21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSindicatele - mai puternice

Sindicatele – mai puternice

O noua lege a sindicatelor a intrat in vigoare luna aceasta. Potrivit Marinelei Didu, presedinta CSDR – filiala Dolj, noul act legislativ – Legea nr. 54/2003-, publicat in Monitorul Oficial nr. 73/5 februarie 2003, stabileste statutul membrului de sindicat, pozitia acestuia fata de angajator si, nu in ultimul rind, a angajatorului fata de sindicat.

Potrivit noii legi, o organizatie sindicala se poate constitui din minimum 15 salariati din aceeasi ramura sau profesiune, chiar daca isi desfasoara activitatea la angajatori diferiti. Liderilor de sindicat nu li se poate modifica sau desface contractul individual de munca pentru motive neimputabile lor, in timpul mandatului si in termen de doi ani de la incetarea mandatului. Acest lucru se poate face numai cu acordul scris al organului colectiv de conducere ales al sindicatului. Un punct foarte important in noua lege: angajatorul nu poate modifica si/ sau desface contractul individual de munca nici liderilor de sindicat, dar nici membrilor de sindicat.

Sindicatul va avea dreptul, din acest an, sa intreprinda orice actiune in justitie in numele membrilor sai, in vederea apararii drepturilor membrilor sai de sindicat ce decurg din legislatia muncii, contractul individual de munca si contractul colectiv de munca.

Actiunea nu va putea fi introdusa sau continuata numai in cazul in care membrul de sindicat se opune sau renunta.

Angajatorii vor fi pedepsiti cu inchisoarea

Angajatorii vor fi obligati de acum inainte sa invite liderii de sindicat sa participe la Consiliul de Administratie atunci cind se discuta probleme de interes profesional, economic, social, cultural sau sportiv. De asemenea, Consiliul de Administratie sau alte organe asimilate au obligatia de a comunica in scris sindicatelor, in termen de 48 de ore, hotaririle cu privire la probleme de interes profesional, economic, social, cultural sau sportiv. Cazurile contrare se considera contravenienta si se sanctioneaza cu amenda de la 20 la 50 de milioane de lei.

Angajatorii vor fi aspru sanctionati si pedepsiti cu inchisoare de la sase luni la doi ani sau cu amenda de la 20 la 50 de milioane de lei, in cazul in care savirsesc urmatoarele fapte, considerate infractiuni: impiedicarea exercitiului dreptului de libera organizare sau asociere sindicala, in scopurile si limitele prevazute de lege; conditionarea sau constringerea in orice mod, avind ca scop limitarea exercitarii atributiilor functiei membrilor alesi in organele de conducere ale sindicatului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS