17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitate2.500 de oameni vor avea de lucru:

2.500 de oameni vor avea de lucru:

Ministrul industriilor a dat unda verde lucrarilor pentru hidrocentrala de la Izlaz

Ministrul industriilor si resurselor, Dan Ioan Popescu, a fost marti in comuna Izlaz, din sudul judetului Olt, pentru a pune piatra de temelie la construirea unei noi centrale hidroenergetice. La eveniment a participat si Rodica Stanoiu, dar nu in calitatea de ministru al justitiei, ci ca senator de Olt. Proiectul de dezvoltare regionala va angrena in jur de 2.500 de muncitori in faza de executie, urmind ca, dupa aceea, sa fie create 40 de locuri de munca pentru exploatarea centralei de la Izlaz si alte 150 pentru intretinerea investitiilor realizate. Cu o putere instalata de 53 MW, noua hidrocentrala urmeaza sa produca 100 GWh anual.

„Lucrarile la Izlaz vor incepe in aproximativ doua luni, realizarea propriu-zisa urmind sa dureze trei ani si jumatate. In acest moment, alte cinci hidrocentrale sint in executie – este vorba de cele de la Fagaras, Racovita, Lotrioara, Ciineni si Robesti. Se impune si reabilitarea centrelor energetice de la Bicaz si Lotru, lucrari care vor fi finalizate dupa doi ani, ceea ce este, oricum, o perioada scurta“, a declarat Dan Ioan Popescu.

Vizita ministeriala cu decor mobil

Amenajarea centralei hidroenergetice de la Izlaz va avea un impact notabil si asupra agriculturii din zona. Se apreciaza ca, prin constructia barajului si a hidrocentralei, vor fi protejate de inundatii peste 4.000 de hectare de pamint arabil din judetele Olt si Teleorman. Pe linga aceasta, hidropompele care urmeaza sa fie instalate la Izlaz, Ipotesti si Izbiceni vor asigura necesarul de apa pentru irigarea unei suprafete de 360.000 de hectare, oferind astfel solutia unei mai vechi probleme.

In plus, odata construita hidrocentrala, Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei se va ocupa de navigabilizarea riului Olt pe portiunea dintre Slatina si Dunare. In cadrul aceluiasi proiect, autoritatea mai sus mentionata are in vedere si realizarea infrastructurii rutiere necesare si construirea eventualelor baze de agrement in sudul judetului.

Vizita la nivel inalt s-a bucurat si de unele momente de culoare locala. Imediat ce duetul ministerial a parasit Izlazul, organizatorii s-au grabit sa arunce in masini ornamentele florale si sa le transporte de urgenta la sala de protocol de la Izbiceni, acolo unde delegatia condusa de Rodica Stanoiu si Dan Ioan Popescu urma sa treaca in revista hidrocentrala aflata in functiune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS