Acasă Actualitate Scurte stiri

Scurte stiri

Guvernul a aprobat scutirea de la plata impozitului pe terenurile din extravilan

Guvernul a aprobat, printr-o ordonanta de urgenta, scutirea de la plata impozitului datorat pentru terenurile din extravilanul localitatilor, prevazute in anexa 4 la O.G. 36/2002. Sumele platite cu titlul de impozit, dobinda, penalitati de intirziere sau penalitati pentru aceste terenuri se compenseaza cu alte sume datorate bugetelor locale sau se restituie la cerere. Aplicarea acestei masuri va contribui la realizarea la timp, si in bune conditii, a lucrarilor din campania agricola de primavara.

Slatinenii vor plati mai mult pentru apa

Consilierii slatineni au aprobat in sedinta de joi majorarea tarifelor pentru apa consumata de locuitorii municipiului. Ca o premiera, populatia va plati, incepind de luna viitoare, mai mult decit restul utilizatorilor (agenti economici, institutii etc.). Populatia va plati 10.235 de lei pentru un metru cub de apa potabila (vechiul pret era de 8.600 de lei), 302 lei pentru apa de canal si 902 lei pentru apa de epurare. Agentii economici si institutiile de stat vor da pentru un metru cub de apa potabila folosita 8.601 lei, 254 de lei apa aruncata la canal si 758 de lei epurarea. Viceprimarul municipiului, Marin Postolache, a pus majorarea preturilor la apa pe seama corelarii vechilor tarife cu rata inflatiei si cu celelalte preturi de cost.

„Fata de alte orase, preturile nu sint mari. In Bucuresti si Iasi, tarifele sint cu mult mai mari. In Slatina, ele sint inca la un nivel extrem de scazut“, a spus vicele Postolache. In medie, tarifele la apa din municipiu au crescut cu circa 14%.

Incepe simularea examenului de capacitate

Peste 9.800 de elevi din clasele terminale ale invatamintului preuniversitar doljean vor sustine saptamina viitoare pretestari (simulare – n.r.) la disciplinele pentru examenul de capacitate. Inspectorul general adjunct al ISJ Dolj, Florea Gaina, spune ca pretestarile la limba si literatura romana vor avea loc marti, 18 martie, la matematica se vor tine in ziua urmatoare, iar joi se vor da pretestari la istorie sau geografie. El sustine ca in aceste conditii se pot identifica toate carentele elevilor, care pot fi eliminate in timp util, adica pina la data desfasurarii a examenului de capacitate. Subiectele sint elaborate de Serviciul National de Evaluare si Examinare din cadrul MEC si sint unice.

Nu se mai poate organiza licenta pentru studentii altor facultati

Universitatea „Constantin Brancusi“ se afla, alaturi de alte doua universitati de stat din tara, pe o lista neagra a Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC), ca unitati de invatamint superior care nu mai au voie sa primeasca la licenta studenti de la alte facultati. Universitatii din Tirgu Jiu i s-a interzis si anul trecut sa mai organizeze examen de licenta pentru studentii din cadrul altor facultati, fara vreo explicatie din partea MEC. „Asteptam si noi din partea Consiliului National de Evaluare si Acreditare sa ni se comunice care sint obiectiile in urma evaluarii periodice pe care acesta a facut-o. Mai veneau studenti de la facultatile particulare, care sustineau licenta la universitatea noastra, contra unei taxe. Deocamdata, nu stim de ce nu ni se permite sa organizam examen de licenta decit cu absolventii nostri“, a spus rectorul Emil Moroianu.

Concurs OPC pentru elevi

Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Gorj va organiza astazi un concurs pentru elevi. Actiunea intitulata „Alege, este dreptul tau!“ se va desfasura, incepind cu ora ora 10.00, in cadrul Colegiului National „Virgil Madgearu“, la aceasta urmind sa participe 30 de elevi. Vasilica Dafinescu, director adjunct al OJPC Gorj, a declarat ca rolul concursului este de a-i instrui pe cei tineri in ceea ce priveste normele de protectie a consumatorului.

Gazeta de Sud este un ziar independent care are ca scop sprijinirea comunităţii oltenilor şi a valorilor acesteia. În cei 24 de ani de existenţă, a devenit cel mai citit cotidian regional din România.
Exit mobile version