11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBiserica are nevoie de credinciosi

Biserica are nevoie de credinciosi

Biserica Veche, cum ii spun oamenii, din Tufeni-Olt, dateaza de secole. Ctitorita de Mihai Viteazul la 1600, ea a vegheat generatii de credinciosi in viata lor de pe pamint, aducindu-i pe calea cea dreapta, ajutindu-i in vremuri de restriste ori calauzindu-i pe cei necredinciosi spre credinta.

Mai mult decit atit, spune parintele Costinel Alexandrescu, Biserica Veche a adapostit multe minuni de-a lungul anilor. Intre zidurile ei innegrite s-au vindecat boli necrutatoare, s-a alungat necuratul din trupurile muritorilor de rind, s-a coborit slava in cei curati la trup si suflet. S-au legat cununii trainice si binecuvintate cu copii buni. Si alte minuni, pe care oamenii locului le-au vazut cu ochii lor si le-au crezut.

Tot o minune a Bisericii Vechi poate fi lemnul lui Gheorghe Iancu, pe care sute de credinciosi vin sa il vada si sa il sarute. Pentru ca bucata de trunchi cu trupul Mintuitorului desenat pe ea a fost mai intii visata la biserica.

„Se facea ca nevasta lui Iancu a venit in biserica si mi-a adus un lemn in dar, o cruce“, povesteste parintele Alexandrescu. Si minunea s-a intimplat, o saptamina mai tirziu: lemnul pentru foc s-a despicat sub topor in patru, iar fiecare bucata avea desenat trupul rastignit al lui Iisus. Una dintre bucati este acum depusa in lacasul sfint.

Cei patru sute de ani care au trecut peste biserica nu au crutat-o insa. A fost in repetate rinduri renovata, reconsolidata. Insa, nu cit sa acopere necesitatile tuturor enoriasilor.

„Avem nevoie de o biserica mai mare, mai trainica. Si, intr-un fel, o avem. Numai ca nu este terminata“, spune parintele Costinel Alexandrescu.

Este vorba de biserica purtind hramul Izvorul Tamaduirii, ctitorita in 1933. Razboiul si lipsurile care i-au urmat au dat-o insa uitarii. Fundatia a ramas abandonata, pina in 1997, cind parintele si satenii s-au apucat de treaba. Au strins donatii de la cei cu dare de mina – politicieni sau oameni importanti – si au adus constructori.

„S-a investit suma de un miliard doua sute cincizeci de milioane. Insuficienta, insa, pentru terminarea lucrarilor. Deocamdata, constructia s-a ridicat pina la 33 m. Au ramas acoperisul, pictura, mobilierul. Suma necesara, pe care nu o avem, ar fi tot de un miliard. Speram sa gasim si de aceasta data oameni care sa ne ajute“, incheie parintele Costinel Alexandrescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS