10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStatie de transformare retehnologizata la Portile de Fier

Statie de transformare retehnologizata la Portile de Fier

• Modernizarea a dus la cresterea sigurantei in functionare, la eliminarea defectelor,
la posibilitatea telecomandarii si la reducerea cheltuielilor de intretinere cu sase miliarde de lei anual • CN TRANSELECTRICA va investi 450 de milioane de dolari in programe de dezvoltare

„Obiectivul a carui panglica am taiat-o astazi (ieri-n.r.) reprezinta nava amiral a sistemului de transport energie electrica si confirma efortul investitional la care ne-am angajat. Am investit peste 100 de milioane de dolari pentru a raspunde cerintelor UCTE (Uniunea pentru Coordonarea Transportului Energiei), dar mai este un efort de aproape un miliard de dolari, pe care sintem hotariti sa-l facem in zona de transport si distributie, astfel incit sistemul energetic romanesc sa fie in masura sa faca fata competitiei europene, dar si sa detina rolul de lider regional. Este un moment extrem de important, ca proces de retehnogizare si modernizare a tuturor obiectivelor din sistemul energetic national“.

Acestea au fost ieri primele cuvinte ale secretarului de stat pe probleme de energie din Ministerul Industriilor si Resurselor, Iulian Iancu, la taierea panglicii recent modernizatei statii de interconexiune si transformare pentru sistemul de transport ale energiei electrice 400/220 kV de la Portile de Fier. Statia va evacua energia produsa de hidrocentralele Portile de Fier I si II, va realiza interconexiunea cu alte statii de 220 si 440 kV din sistem si cu UCTE, prin linia de 400 kV DJERDAP (Iugoslavia).

Avantajele retehnologizarii statiei de la Portile de Fier sint cresterea sigurantei in functionare a instalatiilor, eliminarea defectelor, posibilitatea telecomandarii statiei si reducerea cheltuielilor de intretinere cu sase miliarde de lei anual.

Transformatoarele au fost fabricate la ELECTROPUTERE Craiova

Valoarea investitiei de modernizare a statiei de la Portile de Fier I a insemnat pentru Compania Nationala(CN) TRANSELECTRICA un efort financiar reactualizat de 638 de miliarde de lei. Echipamentele, a caror valoare s-a ridicat la 13 milioane de dolari, au fost achizitionate printr-un imprumut BERD si, potrivit directorului companiei, Jean Constantinescu, provin de la firme internationale de prestigiu in domeniu:

„Lucrarile de modernizare in intregime a statiei de 400/220 Portile de Fier vor permite CN TRANSELECTRICA sa asigure interconectarea cu vecinii sirbi, sa asigure evacuarea sigura a energiei electrice de la Portile de Fier I si din celelalte centrale din zona, precum si functionarea interconectata cu UCTE. Constructorii din Romania au construit statia si tot ei au reabilitat-o. Echipamentul este achizitionat de la firme internationale, dar cel putin 20% este fabricat in tara, asa cum sint transformatoarele fabricate la ELECTROPUTERE Craiova“.

Statia de la Portile de Fier va asigura si teletransmisia de date prin fibra optica la cei mai inalti parametri tehnici si calitativi, fiind una dintre cele mai importante statii de interconectare a Sistemului Energetic National.

Zece statii din cele 79 din Romania trebuie reabilitate pina in 2004

Potrivit secretarului de stat Iulian Iancu, investitiile CN TRANSELECTRICA in modernizarea statiilor de 400/220 kV vor continua:

„Obiectivul de la Portile de Fier inchide sirul a trei statii foarte mari, care preiau o treime din productia de energie a Romaniei. In afara de statiile de la Urechesti si Tintareni, care au fost puse in functiune la sfirsitul anului trecut, cele de la Portile de Fier, Slatina si Oradea vor reprezenta obiective la fel de importante pentru functionarea in conditii bune a sistemului de siguranta national. Facem eforturi pentru ca pretul la energie sa fie unul scazut“.

Societatea de transport a energiei electrice TRANSELECTRICA va investi, pina in 2004, 450 de milioane de dolari in programe de dezvoltare, suma fiind prevazuta si in strategia energetica pe termen mediu aprobata de guvern. Jean Constantinescu, directorul societatii, a spus ca investitiile sint necesare pentru recuperarea unor ramineri in urma, in acest sector investindu-se foarte putin in trecut. Ultimele analize ale CN TRANSELECTRICA arata ca zece statii din cele 79 din Romania trebuie reabilitate pina in 2004, precum si intreaga retea de linii de transport.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS