12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMuraturile din Craiova, la adapost de bombele lui Saddam

Muraturile din Craiova, la adapost de bombele lui Saddam

Temindu-se pesemne de un contraatac irakian asupra aliatilor Americii, se pare ca Vasile Bulucea a inceput sa viseze tot mai urit si, la sedinta de partid din 22 martie, i-a ridicat prefectului chestiunea adaposturilor antiaeriene din Banie. Mondea s-a abtinut sa pufneasca in ris si i-a amintit venerabilului coleg ca adaposturile de protectie civila se afla in grija primarilor. Drept care, la solicitarea prefectului, Inspectoratul Judetean de Protectie Civila a emis un ordin ca pina la 31 martie, toti primarii din Dolj, in frunte cu Vasile Bulucea, sa verifice toate adaposturile comune si individuale si sa raporteze situatia. Iar situatia e destul de trista: doar 31% dintre craioveni ar avea loc sa-si fereasca pielea de bombardamentele din cosmarurile lui Bulucea. 31%, adica in jur de 100.000 de oameni, dar asta daca subteranele in cauza nu ar fi devenit cu timpul boxe pentru muraturi.

Adresa trimisa de Inspectoratul Judetean de Protectie Civila cere ca, pina cel tirziu astazi, municipalitatea sa transmita urgent acestei institutii situatia tuturor adaposturilor de protectie civila din Craiova.

In plus, inspectoratul trebuie sa fie informat din timp si in legatura cu adaposturile de protectie civila neterminate, care au nevoie de fonduri de la bugetul local. In caz de mobilizare, pe amplasamente stabilite in prealabil, tot de catre primarie, se vor construi 90 de adaposturi din beton armat cu capacitatea de cite 150 de persoane si alte 36 din material lemnos de cite 50 de locuri. De asemenea, in raportul primariei mai trebuie mentionate cladirile la care se vor amenaja adaposturi simple in subsoluri.

„Loc de-ntors“, nici pentru o treime dintre craioveni

Situatia in ceea ce priveste numarul si dotarea adaposturilor de aparare civila din oras nu este deloc imbucuratoare. Din datele existente la Inspectoratul de Protectie Civila din cadrul Primariei Craiova, reiese ca numai 31% din populatie are loc in acestea, in caz de mobilizare.

Majoritatea spatiilor sint construite inainte de 1989, in subsolul blocurilor marcate cu un A incercuit, si se afla in administrarea Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL). Chiar daca ele figureaza in proiectul blocurilor si au fost prevazute in constructie, foarte putine sint dotate corespunzator, din cauza fondurilor insuficiente alocate de primarie. Pentru 2003, din bugetul municipiului s-au alocat doar 1,5 miliarde de lei, bani cu care nu se poate face mare lucru, in opinia specialistilor.

Anul trecut, doar 12 adaposturi, situate in cartierul Brazda lui Novac au fost igienizate de echipele care se ocupa cu intretinerea, la alte 59, in cartierul Rovine, s-au continuat lucrarile din fondurile existente. In schimb, la aproape 45 de adaposturi, destinate populatiei si societatilor comerciale, nu s-a facut mai nimic.

In ultima perioada, cei de la protectia civila au contabilizat 170 de adaposturi pentru populatie si 48 pentru agentii economici. Totusi, inspectorii spun ca in foarte multe au depistat plase din sirma si butoaie cu muraturi care, in caz de mobilizare, trebuie evacuate in cel mult 24 de ore.

La o adica, o mare parte din subsolurile blocurilor, circa 1.060 de cladiri si peste 200 de locatii ale agentilor economici, pot fi transformate in adaposturi. Aceasta doar in teorie, pentru ca deocamdata muraturile din boxe sint adapostite cu mare grija de bombele lui Saddam.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS