16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAccident chimic la ROMAG PROD Turnu Severin

Accident chimic la ROMAG PROD Turnu Severin

• La ora 9.50, sistemul de senzori din instalatii a detectat un nor de hidrogen sulfurat • Imediat s-a dat alarma generala • Pompieri, jandarmi, medici, cadre de la Protectia Civila au intervenit si au reusit sa stinga incendiul izbucnit si sa salveze mai multe persoane

Forte ale Grupului de Pompieri „Drobeta“, Protectiei Civile, Jandarmeriei si ale Serviciului Judetean de Ambulanta Mehedinti au efectuat ieri-dimineata, la combinatul pentru producerea apei grele ROMAG PROD Drobeta Turnu Severin, o aplicatie complexa de interventie in caz de accident chimic, urmat de explozii si incendii. Aplicatia a avut in vedere verificarea sistemului de detectare, semnalizare si alertare a fortelor in cazul unui accident chimic si constituirea grupelor si comandamentelor operative de conducere a interventiei.

De asemenea, s-au evaluat impactul asupra zonei afectate si posibilele riscuri de extindere a pericolului chimic asupra vecinatatilor, fiind stabilite masurile specifice de raspuns pentru cazurile de accident chimic, explozie si incendii in zona sursei generatoare. La ROMAG PROD Drobeta Turnu Severin se efectueaza doua exercitii generale de alarmare pe an si cite cinci exercitii de alarma chimica locala.

Trei persoane au fost intoxicate cu hidrogen sulfurat

In jurul orei 9.50, la instalatia GS3 din combinat, la o imbinare prin flansa la traseul PG 1002, in zona coloanei 1301 C, a aparut un nor toxic de hidrogen sulfurat, sesizat de sistemul de senzori din instalatie si din jurul acesteia. Cantitatea de hidrogen sulfurat (H2S) scapat in atmosfera a fost de 800 kg, situatie care a determinat declansarea alarmei chimice locale si generale.

Doua persoane au fost surprinse in instalatie si o persoana la baza coloanei. Pompierii severineni au fost alertati la ora 10.00 si s-au deplasat la fata locului cu un efectiv de 27 de cadre, cu trei autospeciale cu spuma si apa si cu o autospeciala de descarcerare SMURD. La actiunile de stingere a incendiului din instalatie au intervenit si echipajele Serviciului de pompieri civili de la ROMAG PROD si ROMAG TERMO. Serviciul Judetean de Ambulanta a actionat cu patru autosanitare, pentru acordarea primului ajutor, in cazul persoanelor afectate, iar jandarmii au intervenit cu un pluton de militari in termen.

„Ne gindim ca paza buna trece primejdia rea“

Aplicatia de la combinatul chimic ROMAG PROD a fost declarata incheiata in jurul orei 11.20. „Conducerea obiectivului, grupa operativa si comanda Grupului de pompieri apreciaza ca scopul general al aplicatiei a fost indeplinit. Fortele responsabile au capacitatea de raspuns in caz de urgente“, a spus col. Ion Plesu, comandantul Grupului de pompieri „Drobeta“. Potrivit directorului combinatului ROMAG PROD Drobeta Turnu Severin, Marius Preda, siguranta instalatiilor de hidrogen sulfurat constituie o prioritate a conducerii unitatii:

„Ne gindim ca paza buna trece primejdia rea si credem ca e mai bine sa fim pregatiti, sa putem interveni operativ si eficient, in cazul unui eveniment. Tinem in stare perfecta de functionare sistemele de alarmare, interblocare a instalatiilor si cele de interventie. Echipamentele din combinat ne indica permanent concentratia de hidrogen sulfurat, amoniac, clor si propan din mediu. In ultimii ani, nu am inregistrat nici un eveniment. Vom cheltui, in continuare, sume importante pentru protectia mediului, salariatilor si a populatiei“. Toate fortele participante la aplicatia de ieri au apreciat ca se poate interveni operativ, pentru a limita consecintele producerii unui accident chimic la combinatul severinean.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS