Măsuri drastice de securizare a şcolilor

Autori


Problema protecţiei elevilor şi a cadrelor didactice, precum şi a securizării clădirilor unităţilor de invăţămint a fost analizată joi, in cadrul unei intilniri a conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Olt cu directorii tuturor instituţiilor de invăţămint din judeţ.

„Sperăm că pe viitor nu se vor mai intimpla teribilisme ca acela de la Scărişoara“, a explicat inspectorul şef al ISJ Olt, Silviu Neacşu, făcind aluzie la incidentul produs la sfirşitul săptăminii trecute intr-o şcoală din comuna Scărişoara, unde zece eleve au fost internate in spital după ce doi colegi s-au jucat cu un spray paralizant.

La intilnire au participat şi reprezentanţi ai poliţiei, ai jandarmeriei, precum şi ai pompierilor. Aceştia au explicat pe scurt cum trebuie să se realizeze protecţia in şcoli şi i-au rugat pe directorii şi profesorii prezenţi in sală să apeleze imediat la forţele de ordine in cazul in care apar cele mai mici incidente in unităţile in care lucrează.

Ecusoane pentru elevi, profesori şi părinţi


Şeful Comandamentului de Jandarmi Olt, colonelul Ion Gheorghiceanu, a spus că in prezent sint păzite 18 unităţi şcolare din oraşele Slatina, Caracal şi Balş, iar din această primăvară se va incerca extinderea activităţii de pază şi in şcolile din Corabia, Drăgăneşti-Olt, Scorniceşti şi chiar Potcoava. Acesta i-a sfătuit insă pe directorii prezenţi in sală să imprejmuiască şcolile cu gard şi să pună la intrare plăcuţe cu „accesul interzis persoanelor străine“, deoarece s-a inregistrat un caz cind agresorul nu a putut fi acuzat de intrare ilegală in incinta şcolii, intrucit nu exista nicăieri scris că persoanele străine nu au voie să intre in respectiva unitate şcolară.

La rindul său, inspectorul şef al ISJ Olt a anunţat măsuri drastice de securizare a şcolilor: „Toate unităţile şcolare işi vor face la ISJ ecusoane cu numele şi poza posesorului, pentru elevi, profesori, părinţi, şi ecusoane simple pentru vizitatori, pentru ca paznicii să recunoască mai uşor intruşii. Ecusoanele trebuie purtate, şi nu ţinute in buzunar. De asemenea, trebuie să fie intocmit un registru cu toate persoanele care intră in şcoală. Unele unităţi de invăţămint au deja reţele moderne de calculatoare, iar din luna martie se va incerca dotarea tuturor unităţilor de invăţămint cu astfel de reţele. O reţea costă aproximativ 50.000 de dolari, aşa că vom pune sisteme de alarmă la toate aceste unităţi şcolare.“Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 1 martie 2003

Top