7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Jurnal de razboi

Americanii au pregatit in Ungaria viitoarea conducere a Irakului

Americanii continua sa aduca in zona Golfului soldati ai opozitiei din Irak, instruiti pe teritoriul Ungariei ca interpreti sau agenti de legatura pentru problemele civile. Cei 100 de soldati adusi pina acum in Irak au fost instruiti in cadrul unui program de antrenament initiat de SUA, la baza militara Tazsar din Ungaria. Asa-zisa „Forta a irakienilor liberi“ va numara, la incheierea programului, peste 3.000 de soldati. O parte dintre irakienii pregatiti de americani pot prelua, la nevoie, conducerea acestei tari, in cazul victoriei coalitiei americano-britanice. In cadrul programului s-a pus accentul pe invatarea legilor si a conventiilor internationale privind conflictele armate.

SUA trimit intariri pe frontul din nordul Irakului

Pentagonul a trimis ieri in nordul Irakului mai multe avioane cargo militare. Aparatele au aterizat pe o pista recent amenajata in estul Kurdistanului irakian, in localitatea Bakrajo. Aceasta se afla la 150 de kilometri nord de regiunea in care au fost parasutati in cursul noptii de miercuri spre joi aproape o mie de soldati. Bakrajo se afla intre orasele Suleimania si Chamchamal. Potrivit responsabililor kurzi, SUA pregatesc terenul pentru o ofensiva terestra pe frontul din nord. Operatiunile americane urmeaza refuzului Turciei de a permite desfasurarea a 62.000 de soldati pentru deschiderea frontului de nord, in paralel cu ofensiva lansata in sud de fortele americano-britanice.

Irakienii – acuzati de crime de razboi

Generalul Peter Pace, adjunctul sefului Statului Major al armatei americane, a comentat, miercuri seara, multitudinea de crime de razboi pe care irakienii le-ar fi comis.

„Sincer, ceea ce m-a surprins cel mai mult este ca, in aproape sase zile de lupte terestre, fortele loiale lui Saddam Hussein au comis deja destule crime de razboi. Irakienii au executat prizonieri de razboi, si-au amplasat fortele in spitale, au depozitat munitie in scoli, si-au echipat soldatii in haine civile, au folosit femei si copii drept scuturi umane, au deschis focul dupa ce pretindeau ca ar vrea sa se predea“, a spus generalul Pace.

Geoffrey Hoon: „Irakul este gata sa utilizeze arme de distrugere in masa“



Ministrul britanic al apararii, Geoffrey Hoon, a anuntat ieri, la Londra, ca fortele britanice au facut descoperiri care indica faptul ca trupele irakiene sint gata sa utilizeze arme de distrugere in masa.„Detinem efectiv probe ca regimul irakian este gata sa utilizeze arme de distrugere in masa. Stim deja de la prizonierii de razboi irakieni ca au fost distribuite echipamente de protectie diviziilor din sudul Irakului. Fortele britanice au facut descoperiri importante in ultimele zile, care indica in mod categoric ca trupele irakiene sint gata sa utilizeze arme de distrugere in masa“, a subliniat Geoffrey Hoon.

Costurile postbelice ar putea afecta grav economia americana

Costurile unei ocupatii americane in Irak la terminarea ostilitatilor ar putea fi mult mai ridicate decit costurile razboiului propriu-zis , sint de parere expertii economomici ai cotidianului New York Times. In cursul acestei saptamini, Casa Alba a cerut Congresului american o suplimentare cu 75 de miliare de dolari a bugetului pentru razboi, pentru a acoperi costurile unei interventii armate relativ scurte asupra Bagdadului. Intr-un recent raport al Council on Foreign Relations se estimeaza ca, la terminarea razboiului, Statele Unite ar putea avea nevoie de cel putin 75.000 de soldati americani pe teritoriul Irakului, care impreuna cu celalalte ajutoare umanitare ar putea ridica costurile la 20 de miliarde de dolari pe an. O alta estimare a fost realizata de Bob Bixby, director executiv la Concord Coalition. Potrivit acestuia, costurile s-ar putea situa intre 10 si 30 de miliarde de dolari.

Dolarul pierde teren in Irak

Casele de schimb valutar din Bagdad au fost luate cu asalt, miercuri de irakienii dornici sa-si vinda rezervele de dolari, fiind convinsi de victoria impotriva fortelor aliate. Daca la inceputul razboiului dolarul se vindea contra a 3.300 de dinari irakieni, acum cursul a ajuns la 2.850 de dinari irakieni pentru un dolar. Volumul zilnic al schimburilor valutare se ridica la aproape un milion de dolari zilnic, in cele 260 de agentii de schimb din Irak. Banca Centrala a Irakului a plasat zilnic cite jumatate de milion de dolari pe piata, pentru a sustine cursul monedei nationale, pina la inceperea razboiului.

Blair – socat de imaginile difuzate de Al Jazira

Premierul britanic Tony Blair si-a exprimat profundul regret pentru imaginile difuzate de un post arab de televiziune, in care apareau soldati britanici ucisi sau luati prizonieri. Purtatorul de cuvint al lui Blair a declarat ziaristilor ca liderul britanic a ramas socat dupa ce a vizionat imaginile transmise de postul de televiziune din Qatar-Al Jazira, in care apar doi barbati identificati a fi soldati britanici, care au fost luati prizonieri, si cadavrele altor doi militari ucisi in lupta.

„Am fost avertizati ca exista aceasta posibilitate (a difuzarii acestor imagini) in timp ce ne aflam in avion spre Washington, iar cind am aterizat am primit stirea ca au fost difuzate“, a declarat purtatorul de cuvint al premierului britanic.„Reactia primului ministru, cum bine va puteti imagina, a fost una de oroare“, a mai declarat el. Imaginile infatiseaza doua corpuri pline de singe. Cei doi prizonieri, care au fost aratati pentru scurt timp, pareau tristi si rusinati.

Purtatorul de cuvint al postului de televiziune Al Jazira a declarat ca au primit aceste imagini in exclusivitate in timp ce urmareau indeaproape luptele din ultimele doua zile, care s-au desfasurat la Zubayr, in apropierea Basrei. El nu a precizat insa de unde provin imaginile inregistrate. Caseta video mai contine si imagini ale unui grup de tineri care sar pe un tanc blindat al armatei fortelor aliate, precum si imagini cu un elicopter american doborit.Aceasta caseta este prima dovada ca irakieni au prizonieri de razboi si din rindul armatei britanice.

Militari britanici ucisi in Irak

Ministerul britanic al apararii a anuntat ieri ca trupurile celor doi soldatii morti prezentati intr-un reportaj la televiziunea Al-Jazera sint ale unor militari britanici. Cei doi au fost dati disparuti duminica, in sudul Irakului. „Trebuie sa facem o identificare oficiala, insa este posibil ca acestia sa fie cei doi militari care sint, in prezent, dati disparuti. Familiile au fost anuntate ca acesti soldati sint, pentru moment, inclusi in categoria celor disparuti, presupusi morti. Sintem socati si ingroziti de faptul ca regimul irakian a difuzat imagini in prim plan ale persoanelor despre care sustin ca sint militari britanici ucisi. Acest lucru reprezinta o incalcare flagranta a Conventiei de la Geneva“, a precizat colonelul Al Lockwood, purtator de cuvint al fortelor britanice din Golf.

Baterii antiracheta Patriot – trimise in Turcia

Doua baterii antiracheta Patriot, impreuna cu echipajul lor, alcatuit din 20 de militari americani, au fost trimise la Diyarbakir, in sud-estul Anatoliei, pentru protejarea Turciei in cazul unui atac irakian.

Alte trei baterii antiracheta, furnizate de Olanda, se afla deja la Diyarbakir si la Batman, localitate situata in apropierea frontierei irakiene. Deocamdata nu se cunoastea locatia in care vor fi plasate bateriile antiracheta Patriot.

ONU cere sprijin umanitar pentru Irak

Organizatia Natiunilor Unite (ONU) va lansa astazi un apel umanitar la adresa tarilor din cadrul forului international pentru ajutorarea Irakului. Initiativa de stringere de fonduri, estimate la peste doua miliarde de dolari, este privita cu scepticism de o parte din diplomatii ONU, majoritatea acestora considerind ca Statele Unite si Marea Britanie trebuie sa fie principalele tari care sa acorde ajutorul umanitar, pentru ca au pornit razboiul fara aprobarea Consiliului de Securitate.

„Ma tem ca efortul umanitar din urmatoarele saptamini si luni va fi extrem de costisitor. Cer tarilor ONU sa raspunda cu promptitudine si generozitate la apelul nostru. Subliniez insa ca acest ajutor nu trebuie sa priveze de sprijin victimele din alte parti ale lumii, unde au loc conflicte mai putin mediatizate in aceasta perioada , dar care sint la fel de grave“, a declarat Kofi Annan, secretarul general al ONU.

Potrivit ONU, peste 60% din populatia de aproximativ 26 de milioane de locuitori ai Irakului depinde in totalitate de ratiile de hrana asigurate lunar prin programul „Petrol contra hrana“.

Sosirea ajutoarelor umanitare -intirziata de descoperirea mai multor mine in zona portului Umm Qasr

Sosirea in portul Umm Qasr a primului transport de ajutoare umanitare pentru Irak a fost intirziata cu 24 de ore de descoperirea mai multor mine, in apropierea intrarii in port. Nava de transport Sir Galahad, incarcata cu peste 200 de tone de alimente, apa potabila si medicamente, ar fi trebuit sa acosteze miercuri la Umm Qasr. Potrivit comandantului fortelor britanice din Irak, Brian Burridge, toate obiectele metalice detectate in apele canalului care duce spre port trebuie detonate, pentru a elimina orice risc. „Descoperirea celor doua mine ilustreaza lipsa de preocupare a presedintelui Saddam pentru binele poporului sau“, a precizat comandantul Brian Burridge, care a avertizat ca operatiunile de deminare vor intirzia cu o zi intrarea in port a ajutoarelor umanitare.

ONU a tras deja un semnal de alarma in legatura cu posibilitatea declansarii unei grave crize umanitare in sudul Irakului, generate de lipsa apei potabile si a hranei.

Protestatarii musulmani i-au obligat pe angajatii ONU de la Jakarta sa accepte o donatie de orez pentru Irak

Aproximativ 400 de musulmani irakieni i-au fortat miercuri pe angajatii sediului ONU de la Jakarta sa accepte 2,5 tone de orez, destinate poporului irakian, in urma unei manfestatii violente. Protestatarii, printre care se aflau multe femei si studenti, s-au infuriat atunci cind responsabilii ONU au refuzat sa primeasca sacii cu alimente.

Ei au inceput sa arunce cu orez in aer si chiar sa manince din boabele crude. In cele din urma, dupa o serie de discutii cu manifestantii, angajatii ONU au sfirsit prin a accepta ca orezul sa fie depozitat in interiorul cladirii. Alimentele au fost donate de cea mai mare organizatie musulmana din Indonezia – Nahdlatul Ulama, care are aproximativ 40 de milioane de membri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS