16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Greva locuintei

Cum era de asteptat, primele locuinte sociale si ANL, acordate saptamina trecuta, i-au nemultumit pe toti cei ramasi „pe dinafara“- la propriu si la figurat. Evacuati sau pe cale de a fi evacuati, saraci, multi, si, mai ales, convinsi, fiecare in parte, ca ei ar fi trebuit sa primeasca apartamentele cu pricina, „neindreptatitii“ au inceput sezonul grevelor. Avind in vedere ca numarul lor este considerabil, se pare ca functionarii primariei se vor „impiedica“ de grevistii postati pe trepte, zi de zi, pina in luna mai, cind vor fi date in folosinta si restul locuintelor. Si mult timp dupa aceea…

„Se face ura de rasa, aici, la primarie! S-a dat un bloc de locuinte si au dat tot la aia de le-au mai dat si in alte dati. Pe noi ne-au lasat in strada, ca sintem tigani si de aia. Da’, si noi tot oameni sintem! A venit dom’ primar Bulucea si a dat mina cu noi si ne-a spus <<uite, va vad femei curate si cuminti, ascultati-ma si intelegeti-ma!>> si ne-a promis casa! Si acu’ au dat <<aneleurile>> tot la ai lor, cui au vrut ei, nu dupa liste!“ Vorbele ieseau in cascade, iar femeia isi insotea cuvintele rastite cu gesturi largi si cu lacrimi.

Erau unsprezece; adunati cu totii pe scarile Primariei Craiova, cu placuta de carton agatata de git. Copiii nu intelegeau decit ca se joaca „de-a greva“ si se uitau mirati la lacrimile adultilor. Femeile nu se mai opreau din explicatii, toate la fel: ca sint multi, ca nu mai au casa de cind fostul proprietar si-a recistigat-o in instanta, ca au dosar complet pentru locuinta si ca sint printre primii pe listele de prioritati. Trei familii, toate din neamul Constantinescu, si-au luat copiii de mina si s-au postat sub ferestrele primarului Bulucea. Oricum, in strada vor ajunge:

„Fostul proprietar de acolo, de pe Eminescu, unde stam noi, s-a milit de saracia noastra si ne-a mai lasat sa stam pina ne da primaria casa. Acum, daca pe noi ne-a sarit rindul, n-o sa ne mai lase si o sa ajungem direct in strada. Copilul asta e grav bolnav, are handicap, mama e si ea bolnava, a facut congestie cerebrala, ce are de gind dom’ primar cu noi?!“, se vaita Geta Constantinescu, una dintre greviste. „Nu plecam pina nu ne da casa!“, au decis protestatarele, hotarite sa nu se clinteasca pina nu isi vor cistiga dreptul lor!

Alta familie, aceeasi poveste

Familia Marculescu amina greva de trei saptamini. Cu cit ziua evacuarii se apropie, cu atit au devenit mai agitati si mai ingrijorati. Miine vor fi dati afara, dupa opt ani de procese cu cel care a revendicat casa in care familia Marculescu spune ca locuieste de mai bine de 50 de ani. Dosarul pentru o locuinta sociala l-au depus abia in februarie anul acesta, pentru ca li s-a spus de la primarie ca actele pot fi intocmite numai in momentul in care in procesul imobilului s-a dat o hotarire definitiva si irevocabila.

„Am fost la primarie inainte de a veni Miron Mitrea. Mi-au spus sa ma duc acasa, ca ni se va da o locuinta. Asa s-au asigurat ca nu o sa facem galagie in timpul vizitei ministrului. N-am primit locuinta. Acum ne-au dat afara din primarie, iar domnul primar nici nu vrea sa auda de noi. Nu ne primeste in audienta. Pe cei batrini- mama si tata- i-am trimis pe la rude, sa nu ramina pe drumuri. Dar noi unde o sa ne ducem? O sa ajungem in strada? Copiii nostri trebuie sa mearga la scoala… Cum, daca n-o sa mai avem casa?“, spune Dana Marculescu, de 30 de ani, cea mai mare dintre cei trei frati care locuiesc momentan, impreuna cu familiile lor, in imobilul de pe strada Mitropolit Firmilian. Dintre cele noua persoane care vor fi evacuate miine, patru sint copii cu virste cuprinse intre sapte luni si 11 ani.

Luni, cei trei frati au plecat la Bucuresti, convinsi ca numai acolo li se va face dreptate. Chiar daca au fost tratati cu compasiune, un raspuns clar tot n-au primit. Li s-a spus sa mai vina saptamina viitoare si le-a fost fixata o audienta la ministrul Octav Cosminca.

„M-am imprumutat un milion ca sa ajung la Bucuresti. Ma mai imprumut si saptamina viitoare si tot nu ma dau batuta“, spune cu convingere Dana Marculescu.

Pina luni, cind se vor intoarce la minister, vor face greva in fata primariei. Toti, cu copiii in brate. S-ar fi asezat pe treptele primariei inca de ieri, dar locul era ocupat de alti nemultumiti, asa ca au aminat cu o zi.

Primarul zice ca le da

„Le-am dat 14 case, dar lor tot nu le ajunge. Isi aduc rudele, prietenii si fac greva la primarie! Data viitoare le vine si lor rindul! In doua luni, maximum doua luni si jumatate, mai terminam 47 de locuinte ANL si inca 40 de locuinte sociale si atunci primesc si ei. S-au mai eliberat si citeva locuinte in caminul din Brestei. Oricum, listele cu cei care au primit locuinte acum au fost aprobate de consilieri. Ele au trecut prin consiliul local“, a precizat primarul Vasile Bulucea criteriile dupa care au fost acordate locuintele. Si, ca sa nu mai fie atitea discutii si nici acuzatii de favoritism, edilii au decis ca saptamina viitoare sa rediscute criteriile de acordare a locuintelor si sa recalculeze punctajele de acordare a repartitiilor pentru case.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS