15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Scribi de nevoie

Pensionarii craioveni se descurca din ce mai greu cu o pensie de un milion si jumatate de lei pe luna. Pentru a cistiga un ban in plus, ei si-au facut o adevarata meserie din completarea diverselor formulare pentru nestiutorii de carte, nevazatorii, batrinii carora le tremura miinile sau pentru cei comozi din fire. Banii cistigati intr-o zi abia le ajung sa cumpere o piine, citiva cartofi, un kilogram de lapte sau citeva felii de salam. Nu-i mult, dar macar nu rabda de foame.

In fiecare dimineata, cind institutii precum CEC sau Posta din Craiova isi incep programul, la usa de la intrare se infiinteaza si patru-cinci batrini trecuti de 65 de ani, care vin si ei la lucru. Isi scot ustensilele de scris si se asaza la mesele destinate persoanelor care au de completat formulare pentru platirea diferitelor taxe: eliberare pasaport, permis, certificat de inmatriculare a masinii sau pentru efectuarea unei expertize tehnice etc. Si pentru ca printre cei care se adreseaza institutiilor respective sint multi care nu stiu sa scrie si sa citeasca, batrinii le dau o mina de ajutor contra unor sume de bani modice.

Marius Stefanescu are 66 de ani, este din Craiova si are o pensie de 1,5 milioane de lei. Sotia sa este tare bolnava si cam de patru ori pe an se interneaza in spital. Batrinul vine la CEC cam de patru ori pe saptamina cite trei – patru ore pe zi.

„Nu cistig mult. Ait cit sa imi scot o piine pe zi, sa nu-i mai duc grija. Am pensia mica, iar darile casei ma cocoseaza. Numai intretinerea mi-a venit 800.000 de lei pe luna trecuta. Asta, in conditiile in care toata iarna nu am primit dram de caldura. Am stat in frig si tot platesc mult. Plus lumina, mincare, medicamente. Te duci la piata si nu iti ajunge o suta de mii de lei. Cartofii s-au facut 15.000 de lei, morcovii – 20.000 de lei. Toate sint scumpe“.

Batrinul mai spune ca, atit cit il mai ajuta sanatatea si vederea, o sa caute sa isi cistige demn un ban in plus. El se roaga sa nu ajunga in situatia de a cersi la colt de strada: „Nimic nu ar fi mai umilitor. Dar saracia are fete urite, iar nevoia face din om neom“.

Uneori ajunge si un „multumesc“

Batrinii sint tolerati de conducerile institutiilor respective. Conditia este sa nu faca galagie, sa nu deranjeze clientii si sa nu ceara bani la oameni pentru serviciile prestate.

„Nu prea avem voie sa stam aici, insa doamna directoare este intelegatoare si ne lasa sa stam la masa. Nu avem voie sa cerem bani, sub nici o forma nu avem voie. Oricum, noi nu cerem bani. Lasam la aprecierea clientului“, a spus Marian Ionescu, de 74 de ani, din Craiova.

Ei spun ca uneori persoanele care au de completat formulare sint atit de amarite, incit refuza se le mai ia acestora banii intinsi si le ajunge si un simplu „multumesc“. „Sint cite unii vai de mama lor! Ti se face mila de ei. Nu vad sau le tremura miinile si vin sa lichideze cite un carnet vechi pe care au cite o suta de mii de lei. Ce sa le mai ceri?“, povesteste un alt pensionar.

Batrinii spun ca in patru-cinci ore cistiga pina la 40 de mii de lei. Asta in zilele bune pentru ca sint si zile cind nu primesc nici macar o mie de lei. „Sint zile si zile. Uneori cistig 10.000, alteori- 40.000 sau 50.000 de lei, iar alteori-nimic. Vinerea nu merge deloc treaba. Lunea este mai bine pentru ca vin oameni de la tara. O singura data mi s-a intimplat sa nu cistig nimic. In prima mea zi de lucru. Nu am stiut sa completez formularele si nu a mai venit nimeni la mine dupa aceea“, povesteste Marin Ionescu.

De trei ani completeaza formulare

Decanul de virsta, Marin Tomuleasa, are 78 de ani si dupa 40 de ani de munca petrecuti la catedra primeste o pensie de doua milioane si jumatate de lei. El povesteste ca, de cind s-a pensionat, nu mai stie ce sa faca pentru a-i ajunge banii, mai ales ca darile casei sint foarte mari. De trei ani, el si-a facut din completarea formularelor la CEC o adevarata meserie:

„Plec de acasa si pentru ca nu imi ajung banii, dar si ca sa mai schimb o vorba cu cineva. Traiul la bloc nu este prea grozav. Dar asa vin aici si mai aflu ce se mai intimpla in oras“.

Marin Tomuleasa spune ca in atitia ani de meserie si-a facut propria retea de clienti: „Toti ma stiu. Mai ales tiganii, care nu prea stiu carte si vin sa completeze formulare pentru pasaport. Ei sint si cei care dau si cite zece mii pentru un formular“

Batrinii care completeaza zi de zi formulare pentru a-si cistiga existenta au un program de lucru foarte bine pus la punct. Ei stiu exact care sint orele cind cererea este maxima si lucreaza in ture: unii dimineata, altii dupa-amiaza.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS