11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEducatia nationala trebuie reeducata

Educatia nationala trebuie reeducata

In comuna Dranic nu se poate spune ca nu se face carte, ca elevii nu au de la cine si ce sa invete. In toate cele patru scoli din Dranic, Padea (clasele I-VIII), Booveni si Foisor (clasele I-IV) sint cadre didactice calificate. Unele dintre ele fac naveta de la Craiova, fara sa li se deconteze cheltuielile. Ilustrativ este cazul profesoarei de matematica, Valeria Mazilu, pe care abonamentul lunar de transport o costa 864.000 de lei. Primarul si directorul coordonator dau vina unul pe celalalt. Nu exista apa curenta in scoli, iar fintinile forate nu au hidrofoare. La Scoala Padea, care a fost cuprinsa in Programul de reabilitare al ministerului cu finantare de la Banca Mondiala, nu s-a semnat procesul-verbal de receptie, din cauza lucrarilor facute de mintuiala. De asemenea, scolile sint lipsite de paza, multi dintre cetateni aducind scutiri medicale.

In cele patru scoli din comuna Dranic invata 235 de elevi si nu s-a inregistrat nici un caz de abandon scolar. Mai sint aproximativ 80 de copii care sint educati in patru gradinite. Aici, toate cadrele didactice sint calificate, cu exceptia a doua-trei care sint in curs de calificare. Directoarea coordonatoare Ecaterina Zamfir spune ca primaria nu deconteaza cheltuielile de naveta pentru cadrele didactice calificate suplinitoare.

Profesoara de matematica, Valeria Mazilu, plateste lunar 864.000 de lei pe abonament, fara ca suma de bani sa i se deconteze de catre primarie, in conformitate cu legea. Aceasta spune ca este suplinitoare, nu este titulara scolii si din aceasta cauza nu i se deconteaza cheltuielile de naveta la Craiova, unde are domiciliul:

„Am lucrat si doresc sa lucrez in invatamint. Am luat examenul de definitivat, insa ma descurc destul de greu cu banii“. De asemenea, profesorul de fizica vine la ore de la Salcuta cu orice mijloc de transport pe care-l apuca, distanta fiind de 22 de kilometri. Intr-o situatie similara este si profesorul de sport. Mai sint doua educatoare si o invatatoare carora nu li se deconteaza cheltuielile de naveta.

Directoarea considera ca primaria este vinovata de aceste nedreptati, iar primarul sustine ca vinovat este contabilul de la Scoala de centru, care este ordonator tertiar de credite. Contabilul sef al ISJ Dolj, Eugen Radut, spune ca directorul unitatii de invatamint trebuie sa solicite drepturile cuvenite pentru dascalii navetisti, numai daca sint titulari, intrucit el este ordonator de credite.

La Dranic, paznicii si-au luat scutiri medicale

Neajunsurile nu se opresc aici, mai spune directoarea: „Nu avem sursa de apa. Este adevarat ca exista o fintina in fata scolii, insa, in urma analizei apei, s-a constatat ca aceasta nu este potabila. La celelalte scoli sint fintini forate, dar nu

s-au instalat hidrofoarele din cauza anotimpului geros. De aceea, in toate unitatile de invatamint din comuna Dranic, toti copiii vin cu sticluta de apa de acasa. De asemenea, nu avem autorizatie sanitara si nu exista paza. Parintele Grigorie Nicolae, de la Parohia Dranic, confirma:

„Sint preot de 17 ani aici, dar nimeni nu doreste sa faca paza impotriva raufacatorilor. Cetatenii care erau in paza obsteasca au prezentat la primarie scutiri medicale. Asa ceva e de neconceput!“

Primarul Dranicului, Ionel Bufu, sustine ca a facut tot ce era posibil, insa nu s-a reusit mai nimic: „In adunarile populare din cele patru sate, in mai 2002, in principiu cetatenii au fost de acord sa introducem paza cu plata. Ei nu au fost de acord ca fiecare familie sa plateasca 100.000 de lei pe an, pentru asigurarea pazei. Cred ca din cauza saraciei. Au fost citeva voci care au sustinut ideea asigurarii pazei prin rotatie, dar la nivelul comunei sint foarte putini care se incadreaza in limitele legii (intre 21 si 65 de ani). Cei care trebuia sa faca de paza s-au revoltat, spunind ca nu pot face o data pe saptamina. Foarte multi dintre acestia au venit cu scutiri medicale, in care se specifica: <<inapt pentru paza>>“.

La Scoala Padea s-au facut lucrari de mintuiala

Scolile Padea si Booveni sint cuprinse in programul de reabilitare al MEC cu finantare de la Banca Mondiala. La Scoala Booveni, lucrarile sint pe jumatate facute. La Scoala Padea, lucrarile s-au terminat, iar la receptia partiala s-au constatat mai multe deficiente. Primarul Dranicului este suparat foc pe diriginta de santier, pentru „o multime de nereguli“:

„Lucrarile care s-au facut la aceasta scoala sint de foarte proasta calitate. Aproape tot s-a facut de mintuiala. In mai multe sali de clasa, parchetul s-a umflat, giurgiuvelele sint batute in cuie. De asemenea, puteti vedea la fata locului gauri in plafon, lamperii de pe care se ia vopseaua ca si cum ar fi dat cu var, geamuri puse din doua bucati si multe alte neajunsuri“.

Intr-adevar, primarul Bufu are dreptate. Muncitorii firmei care a cistigat licitatia ori au lucrat in batjocura, ori habar nu au de meserie. Investitia Bancii Mondiale la Scoala Padea se ridica la peste 1,7 miliarde de lei, spune edilul sef al comunei. Acesta sustine ca in asemenea conditii nu va semna procesul-verbal de receptie, pentru nimic in lume, si nu este exclus sa se ajunga in instanta de judecata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS