16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomii din Mehedinti - campioni la furtul de energie electrica

Romii din Mehedinti – campioni la furtul de energie electrica

O parte dintre ei alimenteaza sistemele de receptie prin satelit, desi stau in case din chirpici

Citeva sute de locuinte din satul Burila Mica – Mehedinti au fost verificate de angajatii ELECTRICA Drobeta Turnu Severin, insotiti de jandarmi si politisti, pentru depistarea furturilor de energie electrica. Localitatea are o populatie numeroasa de etnie roma, iar autoritatile detineau informatii ca majoritatea s-au legat ilegal la reteaua de alimentare. Joi au fost verificate 68 de locuinte si au fost intocmite sase note de constatare. Toate cazurile de sustrageri de curent vor fi analizate de o comisie care va stabili valoarea prejudiciului.

„Exista o gama larga de procedee prin care se fura curent si pe care noi le descoperim frecvent. Cel mai des utilizate sint distrugerea sigiliului la capacul de borne al contorului si ocolirea echipamentului de consumare sau leagarea la bransament. Avem probleme cu romii care locuiesc in zonele compacte, dar si in aceste cazuri aplicam procedurile legale. Multi parasesc imobilele inainte de a ajunge noi sa le controlam si, de aceea, nu reusim sa-i verificam pe toti“, a spus Constantin Bugaru, directorul SC ELECTRICA Drobeta Turnu Severin.

Autoritatile au intimpinat si dificultati in verificarea locuintelor, o parte a cetatenilor romi devenind recalcitranti in momentul in care bransamentele ilegale au fost distruse. Reprezentantii institutiilor de control au constatat, in citeva cazuri, ca romii au avut nevoie de curent electric pentru a alimenta receptoarele de programe emise prin satelit, in conditiile in care casele lor sint construite din chirpici. Potrivit directorului economic, Nicolae Stanciu, in zona localitatilor Girla Mare, Burila Mica si Recea au fost efectuate, de la inceputul anului, peste 500 de controale, fiind depistate 22 de cazuri de furt de curent. ELECTRICA trebuie sa recupereze 296 de milioane de lei, contravaloarea a 103.216 kWh.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS