10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpitalele gorjene vor fi clasificate cu stele ca si hotelurile

Spitalele gorjene vor fi clasificate cu stele ca si hotelurile

• Reprezentantul MSF i-a acuzat pe medici ca fac internari inutile si raportari false sau „coafate“ • Toate posturile de director de spital din judet vor fi scoase la concurs

O delegatie formata dintr-un reprezentant al Ministerului Sanatatii si Familiei (MSF) si cel al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a venit ieri in Gorj, dupa ce o comisie de evaluare vizitase toate spitalele judetului in vederea finalizarii primei etape de restructurare a sistemului sanitar. Punctele de vedere ale celor doi evaluatori au coincis, ajungindu-se la concluzia ca din cele 2.766 de paturi existente in spitalele gorjene sa ramina doar 2.319. Din cele 447 de paturi desfiintate, 161 sint de la Spitalul Judetean Tirgu Jiu. Nici unul dintre spitale nu a fost inchis deocamdata, dar aceasta varianta nu este exclusa pe viitor pentru unitatile sanitare care nu se vor dovedi eficiente. Sorin Simion, secretar de stat al MSF, a declarat ca in Gorj a gasit o situatie mult mai buna decit in alte judete, dar in acelasi timp i-a acuzat pe medici ca fac internari nejustificate si raportari false sau „coafate“ pentru a-si realiza indicatorii de performanta. „Acesta este motivul pentru care vrem sa reducem costurile prin desfiintarea unui numar de paturi care se dovedesc inutile“, a spus Sorin Simion.

Toate posturile de director de spital sint vacante

Reprezentantul MSF a spus ca, in functie de confortul pe care-l vor asigura pacientilor si de gradul de pregatire a personalului medical, spitalele vor fi clasificate cu stele, la fel ca hotelurile. Sorin Simion a decis ca toate posturile de director de spital, ocupate in prezent prin delegatie, sa fie scoase la concurs. „Directorii trebuie sa fie niste personalitati in domeniu, sa fie si buni conducatori si sa aiba relatii bune cu autoritatile locale. Toti directorii vor incheia un contract de management cu spitalul dupa ce vor ocupa aceste functii“, a mai spus secretarul MSF. In Gorj, toate posturile de director de spital au fost ocupate prin delegatie, astfel ca dupa vizita reprezentantului MSF ele devin vacante.

Compensari cu CNLO pentru modernizarea spitalelor

Spatiile ramase libere in spitale, dupa desfiintarea unor paturi, vor fi transformate in asezaminte sociale, unde vor fi internati bolnavii cronici. Finantarea acestor noi institutii va veni atit din partea MSF, cit si a Ministerului Muncii. Cei doi membri ai delegatiei au mai spus ca in sistemul sanitar, inclusiv cel din Gorj, se constata o mare indisciplina financiara. Cristian Celea, reprezentantul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), a anuntat ca vor incepe controale la toti furnizorii de servicii medicale. Cristian Celea si Sorin Simion au tinut sa viziteze sectiile Spitalului din Tirgu Jiu, modernizate prin compensari in contul datoriilor pe care Compania Nationala a Lignitului Oltenia (CNLO) le are catre CAS Gorj. Ei au declarat ca spera ca si modernizarea altor sectii sa se faca prin aceeasi metoda a compensarii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS