24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAlimentarea cu gaze a judetului Mehedinti va incepe anul acesta

Alimentarea cu gaze a judetului Mehedinti va incepe anul acesta

Magistrala va pleca din bazinul Turburea si se va opri la Baile Herculane

Lucrarile la magistrala de alimentare cu gaze a judetului Mehedinti vor demara in acest an, a anuntat Constantin Sirbulescu, presedintele Consiliului Judetean Mehedinti. Finantarea va fi facuta din credite rambursabile, contractate de consiliul judetean, in asociere cu consiliile locale de pe raza localitatilor care vor beneficia de gaze naturale.

„A durat mult pina am gasit finantare, pentru ca era foarte simplu sa contractam un imprumut, de 30 de milioane dolari, cu o dobinda de 14%, pe care ni-l da oricine, fara garantii bancare sau guvernamentale. M-am gindit ca nu pot sa angajez cetatenii judetului la un asemenea credit. Am negociat pina la 7% pentru aceste credite, care pentru gaze sint rambursabile de catre contractant, respectiv Consiliul Judetean, Consiliul Local Drobeta Turnu Severin, in asociere cu toate consiliile locale de la intrarea in Mehedinti, si anume Butoiesti, Stingaceaua, Breznita Motru, Strehaia, Greci, Voloiac, Timna, Prunisor, Husnicioara, Simian, Drobeta Turnu Severin, Orsova, Toplet, Baile Herculane“, a spus Constantin Sirbulescu.

Durata contractului

este de 49 de ani

Magistrala de gaze pentru Mehedinti va fi adusa din bazinul Turburea, Gorj, pe o lungime de 79 de kilometri, pina la intrarea in Drobeta Turnu Severin.

„Concomitent cu inceperea lucrarilor de aducere a magistralei vor demara si lucrarile de distributie, in toate localitatile de pe traseu. In prezent, este scoasa la licitatie, de catre TRANSGAZ, magistrala de 20 de toli. O alta etapa de prelungire a magistralei ar fi Strehaia-Corcova-Brosteni-Motru si o alta, Simian-Vinju Mare-Cujmir-Calafat. Acestea sint lucrari care se vor derula pina in 2010 – 2012. Vom face un capat de retea la Baile Herculane, pentru ca, daca am fi facut capat la Drobeta Turnu Severin, ne-am fi putut trezi la temperaturi foarte scazute, ca beneficiem numai de aer in magistrala. Judetul Caras-Severin va inchide inelul pe partea de vest“, a precizat Constantin Sirbulescu.

La supratraversarea magistralei nationale ROMGAZ, pe malul sting al Jiului, autoritatile mehedintene doresc realizarea unui nod, cu statie de predare contorizata, pentru ca, in cazul in care dupa 25 de ani – cit reprezinta garantia bazinului Turburea – nu vor mai fi gaze, judetul Mehedinti sa beneficieze in continuare de alimentare, pe toata durata contractului, incheiat pentru 49 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS