11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024

Scurte stiri

Festivalul „Zilele ortodoxiei“, sub semnul lui Tarkovski

O noua editie a Festivalului „Zilele ortodoxiei“, organizat de Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi, filiala Craiova, este in plina desfasurare. Simbata si duminica a avut loc un pelerinaj la Minastirea Brancoveanu Simbata de Sus, iar astazi sint dezbateri pe tema „A sti, a intelege, a cunoaste: rugaciune si poezie“. Festivalul va continua cu seri de rugaciune, iar joi, 3 aprilie, se va viziona filmul „Andrei Rubliov“ de Andrei Tarkovski, in sala de conferinte a Mitropoliei Olteniei. In urmatoarea zi, festivalul se va incheia cu lansarea cartii „Tarkovski – filmul ca rugaciune“ de Elena Dulgheru.

O noua sectie in cadrul Facultatii de teologie ortodoxa Craiova

Sfintul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat propunerea Mitropoliei Olteniei privind infiintarea sectiei de Teologie – Comunicare Sociala si Relatii Publice, in cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Craiova, cu incepere din anul universitar 2003-2004. Acest demers are ca punct de plecare necesitatea insusirii de catre teologii ortodocsi a tehnicilor si metodelor de comunicare specifice secolului XXI.

Catedrele de religie vor fi suplinite de preotii parohi

Sfintul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat propunerea Mitropoliei Olteniei, conform careia fractiunile de catedra sau catedrele de religie care nu vor fi ocupate cu personal calificat, in urma concursului unic in invatamint, sa fie suplinite de catre preotii de la parohiile in raza carora acestea sint disponibile sau de catre cei care au studii teologice. Propunerea survine in urma faptului ca foarte multe catedre de religie nu vor fi ocupate de personal calificat, ca urmare a impunerii de catre MEC a Concursului unic pentru ocuparea posturilor didactice, pentru anul scolar 2003-2004.

Transport cu elicopterul pentru victimele accidentelor rutiere

Victimele accidentelor de circulatie din Mehedinti vor fi transportate la spital cu elicopterul, in conditiile in care, din cauze obiective, ambulantele nu pot ajunge in timp util la locul accidentului. Printr-un protocol incheiat intre ACR si o firma de transport aerian particulara, automobilistii a caror viata depinde de urgenta transportarii la unitatile medicale au asigurate doua elicoptere. In cazuri extreme, aceste elicoptere se pot deplasa pina la Drobeta Turnu Severin, Cluj Napoca, Bacau sau Timisoara.

Probe finale la simularea capacitatii in Mehedinti

Elevii mehedinteni din clasa a VIII-a au sustinut simbata ultima proba a simularii examenului de capacitate. Cei 4.260 de elevi au avut de ales intre istorie si geografie. Proba de istorie a continut sase subiecte, cel mai dificil, in opinia candidatilor, fiind un eseu despre participarea domnitorilor Mircea cel Batrin si Mihai Viteazul la lupta antiotomana. La examenul de geografie, elevii au avut de rezolvat sase subiecte, cel mai greu fiind caracterizarea, pe o singura pagina, a unei unitati de relief, la alegere. Rezultatele finale, dupa simularea examenului de capacitate la cele patru materii, respectiv matematica, limba si literatura romana, istorie sau geografie, vor fi afisate saptamina aceasta.

Nava Miorita a luat foc in Portul Orsova

O nava de pasageri ancorata in Portul Orsova a luat foc vineri seara. Vasul Miorita era in reparatii capitale si la bordul sau se executau lucrari de sudura, care au dus la izbucnirea incendiului. Marinarii aflati pe nava au anuntat Grupul de pompieri din Orsova, care s-a deplasat cu doua autospeciale, pe strada Cernei, la societatea GOLF TRADE SA. „La sosirea garzii de interventie, ardea capitonajul peretilor de la timona si pupa, cu posibilitati de propagare la o salupa legata de nava si la pontoanele din vecinatate. Au ars capitonajul navei, pe o suprafata de 40 de metri patrati, instalatia electrica si patru usi de lemn. In urma incendiului, s-au degradat motorul navei si 30 de geamuri. Cauza incendiului o constituie o lucrare de sudura, executata fara respectarea normelor de prevenire si stingere a incendiilor“, a spus Liviu Boruga, purtatorul de cuvint al Grupului de pompieri „Drobeta“. Incendiul a fost stins in aproximativ doua ore. Valoarea pagubelor se ridica la 60 de milioane de lei.

Corneliu Vadim Tudor a adus semnaturile celebritatilor la Severin

Semnaturile lui Mihai Eminescu, Alexandru Vlahuta, Alecu Russo, I.C. Bratianu, Titu Maiorescu, Napoleon Bonaparte si multi altii pot fi admirate, din aceasta saptamina, la Muzeul Regiunii Portile de Fier, din Drobeta Turnu Severin. Colectia ii apartine liderului Partidului Romania Mare, Corneliu Vadim Tudor, si va fi expusa publicului, la Drobeta Turnu Severin, dupa ce a fost prezentata in alte orase din tara.

„Piesele expuse alcatuiesc a istorie a neamului romanesc, din secolul 17 si pina in prezent. Colectia cuprinde scrisori, carti de vizita, certificate istorice, cu semnaturi celebre“, a spus Ion Stinga, directorul Muzeului Regiunii Portile de Fier.

Minor – grav accidentat in Mehedinti

Bogdan Ovidiu Badescu, de cinci ani, din satul Comanda – Mehedinti, a fost grav accidentat, vineri, pe raza localitatii. In timp ce se deplasa cu autoturismul Dacia 1310, cu numarul de inmatriculare MH-01-XHR, pe DN 67A, Mihai Florin, de 19 ani, din orasul Strehaia, l-a lovit pe micut. Minorul a fost transportat de urgenta la spital, fiind in afara oricarui pericol.

„Badescu Bogdan Ovidiu se deplasa alaturi de un grup de copii. La un moment dat, el a intentionat sa traverseze strada, dar a fost accidentat grav“, a spus comisar Gheorghe Neagu, de la Serviciul Politiei Rutiere Mehedinti.

Mehedintean urmarit general pentru un prejudiciu de 4,8 miliarde de lei

Ofiteri din Serviciul Politiei Economico-Financiare al Inspectoratului Judetean de Politie Mehedinti au inceput urmarirea penala impotriva lui Gheorghe Marinescu, administrator al unei societati comerciale, pentru savirsirea infractiunilor de evaziune fiscala, inselaciune, fals si uz de fals. Acesta, in perioada ianuarie 2001 – septembrie 2002, a inregistrat in evidentele contabile operatiuni fictive de aprovizionare, producind un prejudiciu bugetului de stat in valoare de 4,8 miliarde de lei. Mehedinteanul a fost dat in urmarire generala, deoarece se sustrage cercetarilor.

Inchis in portbagaj pentru furtul unor oi

Un mehedintean a ajuns in coma de gradul IV, la Spitalul Judetean Mehedinti, dupa ce a sarit din portbagajul unui autoturism si s-a accidentat grav. Badii Gheorghe, de 21 de ani, din comuna Jiana, a fost prins si inchis, vineri seara, in portbagajul unui autoturism Dacia 1300, fiind banuit de furtul mai multor oi. Tabacu Sorin, de 34 de ani, consateanul pagubit, il banuia pe tinar ca i-a furat mai multe oi din turma. El l-a retinut pe Gheorghe Badii pentru a-l duce la postul de politie. Pe DJ 606, pe raza localitatii Jiana, Gheorghe Badii a reusit sa deschida portbagajul masinii si sa sara din mers, dar s-a accidentat grav, suferind multiple traumatisme. Victima a fost transportata la spital si internata in Sectia de terapie intensiva, in coma de gradul IV. Soferul este cercetat pentru vatamare corporala grava si lipsire de libertate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS