5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTrestia este singura sursa de caldura

Trestia este singura sursa de caldura

Zilele cu ger naprasnic din acesta iarna i-au adus la disperare pe saracii din Draghiceni – Olt.

Putinii bani pe care ii au abia le ajung de mincare. Pentru lemne sau carbuni nu le mai ramine nici un leu. Satul este inconjurat mai mult de ape decit de paduri. Astfel ca tot ce le mai ramine ca sa faca un pic de caldura in casa este stufarisul de pe balta. In zilele mai calduroase, de-a lungul strazii vezi zeci de carute trase de magari si incarcate cu trestie.

„La doua trei zile, cind se mai incalzeste un pic afara, punem magarii la caruta si ne ducem la balta. Taiem cite o caruta de trestie de pe balta si facem focul cu ea. Nu prea arde, ca este uda, insa o punem dupa soba la uscat. Zice bogdaproste ca o avem si pe asta. Pentru ca in padure, daca ne prinde cineva, imediat ne ia la trei pazeste, ca nu avem voie. Asa ca ne ducem pe balta pentru ca acolo nu ne zice nimeni nimic“, a spus Ion Puiu.

Rada Enculescu, de 50 de ani, spune ca iarna aceasta a adus-o in pragul nebuniei: „Asa frig nu am mai vazut de multa vreme. Nu mai stim ce sa punem pe foc sa facem un pic de caldura intr-o camera. Am ars toate lemnele, cartoanele si zdrentele de prin casa. Acum ne-a mai ramas decit trestia.“

Saracii din Draghiceni se tem ca, daca iarna asta va mai tine mult, vor termina de taiat tot stufarisul de pe balta si apoi vor fi nevoiti sa stea in frig.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS