20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUmbra prafuita a lui Tudor la Pades

Umbra prafuita a lui Tudor la Pades

• Biserica avind Hramul „Inaltarea Domnului“, construita in anul 1760, necesita reparatii de urgenta • Moara care i-a apartinut lui Tudor Vladimirescu a fost lasata in paragina • Harta-document a lui Victor Vintilescu, realizata in anul 1836, indica vechile granite dintre judetele Mehedinti si Gorj, pe care autoritatile inca le cauta • Batrinul a mai avut si o Hotarnicie de-ale lui Tudor, care in 1980 a ajuns la Muzeul din Craiova, Victor Vintilescu pastrind numai o copie a documentului original

Pades-Gorj este un loc plin de legende si de traditii pastrate de-a lungul secolelor, anumite obiceiuri avind sorginte precrestina. Atractia acestor tinuturi o constituie nu atit aerul de poveste, izvorit din Legenda lui Iovan Iorgovan, ci umbra lui Tudor Vladimirescu, vataf de plai la Closani, unde a fost plamadita Revolutia de la 1821.

Din locurile pe unde cindva a trecut Domnul Tudor, nu a mai ramas decit o amintire, pe care uitarea localnicilor si intemperiile o sterg definitiv din constiinta celor care traiesc la poalele Muntilor Mehedinti. Casa in care a locuit Tudor nu mai exista, moara este in paragina, iar Biserica avind Hramul „Inaltarea Domnului“, unde Tudor a fost cintaret in strana, necesita reparatii capitale. Acestea trebuie realizate cit mai repede, avind in vedere ca monumentul, aflat acum in patrimoniul national, a fost cladit in anul 1760. Victor Vintilescu, de 71 de ani, un batrin din Closani, care detine mai multe „comori“ legate de Tudor Vladimirescu, incearca zadarnic o recuperare a istoriei. Localitatea Pades a fost folosita la diferite evenimente festiviste, insa uitata imediat dupa ce politicienii au gidilat cu promisiuni electorale nevoile localnicilor.

„Nu a venit nimeni sa ma intrebe de vorba“

Victor Vintilescu are 71 de ani, este din satul Closani si a lucrat ca electrician. Batrinul este un fel de istorie vie a localitatii si in momentele cind nu mai trebuie sa aiba grija de sotia sa, care este imobilizata de o semiparalizie, mai cauta dupa amintiri intr-un geamantan cu documente, pe care il tine sub pat. Aici se regasesc multe inscrisuri care vorbesc despre istoria localitatii Pades.

„Nu a venit nimeni sa ma intrebe de vorba. Sa vada ce am eu aici. Prin 1980 a venit de la Craiova un profesor universitar si mi-a luat o Hotarnicie de-ale lui Tudor in care se stabileau hotarele mai multor mosii. A venit mai tirziu si mi-a adus o copie. Mai am si o harta destul de veche pe care ma mai uit si din ea se vede destul de clar hotarul cu Mehedinti. Din ceea ce a avut Tudor nu a mai ramas nimic, decit poate niste povesti si legende pe care si eu le-am auzit de la bunicul meu. Unul dintre stramosii mei a fost pandur de-ai lui Tudor Vladimirescu, care a venit pe meleagurile noastre in 1813. In moara sa a functionat o vreme o uzina electrica si dupa aia s-a ales prafu’. Si din tinda morii a blestemat o familie de aici din Closani care i-a facut probleme, pirindu-l la autoritatile vremii ca a inceput sa stringa arme. Ion Malaiesi a fost pandur de-ai lui Tudor si stramos de-ai mei“, a povestit batrinul.

Biserica este inchisa

Biserica in care Tudor Vladimirescu a fost cintaret in strana este situata pe coama unui deal din centrul satului Closani. Aici nu se mai organizeaza de mai multi ani slujbe, insa cimitirul se foloseste inca. Acesta este ingradit, accesul fiind limitat la biserica ridicata in anul 1760. Din cauza actiunii vremii si in special a ploilor, lemnul lacasului de cult a inceput sa putrezeasca, trebuind sa fie reparat si tratat. Oamenii au renuntat de mult sa se mai intrebe cind va sosi ziua in care biserica va redeveni ceea ce a fost, chiar daca ea va fi inchisa slujbelor, inauntru nemaipastrindu-se nici obiecte de cult.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS