16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOpozitia in Dolj - autocenzurata

Opozitia in Dolj – autocenzurata

Ce-o mai face opozitia din Banie? La cit se face ea simtita in viata publica, pare ca face orice, numai opozitie nu. Tot asteptind de la liberali, democrati sau taranisti o reactie, un scrisnet, o bezea, ai senzatia ca la Craiova toata lumea e la putere. Ori ca PSD-ul a coborit raiul pe meleagurile oltenesti, caci, cita vreme opozitia e muta ca o lebada, inseamna ca toate merg ca unse. Ce idealuri mai tin in viata filialele politice autocenzurate noi cam stim. E timpul sa afle si alegatorii.

Insomniile lui Buzatu

Cind spui PNL Dolj, spui Horatiu Buzatu. Asta de aproape un an incoace, de cind Valeriu Stoica l-a debarcat pe neimblinzitul Cornel Boiangiu pentru a-l trece la cirma organizatiei pe ciudatul om de afaceri Horatiu Buzatu. Ciudat pentru ca, in pofida ranilor financiare care i se adincesc de la o zi la alta, omul face politica in ritm vioi, de multe ori chiar pina la inchiderea localului „Insomnia“. Aici prefera Buzatu sa-si expuna propriile teorii despre liberalism in fata unor subalterni care-l asculta de fiecare data cu limba scoasa si cu urechile ciulite, doar-doar l-o trasni pe sefu’ vreo initiativa mai acatarii. Nici o sansa. Afara de faptul ca la al doilea rind de bere prinde curaj sa-nfiereze puterea, Buzatu toaca intre dinti aceleasi indicatii care au inceput sa-i plictiseasca de moarte pe membrii de rind ai organizatiei. Notite despre activitatea consilierilor liberali in administratia locala, contactul cu taranii si cam atit, ca stocul de materie cenusie e limitat si trebuie pastrat pentru campania parlamentara a alintatului Horatiu. Un mandat de senator ar implini un vis pe care liderul liberal si l-a construit, ca sa zicem asa, cu ambele miini si care in doar citeva luni a devenit curata doctrina la PNL Dolj.

In plan figurat, Buzatu e senator din momentul in care pe placuta de inmatriculare a Fordului sau a aparut strategic prefixul SEN. Cu toate astea, agentii de circulatie il saluta doar cind trebuie sa-i ridice permisul. Acum, spuneti si dumneavoastra, iti mai arde sa faci opozitie dupa ce te umileste in vazul public un plotoner? Ca sa incheiem cu liberalii lui Horatiu, cea mai rapida impresie despre preocuparea acestei filiale de a transmite cetatenilor un gind politic, o poanta pe seama baronilor PSD, ti-o faci calculindu-i cit din timpii electorali alocati de catre Radio Oltenia a folosit in ultimul an. Jumatate e mult.

Radu mamii, in retragere

Va mai amintiti de un ministru al industriilor ironic si-artagos, gata oricind sa sara la gulerul dusmanului? Nu trecea saptamina sa nu se contreze el ba cu aliatii taranisti, ba cu pedeseristii, fie si numai pentru jocul de imagine, dar era un barbat activ, sa recunoastem.

Revenit in opozitie, a cam ‘muiat-o. Rar isi mai arata coltii pe micile ecrane si atunci cind trebuie sa-si apere saracia, pardon, conturile de gura vreunui rozaliu invidios care-l acuza ca si-a triplat averea din compensari cu energie electrica. Ati ghicit, de conturile familiei Berceanu era vorba. S-ar spune chiar ca retragerea in dosul scenei politice a liderului PD Dolj ar fi fost usor fortata imediat dupa alegeri. Adica, Radule, ai scos capul, iti scoatem dosarele. E doar un zvon, desigur, dar unul care poate explica discretia politica dusa pina la adormire a lui Radu Berceanu. Si, totusi, sub aripa sa ceva se misca. Semnul l-a dat mai acum citeva saptamini consilierul democrat Gelu Visan, care a indosariat afacerea soselei Craiova-Secu si a depus-o la PNA. Cu asta, s-a consumat practic singura reactie hotarita a unei formatiuni locale de opozitie de-a lungul a peste doi ani de jonglerii pesediste cu banii publici ai judetului. Altfel, acel spirit energic care odinioara umplea de viata cuibul democratilor doljeni pare sa fi murit incet, o data cu replierea lui Berceanu in rindurile simplilor spectatori.

Saru’mina, Oana!

Despre taranisti, numai de bine. Partidul pe care multi l-au tamiiat e astazi prezent in parlament gratie unui oltean de-ai nostri, Cornel Boiangiu. Care a indurat mult si a injurat si mai mult la viata lui. Una cite una, corzile vocale i-au plesnit tot spurcindu-i pe comunisti si iata ca, acum, cind este nevoie de o voce ascutita care sa mai taie din nasul potentatilor, deputatul nu se mai poate auzi. A ragusit, lasindu-se ani in sir urmarit de huruitul tancurilor sovietice si de umbrele securistilor care i-au schimbat destinul cu parul. Citeva luni in urma, Boiangiu a ridicat chestiunea pensiei pe viata a parlamentarilor, intr-o forma privilegiata care-l privea in mod direct. Pe unii i-a umflat risul, altii l-au taxat fara mila pe vicele taranistilor doljeni. „Pai, bine, ba, colega, cu nimicuri de-astea ne-ncurcam?“. Ce-ar fi putut raspunde Boiangiu? Nimic, asa ca s-a asezat singur cu botul pe labe si cine stie daca vom mai avea ocazia sa-l vedem saltindu-si capul in cautarea propriei fiinte politice. Poate la o intoarcere a maselor la dragostea crestin-democrata cu care s-au fript acum sapte ani. Ce este, incepem sa deliram?

Inca o remarca asupra miscarilor de opozitie olteneasca si punem punct. Sarutari de miini deputatei Lia Oana Vasilescu pentru luarea de pozitie in cazul condamnarii Gazetei de Sud in procesul cu prefectul de Olt! Am ajuns s-o traim si pe-asta: liberali, taranisti si democrati privesc ca la cinema cum este executat un ziarist cu bratul inarmat al PSD, iar singurul gest de solidaritate vine din partea unei papusi parlamentare care ne face cu ochiul din vitrina extremismului politic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS