24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCine-o pune de-un miting la misto?

Cine-o pune de-un miting la misto?

Confederatia Sindicatelor Europene (CES) le-a solicitat tuturor organizatiilor sindicale, care sint afiliate la aceasta, ca pe 21 martie sa faca mitinguri si marsuri de protest pentru a aduce la cunostinta Consiliului Europei lista cu toate revendicarile. Prin aceste manifestatii, CES urmareste realizarea unei Europe sociale si democratice in serviciul pacii si justitiei sociale. Dat fiind faptul ca este posibila organizarea a trei mitinguri, in trei locuri diferite din Capitala, putem trage concluzia sumbra ca federatiile sindicale din Romania au puncte de vedere la fel de diferite ca si partidele politice.

Presedintele filialei Dolj a Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint, Constantin Rada, spune ca FSLI este afiliata la CES prin CSDR, care va participa la mitingul din Piata Revolutiei din Bucuresti, alaturi de BNS si CNS CARTEL ALFA, incepind cu ora 11.00.

Rada sustine ca in lista revendicarilor exista patru puncte importante: „acordarea – prin Legea bugetului de stat pe anul 2004 – pentru invatamint, a unui procent din PIB, cel putin egal cu cel acordat in tarile care indeplinesc conditiile de aderare la UE; elaborarea de catre Guvernul Romaniei a noii Legi a salarizarii bugetare prin care se solicita garantarea unui salariu minim in invatamint pentru salariatii debutanti, care trebuie sa reprezinte cel putin salariul mediu brut pe economie; stabilirea nomenclatorului bolilor profesionale din invatamint si a celor incompatibile cu functia didactica; demararea imediata a unei reforme reale in invatamint care sa vizeze, in special, domeniul curricular“.

Muzica fanfarei FSLI este pe placul profesorilor

Conducerea FSLI sustine propunerea de crestere a salariului minim, astfel incit, la 1 ianuarie 2007, acesta sa ajunga 330 euro. Aceeasi federatie mai solicita constituirea unui fond social de 2,5% din fondul de salarii pentru institutiile bugetare cu conditia de a fi administrate de partenerii sociali, precum si eliminarea TVA la produsele si serviciile de stricta necesitate.

Propunerile FSLI „suna“ frumos, exact cum ar dori cadrele didactice sa auda. Obtinerea unui salariu de 330 de euro, la inceputul lui 2007, de catre un debutant in invatamint, inseamna ca Romania sa aiba un ritm de dezvoltare, de-a dreptul infernal. Cine sint profesorii care cred ca peste un an vor avea leafa de doua ori mai mare?

FSII „Spiru Haret“ vrea sa faca singura miting in fata sediului MEC

Federatia Sindicatelor Independente din Invatamint „Spiru Haret“ este afiliata la Confederation Syndicale Mondiale de l’ Enseignement, insa face parte si din CNSLR – Fratia.

In realitate, vor fi doua mitinguri in aceeasi zi, intrucit CNSLR – Fratia il organizeaza in Piata Constitutiei din Capitala, incepind cu ora 12.00. Presedintele FSII „Spiru Haret“, Dumitru Chilom, spune ca, practic, este vorba despre trei mitinguri, primul fiind al sindicalistilor din federatia pe care o conduce: „Am depus adresa – la Primaria Capitalei, la politie si jandarmerie – pentru a obtine aprobarea mitingului federatiei noastre, pe 21 martie, in fata sediului MEC, incepind cu ora 9.30. Luni vom primi raspunsul definitiv de la comisia mixta, Primaria Capitalei-politie-jandarmerie, daca mitingul nostru va fi aprobat.

In situatia in care mitingul FSII „Spiru Haret“ din fata sediului MEC nu va fi aprobat, federatia noastra nu va participa la mitingul organizat de CNSLR – Fratia in Piata Constitutiei. In aceste conditii, ne rezervam dreptul de a organiza mitingul federatiei noastre, in fata ministerului, in ziua de 27 sau 28 martie“.

Jandarmeria si Politia Capitalei nu au efective suficiente pentru trei mitinguri

Conducerile Jandarmeriei si Politiei Capitalei sustin ca nu au efective suficiente pentru a asigura protectia manifestantilor de la trei mitinguri, in trei locuri diferite. Este greu de presupus ca sindicalistii de la „Spiru Haret“ se vor face auziti de cineva, in sensul concret al revendicarilor proprii, specifice invatamintului preuniversitar. Acesta este principalul motiv pentru care nu sint de acord sa fie alaturi de CNSLR.

Federatiile sindicale din invatamint au inceput sa-si piarda credibilitatea

Dat fiind faptul ca este posibila organizarea a trei mitinguri, in trei locuri diferite din Capitala, putem trage concluzia sumbra ca federatiile sindicale din Romania au puncte de vedere la fel de diferite, ca si partidele politice.

Diversitatea revendicarilor dintre FSLI, FSII „Spiru Haret“ si FEN, la nivel de conduceri, incurca gindurile dascalilor care, permanent, au crezut ca exista cineva care le apara cu adevarat drepturile, fara nici un interes personal. Cine din sistemul de invatamint nu a intilnit cadre didactice care s-au simtit, uneori, „manipulate“, constatind cu stupoare ca nu traiul lor zilnic s-a schimbat in bine, ci al altora?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS