16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSase frati invata sa traiasca

Sase frati invata sa traiasca

Daniel, Laura, Marinela, Alina, Ana-Maria si Cristina. Sase frati, sase copii frumosi. Si nefericiti, in ciuda faptului ca, spre deosebire de alti copii napastuiti, au o casa si doi parinti. Dar poate tocmai de aceea viata lor a devenit o drama demna de paginile unui ziar. Din cauza unui parinte – a tatalui – copilaria lor a trecut ca o parere, ca un film pe care poate l-au vazut intr-o zi la televizor. Si s-au trezit, cel mare doar la 15 ani, cel mic la cinci, ca au trait o viata de chinuri, de dureri. Si s-au simtit parasiti, neajutorati, singuri. Numai ca acum s-au trezit din visul cel urit si au realizat ca soarele copilariei lor inca straluceste…

A doua zi de libertate…

„De dimineata am mincat margarina cu piine si gem, si brinza topita si ceai… si la prinz, ciorba de cartofi si orez cu carne… si am dormit doar doi in pat…“, spune repede Ana-Maria, cu buzele minjite de frisca, in timp ce se lupta cu lingurita intr-o prajitura. Alaturi de farfuria plina, o jumatate de portocala si coaja de la o banana. La aceeasi masa, fratii Bambalau din Filiasi se indeletnicesc cu aceleasi preocupari importante: sa devoreze bunatatile primite in dar de la strainii care se pare ca ii iubesc atit de mult.

De cind au plecat de acasa, cei sase copii aproape ca nu mai pot face fata surprizelor. Intii, ca doamnele care i-au luat cu masina la Craiova s-au purtat cu ei asa cum n-o mai facuse cineva de multa vreme. I-au mingiiat, le-au vorbit frumos. I-au dus intr-un apartament mare, atit de mare si cu atitea camere ca era sa se rataceasca. Le-au dat sa manince – multa mincare, calda si buna, ca, dupa ce au terminat, au mai cerut o portie. Si apoi s-au jucat vreo ora la baie. Ce le-a mai placut! I-au trimis sa se spele si s-au dus toti sase. Cind au vazut ce e acolo, nu le-a venit sa creada. Apa curgea – daca trageai in sus de un miner argintiu – si calda, si rece. Sapunul mirosea frumos, era colorat si curgea dintr-o sticla ciudata. Iar cind au vrut sa traga apa la closet, au ris toti in hohote de le-au speriat pe doamne: era albastra si mirosea frumos, de parca era data cu parfum.

Apoi au dormit pe saturate, in pijamale curate si moi, acoperiti cu totul de cearsafuri cu maimutoi colorati. S-au intins cit erau de lungi si au avut loc. Si n-a mai facut nici unul pipi in pat. Iar de obositi si satui ce erau, nici n-au mai visat: au dormit neintorsi, pina pe la zece, cind au simtit miros de ceai si piine prajita. Au mincat iar, desi nu li se facuse foame. Si s-au jucat si s-au uitat iar la televizor. Si tocmai cind credeau ca asa bine nu s-au mai simtit niciodata, a venit cineva si le-a adus tot felul de bunatati. Si dupa aceea a venit si mama sa-i vada, si s-au bucurat, si au luat-o in brate, si-au pupat-o, si nu se mai saturau unii de altii, pentru ca le fusese dor, si au intrebat-o daca a batut-o de cind au plecat ei. Si s-au apucat toti deodata sa-i povesteasca tot ce-au vazut si ce-au facut…

„ E frumos aici. Avem jocuri sa ne jucam, Cristina ne citeste povesti…

Ne-am uitat si la televizor, am vazut un film si desene animate…“, turuie neintrerupt Mihaela, in timp ce se trage de papucii cu cap de porcusori roz. „Nu vrem sa ne mai intoarcem acasa… Acolo e tata…“.

Zile de convalescenta

De trei zile, cei sase frati Bambalau din Filiasi locuiesc in Centrul de Interventie si Prevenire a Copilului Abuzat Craiova. Supravegheati si indrumati de o echipa de psihologi, medici si asistenti sociali, copiii s-au acomodat repede in noul mediu.

„Este totusi destul de greu pentru ei, mai ales pentru ca mama lor nu este aici. Dar suporta foarte bine, sint copii cuminti si maleabili. Avem rabdare cu ei si sintem siguri ca-si vor reveni. Doua dintre fetite au reluat tratamentul la LSM pentru enurezis nocturn – din cauza stresului, se scapa noaptea in pat. Totusi, de cind sint la noi nu s-a mai intimplat. Asa cum mi-au povestit, numai cind erau acasa, cu tatal lor, aveau aceasta problema. Apoi, am intocmit certificate medico-legale pentru trei dintre ei, care au avut nevoie de patru zile de ingrijiri medicale in urma loviturilor primite in noaptea de trei februarie. Certificatele le-am inaintat la Politia Filiasi, urmind sa constituie dovezi importante la dosarul penal. Acum asteptam ca legea sa-si spuna cuvintul. In primul rind, scoaterea lui Stefan Bambalau din drepturi parintesti. Copiii ramin la noi o luna, dupa care, cu ajutorul oamenilor de bine, va trebui sa le gasim o locuinta“, a spus medicul centrului, dr. Lidia Constantinescu.

Locuinta sociala pentru mama si copii

Cu toate ca la inceput acest lucru – un acoperis deasupra capului – parea imposibil de realizat pentru cei sase fugari si mama lor, situatia isi poate gasi o rezolvare. Avind in vedere ca Viorica Tatu nu este casatorita legitim cu Stefan Bambalau, iar casa din strada Jiului din Filiasi este pe numele acestuia, este absolut necesar sa se gaseasca o noua locuinta pentru mama si copii.

Antonie Ciocioc, primarul orasului Filiasi s-a oferit imediat sa dea o mina de ajutor, asigurind ca se va ocupa de solutionarea problemei.

„Fiind implicat in mai multe proiecte cu finantare externa – unul privind chiar construirea unui centru social, cu cantina si serviciu de urgenta – ma gindesc sa rezerv un loc pentru Vioroica Tatu si copiii sai. Dar acesta este doar un proiect. Pina la realizarea lui, voi cauta un apartament social sau macar o camera intr-un camin in care sa stea cu totii. Sa aiba asigurate doua-trei mese calde pe zi si sa fie in siguranta“, spune Antonie Ciocioc.

Antonie Solomon, viceprimarul Craiovei, s-a aratat, de asemenea, dispus sa-i ajute. Desi orasul Filiasi nu intra in atributiile lui, nu a putut ramine indiferent la drama micutilor.

„Sint familist convins, cred in copii, in cei pe care ii lasam in urma noastra. Fratii Bambalau merita o viata mai buna si voi avea grija – pe cit imi sta in putinta – sa o aiba. Bineinteles ca nu este suficient un acoperis deasupra capului. Mama va trebui sa-si gaseasca de lucru, iar copiii sa-si continue scoala in conditii optime. Aici va fi nevoie, bineinteles, de concursul profesorilor“.

Si oamenii necajiti au sarit in ajutorul celor sase frati

In sprijinul celor sase suflete sarmane nu au venit doar persoane oficiale si – sa zicem – cu dare de mina, ci chiar oameni simpli, obisnuiti, care, traindu-si propriile drame, supravietuiesc doar ajutindu-i pe cei de linga ei. Este situatia unei familii tinere din Craiova, careia, cu doar putina vreme in urma, flacarile focului i-au mistuit casa. Desi aflati in pragul disperarii, gasindu-si adapost in casa prietenilor sau rudelor, tata, mama si copil au vrut sa ajute. Din putinul lor, au oferit Vioricai Tatu si copiilor ei cinci sute de mii de lei. Infima pentru majoritatea dintre noi, fabuloasa pentru niste oameni care au ramas fara nimic pe aceasta lume. Ci doar cu suflet.

Constantin Vaicar are 63 de ani si este pensionar. Nici el, nici sotia sa nu au avut copii, iar acum, la batrinete, ar avea nevoie de o mina de ajutor si, nu in ultimul rind, de un suflet aproape.

„Am dori sa luam acasa unul din fratii Bambalau. Sint copii cuminti si sint sigur ca au primit o educatie buna. Noi avem apartament si casa la tara, iar dupa ce nu vom mai fi, toate vor ramine copilului… “, spune batrinul, chinuit de singuratate.

Si ca ei sint multi si, cu siguranta, vor mai fi. Iar datorita lor – datorita voua! – sase copii vor reincepe sa traiasca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS