Campania de „inventariere a saraciei“ se reia

Autori
Etichete , ,


Campania de „inventariere a saraciei“ s-a incheiat si la Craiova. Din cele 80.000 de familii care locuiesc la bloc, 55.000 indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru a primi ajutor din partea statului pentru plata intretinerii. Rezultatele sint neasteptate atit pe plan local, cit si national, speriindu-i pina si pe guvernantii optimisti, care si-au inchipuit ca 7.000 de miliarde ar ajunge pentru a pastra linistea sociala in tara. Acum, la finele campaniei de „inventariere a saraciei“, s-a constatat ca nici 20.000 de miliarde de lei nu ar fi de ajuns pentru a acoperi toate cheltuielile. Motiv pentru care executivul a abrogat ordonanta de guvern care acorda facilitati familiilor cu venituri modeste si a trimis catre promulgare o alta, de data aceasta, in regim de urgenta si putin „mai dezvoltata“, dar mai restrictiva.

Facturile uriase la intretinere de la sfirsitul anului trecut i-au speriat atit de tare pe actualii guvernanti, incit acestia s-au grabit sa ia masuri ferme de protectie sociala, dupa cum le-au numit ei. Au intocmit la repezeala Ordonanta de Guvern nr.6/2003, care prevedea acordarea unor facilitati persoanelor care aveau un venit de pina la 1.800.000 de lei pe membru de familie, restante mai mari de trei luni la intretinere sau in valoare de peste cinci milioane, iar celor care aveau un venit pe membru de familie cuprins intre 1.800.000 de lei si 2.500.000 de lei, statul le inlesnea obtinerea de credite cu dobinda zero pentru plata intretinerii.

Aproape o luna, 20 de echipe ale Primariei Craiova au batut orasul in lung si in lat pentru a depista familiile care se incadrau in OG 6/2003. Din totalul de 80.000 de familii care locuiesc la bloc, 37.000 ar fi trebuit sa primeasca ajutor de urgenta din partea statului, 18.000-credite cu dobinda zero, iar restul de 25.000 fie sint rau-platnice, fie nu indeplinesc conditiile prevazute de lege.

Dupa ce campania de „inventariere a saraciei“ s-a terminat si OG 6 urma sa fie pusa in aplicare, guvernul si-a dat seama ca „ordonanta are anumite scapari si este nevoie de inca una mai completa“. Asa a aparut OUG 5/2003, care reprezinta „o OG 6 mai dezvoltata“, dupa cum sustine ministrul secretar de stat in Ministerul Administratiei Publice, Ilie Stefan, si care schimba fundamental criteriile de acordare a facilitatilor:

„Promulgarea OG 6 s-a facut imediat dupa ce a aparut nebunia aia de la RADET din Bucuresti. Si am vrut sa ajutam regia sa depaseasca impasul in care se gasea. Apoi ne-am dat seama ca nu era acoperita toata gama de probleme din teritoriu. Asa ca am schimbat criteriile de ajutorare a populatiei“.

Potrivit ministrului secretar de stat, lunar, de la buget nu vor fi cheltuite mai mult de 3.400 de miliarde de lei pentru plata intretinerii, si nu 7.000, cite trebuia pentru punerea in aplicare a OG 6/2003.


Cooperativa munca in zadar

Aparitia OUG 5/2003 a pus pe jar primariile. „Nu mai stim ce sa facem si cum sa facem. Toata munca de pina acum s-a dus pe apa simbetei. Acum o luam de la capat. Munca deloc usoara deoarece este destul de greu sa-i convingi pe oameni sa iti deschida usa. Mai ales pe cei care stiu ca au restante la intretinere. Nu te lasa omul sa intri in casa pentru ca ii este frica“, a spus Antonie Solomon, viceprimarul Craiovei.

Lui Ilie Stefan nu-i prea vine a crede ca la Craiova mai mult de jumatate dintre locatarii de la bloc au nevoie de sprijin din partea statului: „55.000? Nu cred! Nu are cum“. Cifra s-ar putea sa fie reala daca se tine cont de faptul ca numarul angajatilor de pe marile platforme industriale ale Craiovei s-a redus drastic, iar alte locuri de munca nu prea au fost create in ultimii 13 ani.

De prevederile noii OUG vor beneficia persoanele care au un venit net mediu lunar de 750.000 de lei. Acestora li se acorda un ajutor de 1.656.000 de lei pe o perioada de cinci luni sau 690.000 de lei in situatia in care ajutorul pentru incalzire se acorda pentru o perioada de 12 luni; pentru cei cu venituri cuprinse intre 750.000 de lei si 1.000.000 de lei, ajutorul pentru cinci luni este de 1.080.000 de lei sau de 450.000 pe 12 luni; pentru cei cu venituri cuprinse intre 1.000.000 si 1.250.000 de lei, ajutorul pentru cinci luni este de 720.000 de lei sau de 300.000 pe 12 luni; cei cu venituri cuprinse intre 1.250.000 si 1.500.000 de lei vor primi un ajutor pentru cinci luni de 480.000 de lei sau de 200.000 pe 12 luni; familiilor al caror venit mediu lunar se incadreaza intre 1.500.000 de lei si 1.750.000 li se acorda suma de 360.000 de lei pentru o perioada de cinci luni sau 150.000 de lei pentru 12 luni; familiilor al caror venit mediu lunar se incadreaza intre 1.750.000 de lei si 2.106.000 li se acorda 240.000 de lei pentru o perioada de cinci luni sau 100.000 de lei pentru 12 luni.

Pina cind vor fi elaborate si aprobate normele metodologic ale OUG 5/2003, asta daca nu-i vine guvernului ideea sa „dezvolte“ inca o data OG 6 /2003, restantele catre Regia de Termoficare Craiova vor creste cu aproape 100 de miliarde de lei. La sfirsitul lunii trecute, restantele asociatiile de proprietari se ridicau la 420 de miliarde de lei.Comenteaza acum

Alte stiri

2 mai 2019

Ucraina comemorează tragedia de acum cinci ani de la Odesa

Ucraina comemorează joi tragedia produsă la 2 mai 2014 la Odesa, când 48 de persoane, în principal proruse, şi-au pierdut viaţa într-un incendiu, în timp ce ONU critică autorităţile de la Kiev pentru că nu au reuşit să-i identifice pe

Sumarul ediției de joi, 27 februarie 2003

Actualitate

» Stiri diverse
» „Impotentii“ de la primarie nu-i mai dau bani lui Staicu
» Curca, scoasa la produs in consiliul judetean
» Craiovenii ar trebui sa circule pe blocuri
» Indicatorul care trimite soferii la cimp
» Inca un an secetos ar pune cruce IAS-ului Robanesti
» „Ne intelegem bine pentru ca ne vedem rar“
» Ocoliti de fondurile nerambursabile
» Catalin Nica, un consilier de categoria D
» ROMTELECOM, aveti legatura!
» Drumul judetean e pavat cu gropi
» „Legea ajutorului social – propaganda pe fata“
» Sarja cavaleriei s-a impotmolit in noroiul Robanestilor

Local

» Medicii de la Sectia ortopedie au luat locul pacientilor in saloane
» O familie din Drobeta Turnu Severin isi cauta cu disperare fiica
» Jan Năstase, secretarul general al Prefecturii Olt, se crede Guvernul Romaniei
» Uniunea Europeană nu ne vrea decit cu cooperative agricole de producţie
» Medic fugit pe caz de boala din SRI, in fruntea CJAS
» Grefiera Drăculeţ – arestată pentru furt
» Antonela ameninta ca se va sinucide daca va fi incredintata mamei
» Primarul, obligat sa plateasca 800 de milioane unei consatene
» Un mehedintean si-a violat si maltratat fiica
» A furat un calculator din comuna natala a ministrului educatiei

Dolj

» Un sef de post din Dolj a depistat o retea internationala de traficanti de femei

Gorj

» Un sofer a murit de spaima
» Primarul din Jupinesti vrea sa infiinteze „Scoala Tehnica de Neveste La Costy“

Sport

» Şi Universitatea a pierdut cu Steaua
» Lutu a fost premiat
» Unii vin, altii pleaca
» Dacia Mioveni – FC Extensiv 5-1
» UEFA nu vede cu ochi buni reinfiintarea Cupei Balcanice
» „Mai important este sa ne calificam“
» Conform clasamentului intocmit de Datasport
» Lobonţ şi Chivu sint la un pas de sferturile Ligii Campionilor
» „Durii“ – mai buni ca Pandurii
» Sport pe scurt
» A ciştigat Steaua, dar Extensiv s-a descurcat onorabil
» Nanu nu mai vine!
» Papura asteapta un raspuns din China
» Mitrovici, prea scump pentru Dinel
» A plecat Leo, apare alt brazilian…
» UFC Electro – Dierna Orsova 2-2
» Un pusti, Portillo, a salvat onoarea stelelor de la Real Madrid
» Cluburile care nu isi vor plati jucatorii vor fi depunctate
» „Eu hotarasc cine este capitanul“
» Contra este criticat de Benitez si Loren
» „Gilcă trebuie scos din lot!“
» Martin Olsen ramine antrenorul Danemarcei
» Spadasinii craioveni au cistigat noi titluri

Opinii

» Meciul Iliescu – Nastase s-a reluat dupa pauza

Top