10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDeznadejde la UTALIM Slatina

Deznadejde la UTALIM Slatina

Greva spontana declansata la inceputul saptaminii la SC UTALIM SA Slatina a luat sfirsit… deocamdata. Luni, 17 februarie, toti salariatii care s-au prezentat la serviciu au hotarit sa vina la lucru, dar sa nu lucreze. Asta din cauza neplatii, de catre conducere, a unor sume de bani. Consiliul de Administratie a decis insa, zilele trecute, dupa mai multe ore de discutii cu liderii muncitorilor, ca toti cei 234 de angajati ai unitatii sa-si primeasca salariile restante saptamina viitoare.

O alta doleanta a salariatilor a ramas insa nerezolvata si de aceasta data: ei vor continua sa munceasca si in luna martie doar patru zile pe saptamina, in loc de cinci, cite solicitasera. Potrivit liderului Sindicatului Uranus din cadrul unitatii, Gheorghe Marancea, decizia reducerii programului de lucru la patru zile a fost luata pe 1 august 2001, de conducerea unitatii in frunte cu actionarii majoritari SIF Oltenia (46,44%) si ASTRA Craiova (41,32%). Gheorghe Marancea a spus ca situatia delicata a fabricii nu permite deocamdata marirea programului de lucru, desi exista comenzi in valoare de circa sase miliarde de lei. Necazul este insa ca nu exista materiale pentru realizarea comenzilor.

Salarii de mizerie, datorii de milioane

Alexandru Diacu are 46 de ani si munceste in fabrica de peste 25 de ani. Casatorit, cu un copil, acesta a spus ca salariul pe care il primeste nu-i ajunge nici pentru citeva zile.

„Am 1,4 milioane de lei pe luna. Din salariul asta trebuie sa platesc curentul, gazele si telefonul. Cablu nu mai am de nu stiu cind, iar datoria la asociatie e in crestere. Cu ce ia sotia mea abia ne ajunge sa o ducem de la o luna la alta. Copilul are si el nevoie de bani la scoala“. Marin Costache are 33 de ani. Este cunoscut in uzina ca are o situatie foarte grea. Pentru ca nu are inca o locuinta a lui, acesta sta cu sotia si cu copilul de trei ani intr-o garsoniera a SC ALPROM SA. Nefiind salariatul ALPROM, Marin Costache a avut nenumarate necazuri cu aceasta societate, care l-a actionat in judecata in incercarea de a-l da afara din casa. Deocamdata sta cu frica in sin sa nu se trezeasca in strada.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS