridica la aproximativ 16,5 miliarde de lei, iar cu majorari de intirziere ajunge la 32 de miliarde de lei. Florea Iancu a spus ca masura debransarii i-a determinat pe cetateni sa-si achite si o parte din restante, astfel incit factura lunii februarie a fost incasata in proportie mult mai mare decit de obicei. In prezent, in Slatina mai sint debransate de la apa trei blocuri. ACETI are de incasat in total 53,6 miliarde de lei, din care 34,7 miliarde numai de la populatie. La rindul ei, are de achitat catre furnizorul ALRO 30 de miliarde si catre Apele Romane-aproximativ trei miliarde.

Doar 17 agenti economici vor participa la Bursa Locurilor de Munca

Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Mehedinti organizeaza pe 11 aprilie a doua bursa generala a locurilor de munca, la Palatul Cultural „Theodor Costescu“, din Drobeta Turnu Severin. Pina in prezent, doar 17 agenti economici si-au manifestat intentia de a participa la bursa. „Am contactat mai multi agenti economici si sint 183 de locuri de munca. Dintre acestea, 180 sint pentru persoanele care au studii medii, iar trei-pentru cele cu studii superioare. Locurile de munca sint din industria usoara, asigurari, prestari servicii, industria alimentara. Pina pe 9 aprilie, vom mai contacta agenti economici. Bursa se va desfasura si la Orsova, unde avem 25 locuri de munca, dar si la Strehaia, unde vom oferi 35 de locuri de munca“, a spus Sorin Marinescu, sef Birou Programe de Ocupare, din cadrul AJOFM Mehedinti. Agentia va mai organiza pe 5 mai Bursa Locurilor de Munca pentru romi, apoi Bursa Locurilor de Munca pentru persoane cu handicap, iar in luna septembrie, Bursa Locurilor de Munca pentru absolventi.

19 proiecte SAPARD aprobate

Primariile care nu vor avea fonduri sa asigure punerea in aplicare a investitiilor prin programul SAPARD vor fi ajutate cu credite de catre Consiliul Judetean Gorj. In cadrul acestui program, 19 primarii din judet au depus proiecte pentru finantare SAPARD, primind aviz favorabil. 11 proiecte vizeaza alimentarea cu apa a localitatilor, restul referindu-se la repararea drumurilor. Pe linga banii primiti prin SAPARD, fiecare primarie trebuie sa contribuie financiar la punerea in practica a proiectului depus.

Curatenie de primavara in Orsova

Primaria Orsova a inceput campania curateniei de primavara in parcuri, cimitire si in cartierele municipiului. Potrivit primarului Ioan Vesa, locuitorii au fost instiintati ca trebuie sa-si ingrijeasca mormintele din cimitirul ortodox al localitatii: „Locurile de veci sint pline de buruieni. Preocuparea pentru rudele si prietenii morti este un semn de respect“. Primaria Orsova are la dispozitie un miliard de lei pentru reabilitarea strazilor, dar aceasta suma este considerata insuficienta si se spera intr-o rectificare bugetara in a doua parte a anului.

Beneficiarii de ajutor social vor repara drumuri

Gorjenii care presteaza munci in folosul comunitatii vor lucra la repararea drumurilor, pentru a se reduce cheltuielile. Ion Calinoiu, vicepresedintele consiliului judetean, a solicitat conducerii SC Drumuri SA sa implice in actiunile de refacere a carosabilului cetatenii din judet care beneficiaza de ajutor social in baza Legii venitului minim garantat. Primele reparatii vor incepe la drumurile din Stejari, Slivilesti, Borascu, Cruset, Hurezani, Capul Dealului Branesti, Matasari si Dragotesti.

Spitalul din Bals – nevoit sa reduca personalul

Conducerea Spitalului Bals cauta solutii ca sa nu concedieze o parte din angajati, asa cum prevede reforma sistemului sanitar. Seful acestei institutii, medicul Marin Popa, a declarat ca la Spitalul Bals se preconizeaza o reducere de aproximativ 48 de paturi, ceea ce implica si concedieri de personal. Pentru evitarea acestei masuri, se urmareste infiintarea unei unitati de asistenta sociala pentru persoanele care nu-si permit sa se trateze in ambulatoriu. In felul acesta s-ar rezolva si problema personalului medical care ar trebui concediat. Pentru aceasta insa, este nevoie de spatiu, motiv pentru care s-a apelat la ajutorul Consiliului Local Bals. Situatia va ramine insa la stadiul de planuri, pentru ca in mai vor demara inspectiile Ministerului Sanatatii, in urma carora se va stabili numarul de paturi care vor disparea. In ceea ce priveste situatia medicamentelor, directorul Spitalului Bals a spus ca se confrunta cu lipsuri la antiinflamatorii, anti-ulceroase si vitamine, insa la materialele sanitare nu sint probleme deocamdata.

Numarul somerilor din Olt – in crestere

Directoarea Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca, Maria Puscas, a declarat ca rata somajului la sfirsitul lunii martie a fost de 11,1%, cu un procent mai mare decit in luna precedenta. La sfirsitul lunii trecute erau inregistrati in evidentele AJOFM Olt 23.123 de someri, cu aproape 2.000 mai mult decit la sfirsitul lunii februarie. Maria Puscas a spus ca aceasta crestere este intr-un fel normala deoarece in aceasta perioada nu se lucreaza in constructii si in agricultura. Din totalul somerilor inregistrati, 7.522 sint beneficiari de indemnizatie de somaj, iar peste 2.000 primesc alocatie de sprijin. La sfirsitul lunii martie, peste 10.600 de persoane erau in cautarea unui loc de munca fara sa beneficieze de drepturi banesti de la stat. Directorul Agentiei din Olt a precizat ca este de asteptat ca, incepind cu aceasta luna, numarul persoanelor care nu au o slujba sa scada atit datorita venirii sezonului muncilor agricole, cit si burselor de locuri de munca organizate.

Gazeta de Sud este un ziar independent care are ca scop sprijinirea comunităţii oltenilor şi a valorilor acesteia. În cei 24 de ani de existenţă, a devenit cel mai citit cotidian regional din România.
Exit mobile version