15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAgroturism in loc de pastorit

Agroturism in loc de pastorit

Chiar daca in fiecare gospodarie din Baia de Fier se gasesc macar doua-trei oi, citiva localnici s-au gindit ca ar fi timpul sa se mai ocupe si cu altceva decit cu pastoritul. Brinza si laptele se obtin cu prea multa truda si oamenii au incercat sa scoata mai usor un ban. Familiile care au vrut o casa mai aratoasa si carora le-a placut sa aiba oaspeti s-au apucat de agroturism pentru ca Baia de Fier este considerata una dintre cele mai pitoresti localitati gorjene.

Victor Radoi a fost de profesie electrician auto, iar sotia sa este invatatoare. Cei doi s-au apucat de agroturism de un an, dupa ce au vazut ca alti vecini care au intrat in afacere au scos bani frumosi. Familia Radoi are o locuinta ingrijita si cu multe camere. „Am zis ca facem si noi un ban sa ne putem tine copiii la facultate. Sotia mea este creierul afacerii. Inainte de a primi oaspetii, am mai facut citeva amenajari, inclusiv incalzire centrala si apa curenta pentru ca turistilor le place la tara, dar vor si un minim de confort“, a spus Victor Radoi.

„Vara, oi ruga turistii sa ma ajute la adunat de prune“

Imediat ce au demarat afacerea, membrii familiei Radoi au si avut prima solicitare pentru sarbatorile de iarna din 2001, cind in casa lor a poposit o familie din Craiova, care a vrut sa petreaca Revelionul intr-o gospodarie de la munte. „Oamenii s-au simtit atit de bine, incit am devenit prieteni. Am facut Revelionul impreuna. Am tras un chef cu hora si gratar facut in curte afara“, a spus gazda. Dupa familia din Craiova au urmat si alti turisti, chiar si un istoric, care a petrecut Pastele la Baia de Fier. „Sint oameni si oameni. Cu unii te imprietenesti, altii sint mai rezervati. Oricum, nu ne uitam sa jupuim turistul de bani. Ne intelegem la pret, nu socotim pina la ultimul leu. Am avut si oaspeti pe care i-am tinut ca prieteni, nici nu le-am luat bani. Asteptam turisti nu numai iarna. Chiar ar fi bine daca ar veni in restul anului, ca mai e de lucru prin gospodarie. Vara, oi ruga turistii sa ma ajute la adunat de prune. Mai stii ca le place “, a spus rizind Victor Dragoi.

Mamaliga cu brinza, la mare cautare

Agroturismul nu este o afacere usoara, iar familia Radoi a constatat asta imediat. Turistii trebuie sa se simta bine, iar asta presupune multa munca. O conditie de baza pentru acest fel de turism este sa le oferi oaspetilor numai produse naturale. „Oamenii de-aia vin la noi, ca altfel s-ar duce la hotel. In afara de apa minerala, nu cumparam nimic. Chiar si piinea o facem noi, sa fie cit mai naturala. Turistul vrea sa vada ca brinza si laptele pe care le maninca sint proaspete, iar carnea nu e luata de la alimentara. Nu pregatim meniuri sofisticate. Astea se maninca la restaurant, nu la munte. Mamaliga cu brinza, sarmale si cirnaciori – asta vrea turistul, iar daca mai pui o tuica si un vin, nu-i mai trebuie altceva“, a mai spus Victor Dragoi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS