13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLicitatiile electronice au lasat spitalul gorjean fara medicamentele de baza

Licitatiile electronice au lasat spitalul gorjean fara medicamentele de baza

Spitalul din Tirgu Jiu trece printr-o criza de medicamente, pe care unii medici o caracterizeaza ca fiind fara precedent. Principala cauza pare sa fie modul de organizare a licitatiilor pe Internet. In cele mai multe sectii lipsesc algocalminul, aspirina, arginina si chiar serul fiziologic.

Conducerea Spitalului din Tirgu Jiu spune ca aceasta criza este cauzata de faptul ca producatorii de medicamente romanesti nu s-au inscris la licitatii cu unele produse care erau preferate de spitale pentru costul lor redus. Inlocuitorii ar fi medicamente straine, care sint mult mai scumpe si care nu prea se gasesc prin farmaciile spitalelor.

„Fabricile romanesti au scos unele medicamente de pe listele cu care au participat la licitatie. Noi am incercat sa gasim solutii alternative si am facut comenzi care speram sa fie onorate saptamina viitoare pentru a se rezolva aceasta criza“, a spus medicul Lucretia Pircalaboiu, director adjunct al Spitalului Tirgu Jiu.

„In 40 de ani nu am mai avut o asemenea lipsa de medicamente“

Criza de medicamente s-a declansat la Sectia de dermatologie la inceputul lunii ianuarie si incet-incet au inceput sa lipseasca si produsele de baza.

„De 40 de ani, de cind lucrez aici, nu ne-am confruntat cu o asemenea criza de medicamente. Nu avem algocalmin, nu avem aspirina, nu avem ser fiziologic. In dimineata asta au gasit asistentele ser de doua degete in sticla. Imprumutam niste ser fiziologic de la oncologie pina cind aduc la farmacie. Ne lipsesc unguente si la jumatate dintre bolnavii sectiei am scris retete si i-am trimis sa-si cumpere pastilele de la farmaciile din oras“, a spus medicul Constantin Davidescu, seful sectiei.

Bolnavii spun ca retetele pe care trebuie sa le cumpere ajung la citeva sute de mii de lei. „Sint de trei saptamini in spital si am tot asteptat sa vina pastile la farmacie. Acum ne ducem sa ni le cumparam singuri ca am asteptat destul. Reteta mea ajunge la vreo 200.000 de lei“, a spus Maria Merfu, de 72 de ani, din Danesti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS