11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInca un an secetos ar pune cruce IAS-ului Robanesti

Inca un an secetos ar pune cruce IAS-ului Robanesti

Seceta din 2002 aproape ca a pus pe butuci fostul IAS din Robanesti, numit acum SC AGROZOOTEHNICA. De suferit au avut atit cei care aveau pamintul arendat la societatea de mai sus, cit si angajatii fermei. Primii, pentru ca nu au primit nimic din cele 400 kg de griu prevazute in contract; cei din urma, deoarece lipsa recoltei a subtiat numarul salariatilor.

Nicoleta Bobos, directoarea SC AGROZOOTEHNICA Robanesti, spune ca seceta a lovit exact atunci cind societatea incepuse sa se redreseze.

„La preluarea fostului IAS, situatia nu era deloc buna si aveam multe de facut. Dupa citiva ani cu recolte bune, incepuse sa ne mearga bine si speram ca o sa o tina tot asa. Seceta de anul trecut a compromis insa in totalitate recoltele si ne-a pus intr-o mare dificultate financiara. De la 138 de salariati, am ajuns la zece, cit sa mai poata exista societatea“, spune directoarea fermei.

Proprietarii terenurilor cultivate de AGROZOOTEHNICA spun insa ca, in anii in care productia a ajuns la 3.000 kg de griu la hectar, ei nu au primit mai mult decit prevedea contractul.

„Cind le-a mers bine, noua ne-au dat putin. Cind le-a mers foarte bine, tot putin ne-au dat. Acum, daca le-a mers rau, noua nu ne-au mai dat deloc. De ce nu si-au asigurat culturile, de ce nu

s-au ocupat de irigatii?“, intreaba suparat un satean din Robanesti, care are aproape zece hectare date in arenda.

In replica, Marinel Bandut, inginerul-sef de la AGROZOOTEHNICA, spune ca productiile nu au fost niciodata fabuloase, din cauza solului de proasta calitate:

„Din cele 2.500 de hectare cit avem in arenda, cea mai mare parte e sol de gradul trei. Cu greu ajungi la 2.500 de kilograme la hectar, chiar daca folosesti toate ingrasamintele necesare. S-au suparat pe noi cei care au cite 40 – 50 de hectare si credeau ca o sa imbogateasca. Iar despre asigurari nici nu poate fi vorba deocamdata. In primul rind, pentru ca nu avem bani, si in al doilea rind, pentru ca nimeni nu asigura riscul de seceta, ci doar celelalte calamitati.“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS