In Oltenia s-au semnat contracte SAPARD de 5,6 milioane de euro

Autori


Desi prima licitatie pentru reabilitarea infrastructurii rurale cu fonduri derulate prin Agentia SAPARD s-a incheiat, comunele doljene nu vor avea bani sa sustina investitia. Potrivit directorului Biroului Regional de Implementare a Programului Sapard (BRIPS) Oltenia, Daniel Popescu, consiliile locale care au obtinut finantare trebuie sa suporte, pe banii proprii, prima etapa de 30% din valoarea investitiei, dupa care banii vor sosi ca decont.

Solutia – imprumut bancar sau sprijinul consiliilor judetene

„Semnarea contractelor de finantare presupune ca beneficiarii sa achite valoarea investitiei pe cinci transe, prima fiind de 30%. Avind in vedere ca proiectele au valori foarte mari, prea mari pentru bugetele sarace ale comunelor, beneficiarii ar trebui sa faca apel la bugetele judetene sau sa faca imprumuturi in banci pina le vor fi decontati banii“, a spus Popescu.

In prezent, nu se stie daca bugetele judetene isi pot permite sa finanteze aceste lucrari.


Pe componenta 2.1 a programnului, cea care vizeaza reabilitarea de drumuri si alimentarea cu apa la sate, au fost semnate sapte contracte pe regiunea Oltenia.

Cele mai multe le are judetul Olt (3), urmat, in ordine, de Vilcea (2), Gorj si Dolj (cu cite unul), valoarea totala a acestora insumind 5,6 milioane de euro. Pe aceasta componenta s-au depus 179 de proiecte, majoritatea fiind deocamdata in stadiul de evaluare. Consiliile locale care au contractat deja lucrari trebuie sa demareze investitia in urmatoarele opt luni, altfel contractele se anuleaza. In Dolj, singurul contract semnat cu SAPARD priveste reabilitarea unui drum comunal din localitatea Almaj, care costa 847.000 de euro.


Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 1 martie 2003

Top