8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMarin Condescu a fost reales presedinte al UFSM Oltenia

Marin Condescu a fost reales presedinte al UFSM Oltenia

• Gavril Baican, ministru secretar de stat in Ministerul Industriei si Resurselor, a spus ca restructurarea sectorului energetic va costa 2,2 miliarde de dolari si va trebui sa fie realizata pina in 2007 • Un lider de sindicat s-a plins ca la protectia muncii se dau lucrari de control ca la clasa a IV-a si cine este prins copiind este dat afara

Minerii din Oltenia si-au ales vineri, la Herculane, un nou lider de sindicat. Acesta este Marin Condescu, fostul lider al Uniunii Federatiilor Sindicatelor Miniere (UFSM) Oltenia, care a fost votat de 211 delegati, din cei 264 prezenti. Marin Condescu nu a luptat de unul singur pentru fotoliul de lider, avind un contracandidat in persoana lui Gheorghe Etegan, care a reusit sa stringa 53 de voturi. Vicepresedintele Viorel M. Temelescu a fost si el reales, insa la o diferenta de 18 voturi. Celalalt membru al echipei lui Condescu, Ion Ruset, a fost reales in functia de secretar general.

Promisiunea cu care Marin Condescu i-a cucerit pe delegati a fost cea legata de nedivizarea Companiei Nationale a Lignitului Oltenia (CNLO), chiar si in conditiile in care va fi creat un complex energetic impreuna cu termocentralele de la Turceni si Rovinari. S-au mai facut promisiuni si in legatura cu cresterea salariilor si au mentinerea unitatii sindicatelor.

Programul de lucru se va reduce la cinci zile

Mai multi lideri de sindicat s-au aratat nemultumiti de modul in care se desfasoara examenele pentru protectia muncii. Ion Purdescu a spus ca acestea se compara cu niste lucrari de control date elevilor de clasa a IV-a, care atunci cind sint prinsi copiind sint dati afara din clasa. Prezent la lucrari, seful CNLO, Ion Vulpe, a spus ca nu mai vrea accidente de munca in cadrul companiei si cine nu va trece examenele va ramine fara serviciu. El a mai afirmat ca, din cauza lipsei cererii pe piata a carbunelui, programul de lucru se va reduce in cadrul companiei la cinci zile. Ministrul secretar de stat, Gavril Baican, a declarat ca nu vor mai exista subventii pentru carbune. Acesta a mai afirmat ca restructurarea sectorului energetic va costa 2,2 miliarde de lei si ca anul acesta nu vor exista privatizari in sectorul minier. Daca insa va exista vreo oferta, vor incepe negocieri.

UFSMO, incarcata de datorii

UFSMO are in prezent 16.984 de membri din Gorj, Mehedinti si Vilcea, iar contributia realizata din stringerea cotizatiilor reprezinta 0,81% din veniturile Uniunii. Cheltuielile au fost insa depasite cu 0,07%. Aceasta din cauza restantelor de 718 milioane de lei, reprezentind cotizatii nestrinse. UFSMO mai are de recuperat 803 milioane de lei din partea federatiilor componente. Datoria pe care insa Uniunea o are catre alte bugete este de 3,2 miliarde de lei. Din cauza ca a aprobat decontari care nu trebuia realizate, casierul UFSMO, Pompiliu Popete, a fost penalizat cu 12 milioane de lei. Ion Ruset a afirmat ca deficitul bugetar al UFSMO este de 250 de milioane de lei, din cauza ca au fost cumparate sase autoturisme Dacia Clima, care nu fusesera prinse in schema initiala de buget.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS