10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoua miliarde de lei- pierderile din retea

Doua miliarde de lei- pierderile din retea

Severinenii au consumat anul trecut 12,3 milioane de metri cubi de apa potabila, cu 1,5 milioane mai putin decit in anul precedent. Printre cauzele acestei reduceri se numara contorizarea apartamentelor de catre abonati, reducerea normelor de consum in sistem pausal, dar si reducerea activitatii unor agenti economici mari consumatori de apa. In consumul de apa facturat de societatea de furnizare a serviciilor de apa-canal SECOM SA Drobeta Turnu Severin, populatia are cea mai mare pondere, respectiv de 75%.

Deoarece retelele de apa din municipiu sint foarte uzate, populatia suporta si costurile generate de pierderile din retea, a caror valoare a fost estimata de SECOM SA, la aproximativ doua miliarde de lei, suma care trebuie acoperita prin facturile emise populatiei.

SECOM doreste contorizarea consumatorilor de la case

Primaria si Consiliul Local Drobeta Turnu Severin au inaintat un program de finantare, cu fonduri PHARE, pentru reabilitarea retelelor de apa. Cum lungimea retelelor se apropie de 200 de kilometri, este greu de precizat cind va fi finalizat acest proiect. „Ne-am propus eliminarea pierderilor din reteaua de distributie a apei reci, astfel incit fiecare metru cub de apa rece furnizat sa fie si incasat. La nivelul municipiului, procentul de consumatori contorizati a crescut. Contractul actual cu beneficiarii nostri va fi inlocuit pina la sfirsitul lunii si el definitiveaza clar obligatiile consumatorilor“, a spus Iulian Berciu, directorul SC SECOM SA. Societatea severineana de apa-canal doreste si contorizarea consumatorilor care locuiesc la case, unde sint si cele mai mari pierderi in reteaua de alimentare.

Recensamintul restantierilor a inceput si in Drobeta Turnu Severin

20 de colective formate din angajati de la Regia Autonoma LOTUS Drobeta Turnu Severin-furnizorul de agent termic in municipiu – si primarie au inceput de ieri sa bata la usa fiecarui datornic, impreuna cu administratorii de la asociatii, pentru a verifica situatia datoriilor si posibilitatile de plata. Potrivit unei ordonante adoptate recent de guvern, persoanele care locuiesc in blocuri necontorizate vor plati, pentru perioada decembrie 2002- februarie 2003, aceeasi cantitate de energie termica pe care o consuma imobilele contorizate. De asemenea, consumatorii casnici care isi achita la timp obligatiile curente vor beneficia, pentru perioada ianuarie – martie, de o reducere de zece la suta din valoarea facturii.

Cele 20 de colective ii vor verifica pe cetatenii care au datorii mai mari de cinci milioane de lei sau mai vechi de trei luni. In paralel, se va realiza si o situatie a starii restantelor primare si secundare de alimentare cu energie termica. Membrii echipelor de culegere a datelor vor purta, intr-un loc vizibil, un ecuson cu antetul primariei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS