20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSarja cavaleriei s-a impotmolit in noroiul Robanestilor

Sarja cavaleriei s-a impotmolit in noroiul Robanestilor

Localnicii se pot lauda ca, in timpul primului razboi mondial, comuna Robanesti a fost teatrul unor lupte aprinse. Doua monumente istorice vorbesc despre faptele de arme ale soldatilor romani. Daca la intrarea in comuna esti intimpinat de statuia unui rosior in plin asalt, drumul spre Lacrita Mica este strajuit de Crucea lui Donici. Erou de razboi, ajuns pe front ca voluntar, Gheorghe Donici si-a pierdut viata in transee, in timpul luptelor din 1916. Curajosul soldat avea la acea data aproape 66 de ani si isi mai servise patria o data, in timpul Razboiului pentru Independenta.

Dezavantajul terenului propriu

Celalalt monument evoca o sarja nocturna de cavalerie prin care rosiorii au incercat sa surprinda un corp al armatei germane, care, in marsul spre Capitala, isi asezase tabara provizorie in preajma Robanestilor.

„Rosiorii erau cantonati linga Lacrita Mica. Au incercat un atac-surpriza, pe timp de noapte, impotriva nemtilor. Numai ca, in ajun, plouase. Mai putin pe unde aveau tabara ai nostri, dar terenul devenea cu atit mai mocirlos cu cit te apropiai de pozitiile inamice. Rosiorii nu stiau asta. Au lansat sarja, dar, in scurt timp, caii s-au impotmolit, nemtii au intrat in alerta si i-au secerat pe rosiori cu mitralierele lor“, povesteste primarul comunei despre acest incident mai putin glorios.

De altfel, evenimentele de atunci au imprumutat si numele echipei locale de fotbal. „Sarja Robanesti“ a luat nastere in toamna anului trecut si schimba pase in ultima divizie, „Elita“, reusind pina acum sa se claseze pe locul patru intre sase competitori.

Laurii sint numai pe soclu

Grupul statuar ce aminteste de cavalcada rosiorilor este cel putin interesant. Pe soclu, istoria s-a schimbat oarecum. Sarja nu se mai impiedica de nimic. Cal si calaret gonesc nebuneste, purtati parca pe aripi de furtuna. Coama bidiviului flutura in vint. Una peste alta, ansamblul este maret, atit de maret incit poti avea impresia ca in urechi iti rasuna tropotul cailor.

Totusi, adevarul istoric s-a pastrat in parte. Dupa cum este orientat, rosiorul in cauza arata parca foarte grabit chiar si acum, la aproape 90 de ani de la macel, sa ajunga cit mai departe de Robanesti si de focul inamic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS