6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDetinutii din Penitenciarul Craiova vor sa-si doneze organele

Detinutii din Penitenciarul Craiova vor sa-si doneze organele

Gazeta de Sud prezenta, in urma cu citeva luni, drama Melaniei Corobaianu, de 30 de ani, care se zbate intre viata si moarte. O femeie al carei sfirsit este aproape daca nu gaseste un donator de rinichi compatibil. In urma articolului nostru, multi s-au oferit sa o ajute, insa unii dintre acestia nu erau compatibili, iar altii au cerut sume prea mari, pe care femeia nu avea de unde sa le dea. Legea interzice vinzarea de organe, dar nu avem dreptul sa-i judecam nici pe cei care cer bani, pentru ca aici e vorba de o alta drama. Saracia ii determina pe unii sa apeleze la aceasta ultima solutie. O sansa pentru Melania Corobaianu pare a veni din Penitenciarul de Maxima Siguranta Craiova. Mai multi detinuti s-au oferit sa-i doneze organul de care are nevoie, fara a pretinde nici un ban. Ramine acum doar ca medicii sa stabileasca daca vreunul dintre donatori este compatibil cu Melania.

„Scrisoare de dupa gratii“

Vom publica pasaje din scrisorile primite la redactie de la detinuti, fiindca gestul lor merita acest lucru. Poate merita mai mult, dar ei se vor alege doar cu multumirea familiei celei care va primi rinichiul. Probabil ca unii dintre cei care ne-au scris spera ca gestul lor sa fie rasplatit cu o gratiere, insa toti ne scriu ca isi doneaza organul pentru a salva o viata. „Scrisoare de dupa gratii“, asa isi incepe Constantin Ricioiu rindurile pe care ni le-a trimis.

„In Noul Testament se spune «Nu este o mai mare dragoste decit sa-si dea cineva viata pentru prietenii sai». In consecinta, cum as putea eu sa cer rasplata familiei care va primi organul meu? Vreau doar un simplu multumesc. Nu vreau nimic, pentru ca eu ma mai simt om, nu ma simt o scursura a societatii. Sint condamnat la un an si sase luni pentru tentativa de omor. Sint nascut la 5.05.1959 in judetul Vilcea“.

Silviu Lile, un alt detinut, scrie: „Eu sint un tip cu frica lui Dumnezeu. De trei ani am plecat pe drumul pocaintei. Sper sa aveti incredere in mine si sa faceti cele necesare cit mai repede pentru ca doamna sa nu mai sufere mult. Nu-mi trebuie nimic de la doamna Melania. Dumnezeu va aprecia gestul pe care-l fac eu. Am grupa sanguina 01. Astept sa ma contacteze cineva pentru a scurta suferinta doamnei. Eu mai am sapte ani de ispasit si apoi vreau sa ma retrag la o manastire. Vreau sa ma calugaresc si acest lucru o sa-l pot face si cu un singur rinichi“.

„Ce poate fi mai frumos decit sa oferi viata?“

Ionel Liviu Petre spune ca e nascut in 1978 si este dispus sa doneze un rinichi pentru a salva o viata: „M-a emotionat ce-am citit in Gazeta de Sud si-am ajuns la concluzia ca, facind un astfel de gest, pot in primul rind sa ma impac cu mine. Sint un detinut din Penitenciarul de Maxima Securitate de la Craiova, dar asta nu trebuie sa va sperie, pentru ca, dincolo de asta, sint om“.

Un alt detinut care a scris la redactie, dar care a omis sa-si mentioneze numele vrea sa doneze, de asemenea, un rinichi.

„Ce poate fi mai frumos decit sa oferi viata? Daca n-as fi fost inchis, probabil ca n-as fi ajuns sa gindesc asa, dar acum cred ca trebuie chiar sa ai sansa pentru a putea sa faci un asemenea gest. Astept sa-mi scrie familia sau sa ma contacteze la Penitenciarul din Craiova. Eu sint sanatos tun si am grupa sanguina A2. Nu le cer nimic. O sa fiu bucuros daca o sa-mi spuna multumesc. Cind ajungi in spatele usilor zavorite, ai o singura sansa: sa devii om, sa devii credincios si cu frica lui Dumnezeu, altfel devii fiara, asa cum s-a intimplat cu majoritatea. Astept sa ma caute familia si-o sa discut mai multe cu ea“.

Toate mesajele detinutilor din Penitenciarul de Maxima Siguranta Craiova au ajuns la Melania Corobaianu. Aceste scrisori ne vor face, poate, sa-i privim pe cei de dincolo de gratii cu mai multa intelegere, fie si numai pentru ca si ei sint oameni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS