15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLocalitatile de granita pierd anual sute de milioane de lei

Localitatile de granita pierd anual sute de milioane de lei

In fiecare punct de frontiera de pe raza judetului Mehedinti se va infiinta, conform OG nr. 86/2002, un ghiseu unic care va colecta toate taxele speciale percepute la trecerea frontierelor.

„Banii pentru administrare ajung la Consiliul Judetean Mehedinti, situatie care duce la limitarea autonomiei localitatilor de frontiera, prin saracirea bugetelor lor, si la centralizarea acestor activitati, care, in alte state, sint privatizate. Taxele pe care le percepeam noi ne aduceau un profit de peste 60 de milioane de lei pe luna la bugetul comunei. Nu mi se pare normal ca banii sa se duca la consiliul judetean, daca se doreste o autonomie a localitatilor“, a spus Gheorghe Hanes, primarul comunei Gogosu, localitate pe raza careia este amplasata Vama Portile de Fier II.

„Vom incerca sa-i facem

sa renunte sa ne ia aceste taxe“

O societate a obtinut, in 1996, in fiecare punct de frontiera de pe raza judetului Mehedinti, dreptul de a administra lucrarile care trebuia executate pe raza zonei de frontiera, de la Portile de Fier II, si varsa aproximativ 60 de milioane de lei la bugetul Consiliului Local Gogosu.

Potrivit lui Gheorghe Hanes, in zona se efectua curatenia, dezinfectia masinilor si se realizase un proiect de modernizare a punctului de dezinfectie. Dupa interventia Consiliului Judetean Mehedinti, respectiva societate a ramas fara obiect de activitate, atributiile sale fiind transferate in subordinea consiliului. Desi li se ia dreptul de a administra aceste taxe de frontiera, comunitatile localitatilor de granita sint obligate sa presteze in continuare activitatile de ingrijire a spatiului arondat. Gheorghe Hanes este nemultumit de initierea si aplicarea noului act legislativ:

„Vom incerca, prin demersuri legale, sa-i facem sa renunte sa ne ia aceste taxe; daca se va permite trecerea prin punctul de frontiera de la Portile de Fier II, am putea aduce venituri considerabile la bugetul local. Banii se duc la centru si se impart dupa alte criterii“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS