16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSaisprezece alesi locali, obligati sa isi dea demisia

Saisprezece alesi locali, obligati sa isi dea demisia

Zece consilieri doljeni si sase ai Consiliului Local Craiova detin functii incompatibile cu aceea de ales local

Sase consilieri craioveni si zece judeteni vor fi pusi in situatia sa aleaga intre functia de ales local si aceea de functionar public, dupa ce, pe 19 martie, cabinetul Nastase isi va asuma raspunderea in fata parlamentului, promovind un pachet de legi anticoruptie. Masura care se refera la conflictul de interese si regimul incompatibilitatilor in exercitarea demnitatilor publice si functiilor publice le interzice consilierilor locali si judeteni, precum si rudelor de gradul I ale acestora sa fie directori la institutiile publice, membri in consiliile de administratie ale regiilor locale sau actionari la societati care au contracte cu acestea.

Pachetul de masuri anticoruptie abroga unele prevederi a 80 de acte normative si va avea caracter de lege, daca pe 19 martie va fi aprobat de parlament.

Alesii, exclusi din consiliile de administratie

Printre altele, alesii municipali si judeteni nu pot fi functionari publici, angajati cu contract de munca in aparatele proprii ale consiliului local, judetean sau al prefecturii, presedinti, vicepresedinti, directori, manageri, administratori sau membri in consiliile de administratie ale institutiilor publice, regiilor si societatilor comerciale aflate in subordinea autoritatilor locale, dar nici in cele cu capital privat care au incheiate contracte cu aceste institutii. Mai mult, potrivit acestui proiect, calitatea de ales local este incompatibila si cu aceea de actionar la o societate comerciala infiintata de consiliul local sau de consiliul judetean, la o societate sau companie nationala, la o societate comerciala cu capital de stat sau al unei unitati administrativ-teritoriale care isi are sediul sau care detine o filiala in unitatea administrativ-teritoriala respectiva. Incompatibilitate este si in cazul in care rudele de gradul I ale alesului indeplinesc functiile mentionate mai sus.

Consilierilor li se poate retrage mandatul

In Consiliul Municipal Craiova si in Consiliul Judetean Dolj, cel putin 16 alesi vor avea de… ales. Printre acestia, cei mai cunoscuti sint consilierii craioveni Gheorghe Calinoiu – director al Administratiei Pietelor, Virgil Dragomirescu – directorul Directiei Generale de Munca si Solidaritate Sociala Dolj, Claudiu Manda – director adjunct al Directiei Judetene pentru Tineret si Sport, si consilierii judeteni Constantin Ecobici – director al Directiei de Sanatate Publica, Marin Nicoli – directorul filialei APAPS, si Constantin Raducanoiu – administrator al SC PARC TURISM SA (societate din subordinea CJ Dolj).

Acestia vor fi obligati sa demisioneze dintr-una din functiile incompatibile in cel mult 20 de zile de la intrarea in vigoare a legii. In caz contrar, prefectul are dreptul sa le retraga mandatul din functia publica, pe locurile ramase vacante urmind sa fie numiti urmatorii de pe listele electorale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS