13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMetrologii craioveni tin secreta lista unitatilor sanitare gasite in neregula

Metrologii craioveni tin secreta lista unitatilor sanitare gasite in neregula

Directorul Victor Mustafa considera ca e mai bine sa pastreze tacerea, pentru ca altfel „am strica imaginea acestor unitati sanitare“

Directia Regionala de Metrologie Legala (DRML) Craiova are un mod inedit de a-si face publica activitatea. La fiecare conferinta de presa – organizata lunar, ca asa ii obliga legea – metrologii doljeni se prezinta in fata ziaristilor si le insira cifre cu duiumul, din care sa rezulte cit efort au depus luna anterioara. Nu putem sustine ca nu muncesc, dar secretomania de care dau dovada ridica multe semne de intrebare.

Metrologii au controlat 74 de unitati sanitare din Oltenia

Tema conferintei de presa de ieri de la DRML Craiova a constituit-o controlul efectuat in perioada 24 februarie – 14 martie la mai multe unitati sanitare din judetele Dolj, Gorj, Olt, Mehedinti si Vilcea. Controlul a vizat asigurarea exactitatii, a uniformitatii masurarilor si legalitatea mijloacelor de masurare utilizate in domeniul sanatatii publice. In ciuda resurselor financiare limitate, metrologii au reusit sa treaca in revista 74 de unitati sanitare din reteaua de stat si particulara – 19 in Dolj, sase in Gorj, 17 in Mehedinti, 18 in Olt si 14 in Vilcea – fiind verificate electrocardiografe, spectrofotometre, aparate pentru masurarea presiunii arteriale, aparate de cintarit, termometre, audiometre, dioptrimetre.

Deficientele n-au intirziat sa apara. 30% dintre aparatele controlate n-au fost verificate in termen, motiv pentru care unitatile sanitare detinatoare au fost sanctionate contraventional. De asemenea, din 169 de mijloace de masurare testate de metrologi, 16 au fost declarate respinse si interzise la utilizare.

„Oricum, au promis ca se vor indrepta…“

Pentru utilizarea unor aparate neverificate metrologic, s-au aplicat unitatilor sanitare 39 de amenzi – 11 in Dolj, doua in Gorj, 11 in Mehedinti, 11 in Olt si patru in Vilcea – in suma totala de 54 de milioane de lei. Metrologii craioveni au refuzat sa precizeze insa care sint unitatile sanitare gasite in neregula, mentionind doar ca Spitalul Orasenesc Balcesti (Vilcea) a fost amendat cu cinci milioane de lei, iar farmacia Remedium din Rimnicu Vilcea – cu zece milioane, ambele pentru ca au impiedicat organele de control sa-si exercite atributiile.

Despre neregulile descoperite insa… tacere. „Utilizatorii de aparate medicale trebuie sa inteleaga ca pe baza indicatiilor acestor aparate se iau decizii deosebit de importante privitor la stabilirea unui diagnostic“, a mentionat Victor Mustafa, directorul DRML Craiova. Doar vorbe, pentru ca, intrebat care sint institutiile sanitare prinse „cu mita in sac“, a raspuns, vadit incurcat: „Stiti, nu e bine sa le facem publice pentru ca s-ar strica imaginea acestor unitati sanitare. Si, oricum, au promis ca se vor indrepta…“. O singura intrebare – retorica – am mai avea pentru directorul metrologilor din toata Oltenia: Bolnavii n-au si ei dreptul sa afle unde sint tratati cu aparate defecte?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS