16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCersetori in numele copiilor orfani

Cersetori in numele copiilor orfani

„Buna ziua! Imi permiteti sa va deranjam un minut? Sintem reprezentantii unei fundatii si, cu acordul Directiei pentru Protectia Drepturilor Copilului, stringem fonduri pentru copiii institutionalizati. Daca ne puteti ajuta, orice suma este binevenita“. Acesta este discursul pe care il aud sute de tirgujieni. Asa-zisii voluntari nu sint decit cersetori care se folosesc de numele Directiei Judetene pentru Protectia Drepturilor Copilului pentru a-i convinge pe oameni sa „doneze“ diferite sume de bani.

Strazile cele mai circulate din Tirgu Jiu, precum si centrul orasului sint invadate periodic de tineri care pretind ca sint reprezentantii a diferite fundatii si care apeleaza la mila trecatorilor pentru a stringe bani. Ei ii asigura pe oameni ca banii vor lua calea unor institutii de protectie sociala. Ultima „actiune“ de acest fel a ajuns in atentia Directiei Judetene pentru Protectia Drepturilor Copilului (DJPDC) Gorj, intrucit voluntarii se foloseau de numele acestei institutii pentru a-i convinge pe trecatori sa dea bani. Cei care „colectau“ fonduri nu s-au multumit doar cu strazile, pentru ca nu sint prea multi cei care se opresc sa-i asculte, ci au luat la rind blocurile batind la usile apartamentelor. „Au batut la usa si am crezut ca sint cei cu curentul. Cind am deschis, mi-au spus ca sint de la Protectia Copilului si ca string bani pentru un copil bolnav de cancer care are nevoie de operatie. Nu au aratat nici o legitimatie, ci un tabel cu numele celor care donasera. Nu le-am dat bani, dar probabil ca au fost oameni pe care i-au pacalit“, a spus Emil Predescu, unul dintre oamenii care au sesizat DJPDC Gorj.

Actiunile „voluntarilor“ s-au extins si prin sate

Pentru ca locuitorii orasului au devenit mai putin sensibili la astfel de cereri, voluntarii au inceput sa-si largeasca raza de actiune catre comune, unde continua sa se foloseasca de numele unor institutii si fundatii. „Acesti asa-zisi voluntari le spun cetatenilor pe care-i contacteaza ca banii urmeaza sa fie utilizati pentru preluarea copiilor de la Centrul cu Handicap Sever Bilteni la Centrul de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Handicap Tirgu Jiu. Afirmatiile lor sint total neadevarate, preluarea copiilor de la Bilteni fiind suportata de Fundatia SERA Romania, cea care a construit, amenajat si dotat noul centru“, au declarat reprezentantii conducerii DJPDC Gorj. Acestia a precizat ca fundatiile autorizate sa desfasoare activitati in domeniul protectiei copilului pot colecta fonduri pentru ajutorarea copiilor aflati in dificultate, iar de valoarea respectiva, copiii din centrele de plasament primesc imbracaminte, incaltaminte si alte ajutoare, fara intermedierea DPDC.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS