11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTirg de primavara in Romanesti... sa traiesti, sa te-nnoiesti!

Tirg de primavara in Romanesti… sa traiesti, sa te-nnoiesti!

„Hai la urzici! Ia prospatura, zece mii punga… Clorofila de sezon, ca sa-ti faci un corp beton!“ Precupeata te intimpina de la intrare, evaluindu-ti din prima „potentialul financiar“ din portofel si intentia de client serios. Daca ai „poposit“ cu privirea pe pumnul de urzici inghesuit in plasute, fie si pret de citeva secunde, nu mai ai scapare: „Sint urzici curate, domnisoara, uite ce frumos miros, a padure! Fac bine la par, la silueta, la ten…“ Treci cu vederea insinuarea nepoliticoasa cum ca ai fi cheala, grasa si urita si grabesti pasul. In fond, nu dupa verdeturi ai venit la tirg. Ai trecut de poarta si de vorbaria femeii. „Uf!“

„Anticamera“ cu saminta si corn

Inca de la intrare, nimeresti intr-un vacarm de lalaieli din care nu distingi decit citeva refrenuri in voga: „femeia e ca Salomeea, tra la la la leeeeeaaaaaa…“ E „raionul“ de casete, de unde poti sa iti iei, pe incercate, aproape orice. Vizavi e patiseria in aer liber, cornuri spoite cu ciocolata si bintuite de citeva muste ametite de soare, placinte care nu mai sint de mult aburinde, melci cu nuca. Nu e lume multa, martea nu e zi de tirg, deci… poti tirgui linistit; preturile sint mai mici, nu e nici aglomeratie.

Treci de superoferta la seminte prajite – „zece mii cana, cinci mii paharu’, doua degetaru’“ si, daca nu te opresti nici la „chinezariile“ ieftine, da’ noi, ajungi in tirgul de haine.

La sezon nou, haine vechi!

„Ia-le vechi si esti ca nou!“, „50.000 perechea, 80, doua!“ Ca se dau la bucata, mai ieftine din gramada sau mai scumpe de pe umeras, hainele sint cautate in orice sezon. Primavara, parca mai mult decit oricind; femeile se afla inca sub influenta colectiilor de primavara – vara de pe canalul Fashion tv. Pretentiile sint ridicate asadar, iar comerciantii nu se sfiesc sa ajusteze „din ochi“ pretul vreunui articol mai „rasarit“, in functie de calitate, material, dar mai ales in functie de interesul pe care il manifesta clientul. Daca te pricepi la negocieri, poti sa obtii o reducere substantiala, daca nu, platesti din prima cit ti se cere. „Ca lordu’!“, te consolezi in gind. „Ca fraieru’!“, te completeaza, tot in gind, comersantul. Dar nu conteaza; majoritatea celor care isi cumpara haine din tirg spun ca merita sa pierzi citeva ore cautind febril in mormanele de haine ceva potrivit. De regula, oricit de pretentios ai fi, tot gasesti ceva cu care sa rupi gura tirgului!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS