17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCredite pentru medicii de familie

Credite pentru medicii de familie

Ministerul Sanatatii si Familiei a semnat ieri un protocol cu o companie de aparatura medicala si cu o societate bancara pentru imbunatatirea dotarii cabinetelor medicilor de familie si cresterea calitatii actului medical. In baza acestui proiect, medicii de familie vor putea sa-si achizitioneze, intr-un sistem de creditare avantajos, aparatura pentru dotarea propriilor cabinete. Medicii pot opta pentru unul dintre cele trei pachete de echipamente: pachetul minimal, care contine elemente de baza – monitor, cintar pentru copii, stetoscop, un mic laborator, instalatie de sterilizare cu aburi -, cel mediu si pachetul maximal, care contine si un autoturism Dacia. Valoarea creditelor porneste de la 8.000-9.000 de dolari pentru pachetul minimal si ajunge la 25.000-30.000 de dolari pentru pachetul maximal.

Creditele vor fi acordate pe cinci ani, cu plata unui avans minim, de ordinul a citorva sute de dolari, si cu o dobinda redusa.

Ministrul sanatatii si familiei, Daniela Bartos, a declarat ca medicii de familie se confrunta cu probleme legate de utilarea cabinetelor medicale, iar acest parteneriat public-privat le ofera solutia imbunatatirii dotarii de care au nevoie: „Prin efectuarea, la nivelul cabinetelor medicilor de familie, a unor explorari minime, se va reusi o actiune de supraveghere si depistare precoce a unor boli grave, precum si o deplasare a centrului de greutate al asistentei medicale spre ambulatoriu“. Ministrul sanatatii a anuntat posibilitatea renegocierii contractului-cadru pe anul in curs, in sensul cresterii numarului de servicii acordate de medicii de familie. „Sintem dispusi sa crestem proportia de 30% acordata pentru servicii si sa scadem procentul per capitatie, acordindu-le astfel medicilor de familie mai mult sprijin in modalitatile de obtinere a remuneratiei corespunzatoare actelor medicale pe care le desfasoara.“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS